Crash Team Racing: Nitro Fueled – Gavepakke til fans
1

Crash Team Racing: Nitro Fueled – Gavepakke til fans

Det var veldig spennende å sette seg ned å spille Crash Team Racing, bare en snau måned etter å ha spilt Sonic Team Racing. Det er synd det tok så lang tid for disse spillene å dukke opp for, annet enn Mario Kart 8 Deluxe på Switch, har vi sannelig ikke vært utskjemt med kart-racer-spill av dette kaliberet iløpet av den nåværende generasjonen spillkonsoller.

Vel, bedre sent enn aldri. Crash Team Racing: Nitro Fueled er en real gavepakke til fansen samtidig som den ønsker nye spillere inn med sine lokkende, sterke farger og høye hastighet.

Nitro Fueled er en remake av det originale Crash Team Racing fra Naughty Dog, gitt nytt liv av utvikleren Beenox, servert med et heftig lag maling og finpuss over et ellers allerede etablert konsept.

Og hvordan gjør Nitro Fueled seg opp mot Mario Kart, og Sonic Team Racing som jeg i min forrige anmeldelse kaller et bedre spill enn Mario Kart? Svært godt, skulle det vise seg.

KONGEN AV KART-RACING: Kan Crash kuppe tronen i kart-racer-sjangeren over Sonic og Mario?

Nitro Fueled’s kanskje sterkeste kort i kart-racer krigen er spillets Adventure Mode. En åpen hub du kan kjøre rundt og mellom baner i. Du starter i et område med fire baner og en boss. Slå bossen og du åpner det neste området. Slik fortsetter du helt til du har slått romvesenet Nitrous Oxide fra planeten Gasmoxia. Oxide besøker planeten og ønsker å kjøre et løp mot verdens raskeste. Hvis han taper lover han å dra, men hvis han vinner ønsker han å gjøre jorda til en eneste stor parkeringsplass. 

Eventyrmodusen er gjerne ikke spesielt lang, men byr heldigvis på mye innhold, og gjør deg som spiller godt kjent med nesten alle av spillets baner. For å fullføre spillet 100% må du kjøre hver bane minst fire ganger, men det er virkelig ikke så ille som det fort kan høres ut.

Alt du tar for deg i Nitro Fueled er i tjeneste av å høste inn trofeèr for så senere å samle opp CTR-emblem. Disse får du ved å kjøre gjennom banene på nytt, mens du samler opp bokstavene C, T og R som ligger gjemt rundt om på banene. Klarer du å samle alle bokstavene samtidig som du karrer deg frem på førsteplass, får du CTR-emblemet.

PERSONLIGHET: Du kan endre fasong, farge og dekk på bilen, ha på klistremerker, og bytte skins på figurene dine. Her rocker Crash sitt kostyme fra flybanene i Crash 3.

Det finnes også en Time Trial modus, hvor du vinner en relikvie akkurat som i de andre Crash-spillene. Da må du kjøre banen så fort som mulig, samtidig som du plukker opp gule tidskasser, som fryser tiden i 1-3 sekunder, og som om det ikke var nok er det også en arena i hvert område, hvor du skal samle 20 krystaller til en gitt tid. Klarer du det blir du belønnet med enda flere CTR-emblem. Når du har samlet alle embleme åpnes diamant cupene. Fem grand prix hvor du en gang for alle beviser hvem som er sjef.

Alle disse forskjellige spillmodusene finner du også i Arcade Mode utenfor eventyrmodusen. Der kan du og opp til tre andre spillere spille sammen lokalt i enten vanlig løp, grand prix eller Battle. I en battle kjører alle spillerne rundt i en arena, hvor hensikten er å treffe hverandre med de forskjellige våpnene man blir utstyrt med.

Fra Arcade får du også tilgang på relikvieløp og CTR-løp som du kan kjøre hvis du har lyst. Her bæres ikke progresjonen over til eventyrmodusen, men kan fungere som avbrekk fra den ellers så strukturerte kjøringen. Dessverre er det ingenting her som viser at du har greid en å skaffe et CTR-emblem eller et platinum relikvie av å kjøre de i Arcade, noe synes jeg er litt rart, spesielt med tanke på at man kan samle CTR-emblemer på de banene som ikke dukker opp i eventyrmodusen.

I Arcade finner du nemlig 13 ekstra baner som ikke er i eventyrmodusen. Dette er 13 baner hentet fra Crash Nitro Kart spillet fra PS2. Hadde det ikke vært for disse 13 banene kunne baneutvalget i Nitro Fueled fort blitt litt tamt, men i basespillet er det over 30 baner allerede, hvor alle er solide og oser av personlighet. 

