Blizzard: Vårt forhold til Kina hadde ingen påvirkning på utestengelsen
0

Blizzard: Vårt forhold til Kina hadde ingen påvirkning på utestengelsen

okt 12 Anders Lønning  

Tidligere denne uken fikk vi høre at Blizzard hadde utestengt en Hearthstone spiller og sagt opp to kommentatorer etter at førstnevnte i et post-kamp intervju erklærte sin støtte til demonstrasjonene i Hong Kong mot de kinesiske myndighetene.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, da hashtaggene #BoycotBlizzard og #LiberateHongKong ganske raskt eksploderte på sosiale medier. Hendelsen, som også strekker seg utenfor spillindustrien med en lignende sak i den amerikanske basketball ligaen NBA, har trukket frem spørsmålet om hvem bedrifter som enten er eller delvis er eid av kinesiske konglomorater som Tencent er mest interessert i å blidgjøre, autokratiet Kina eller kundene.

Ikke alle de ansatte i Blizzard støtter selskapets håndtering av saken heller. Utenfor kontorene deres i Irvine, California finnes det en støpejern utstilling hvor selskapets kjerneverdier er gravert inn, og i anledning hendelsen hadde noen ansatte tatt seg bryet med å dekke over ordene «Tenk globalt» og «Alle stemmer teller» i protest.

Temaet er med andre ord mildt sagt betent. Epic sjefen Tim Sweeney ble spurt på Twitter hva han ville gjort hvis det dukket opp en lignende situasjon med en Fortnite spiller hvor han da svarte med at selv om kinesiske Tencent eier 40% av Epic sine aksjer vil noe lignende aldri skje hos dem så lenge han er sjef og han holder majoriteten av aksjene.

Riot, utvikler og utgiver av League of Legends, på sin side sier at de ikke vil tillate sine spillere å komme med politiske yttringer under livesendinger.

Nå, etter det mange vil si er alt for lang tid, har Blizzard sjefen J. Allen Brack kommet på banen med en uttalelse ang. det som har skjedd den siste uken, og spør du oss er svaret noe… uheldig:

– De spesifikke uttalelsene til Blitzchung (spilleren som ble utstengt og fratatt pengepremien som følge av uttalelsene Red.Anm) var IKKE en faktor i avgjørelsen vi tok. Jeg ønsker å presisere, Vårt forhold til Kina hadde ingen påvirkning på avgjørelsen vår. Vi har disse reglene for å holde fokus på spillet og turneringen til fordel for et verdensomspennende publikum, og det var den eneste tingen vi vurderte dette opp i mot.

– Selv hvis utsagnet hadde vært gitt til støtte for den andre siden av saken han kommenterte, levert på den samme tilsiktede og splittende måten, hadde vi følt og gjort det samme vi har nå.

Brack sier videre at siden Blitzchung ikke teknisk sett brøt noen av spillets regler vil han få tilbake premie pengene han ble fratatt som konsekvens, men han kommer fortsatt til å være utstengt fra Hearthstone turneringer. Utestengelsen har dog blitt redusert til seks måneder.

– Vi mener nå at han burde motta premie pengene side. Vi forstår at for noen handler ikke dette om premien, og for andre er det kanskje respektløst av oss i det hele tatt å diskutere det. Det er ikke vår intensjon. Men å drive fair play handler også om en ordentlig oppførsel fra spillerne både før og etter kampen, spesielt når en spiller tar imot oppmerksomhet som følge av å ha vunnet i en live sending.

– Slik vi vurderer utestengelsen er seks måneder for Blitzchung mer på sin plass (enn ett år, slik han først ble idømt Red.Anm), og etter det står han fritt til å returnere til den profesjonell Hearthstone scenen igjen om han skulle ønske det.

– Fremover vil vi innføre turneringsregler for å forsikre at våre offisielle sendingene holder fokus på spillet, og at det ikke fungerer som en plattform for splittende sosiale eller politiske synspunkter. En av våre mål her i Blizzard er at alle spillere, hvor enn de måtte være i verden, uavhengig av politisk ståsted, religiøs tilhørighet, rase, kjønn, eller med andre hensyns alltid vil føle seg trygge og velkommen til å å delta i og spille våre spill.

Isolert sett kan det kanskje sies at uttalelsen til Brack er grei nok, men slikt som dette oppstår ikke i et vakuum. Med tanke på alt som foregår rundt Kina og Hong Kong, samt måten den konflikten har lagt ringvirkninger som er følt i alt fra Basketball, South Park og nå spillindustrien er det rett og slett pinlig at Blizzard i det hele tatt tørr å påstå at de ikke opptrådte som de gjorde for å, om ikke direkte så i ihvertfall indirekte, blidgjøre Kina.

Kommentatoren Nathan “ThatsAdmirable” Zamora (t.v) har avsluttet sitt forhold til Blizzard som følge av utestengelsen. Simon “Sottle” Welch (t.h) har også sagt han støtter Blitzchung, men vil fortsette å jobbe med Blizzard foreløpig.

Til sammenligning. Blitzchung fikk seks måneder for å si noe som gjerne gjør Kina pinlig berørte. Disguised Toast fikk i 2017 tre dager for å lære seerne sine hvordan de jukser i Hearthstone og Overwatch spilleren xQc fikk utestengelse i fire kamper for gjentatt bruk av homofobiske skjellsord mot en åpent homofil motspiller.

Tygg litt på den.

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill i et tiår nå, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.