Detaljene i hver bane er til tider absurd, og viser at spillet uten tvil er laget av folk med kjærlighet til Crash Bandicoot. På nesten alle banene kan du se figurer fra i bakgrunnen fra de tidligere spillene som matcher godt med hva slags type bane du kjører. I kloakken kan du se fiendene som kaster tønner etter deg i det første Crash Bandicoot-spillet, og ute på vannet kan du se fiender i robåter akkurat som de fra Crash Bandicoot: Warped. Spillet har så mye detaljer og personlighet at det er til å ta å føle på, noe som virkelig er i tråd med behandlingen som remake versjonene av originaltrilogien fikk.

Nitro Fueled gjør det med andre ord utrolig sterkt og knuser både Mario og Sonic når det kommer til innhold og presentasjon. Likevel kan jeg dessverre ikke si at dette er et spill for alle, særlig ikke for de som ønsker et spill de kan hoppe rett inn i for å bli med på moroa. Både Mario og Sonic er gode på å være «lett å lære, vanskelig å mestre», Crash Team Racing: Nitro Fueled derimot kan fort være litt vel vanskelig å lære. 

STORT FIGURGALLERI: Figurene åpnes i tur og orden gjennom eventyrmodusen, og noen må kjøpes for opptjente mynter.

Å hoppe rett inn i dette spillet etter å ha nylig tilbrakt mangfoldige timer med både Team Sonic Racing og Mario Kart 8 gjorde det veldig tydelig, veldig fort at den viltre pelsdotten fra down-under, samt vennene hans, er mer enn bare litt rare å styre. Det er noe med kjørefølelsen som ikke sitter fullt så naturlig i forhold til de andre kart-racing spillene. Det tok meg ganske lang tid å egentlig føle jeg begynte å få litt kontroll på svingene, og det gjør det ikke noe lettere at alle figurene føles veldig forskjellige fra hverandre.

Figurene er nemlig delt inn i tre forskjellige kategorier, der noen svinger krappere, noen har høyere akselerasjon, mens andre har definitivt høyest toppfart. Dette er nok noe gjeldene også i noen av de andre kart-racing spillene, men her føles det langt mer fremtredende.

Det merkes utrolig fort at en figur som er utstyrt med høy toppfart er i stand til å kjøre fra motstandere lett som bare det på flat mark. Selv om disse figurene også gjerne svinger dårligst, var det disse jeg føler jeg hadde mest kontroll på. Kjører jeg en av figurene som svinger krappest mister jeg all kontroll og bommer på nesten alle svingene. Dette blir selvfølgelig noe individuelt, men for meg gjør dette at de raskeste figurene blir det definitivt foretrukne valget når jeg skal velge meg noen å spille som. De kjører fortest, i tillegg til at jeg klarer å kontrollere de best.

I øyeblikket har jeg fullført eventyrmodusen 100% og spiller en del online, hvor jeg stadig vekk klarer å stikke unna med flest mynter når alt er sagt og gjort. Til tross for at spillets form for progresjon etter at man har fullført spillet er som skapt for mikrotransaksjoner, er det godt å se at utgiver Activision har holdt seg i skinnet. Myntene man trenger for å låse opp nye figurer og skins må samles gjennom ren innsats, og det gjør dem også langt mye gøyere å skaffe. 

Med unntak av to figurer så må alle åpnes enten i eventyrmodusen eller i Pit Stop. En av disse figuren er N Troopy, som kun kan åpnes ved å slå hans rekorder i Time Trial. Det er her dine ferdigheter virkelig blir satt på prøve, og etter å ha kjempet meg igjennom disse banene føler jeg at jeg i stor grad har mestret spillet.

GRATIS DLC: Snart vil det komme nye baner og figurer til spillet, og noen kjente fjes vil gjøre sin CTR-debut om ikke lenge!

Det gjorde ikke noe at spillet var vanskelig til å begynne med, fordi spillet har gitt meg så mange grunner til å øve og bli bedre, gjennom konstante gode belønninger. Kjøringen i Crash handler mer om ferdighet enn den gjør i Mario og Sonic. Dette gjør Crash Team Racing: Nitro Fueled til det definitive beste kart-racer-spillet for de som spiller alene.

For en vennegjeng, som gjerne bare ønsker å hoppe inn for å kjøre noen runder en fredagskveld, blir det dog litt vanskeligere å anbefale Nitro Fueled uten forbehold. Personlig ville jeg mye heller gått for Team Sonic Racing i den situasjonen, men for en som synes det er skrekkelig kjedelig å spille Mario Kart alene, blir Crash Team Racing: Nitro Fueled det definitivt beste alternativet.

About Stig Kenneth Limmesand

Stig Kenneth Limmesand. 28 år og enda ikke voksen. Bachelorgrad i videojournalistikk. Spiller alle mulige spill, men foretrekker eventyr og plattformer. Favorittene er blant annet Mario, Zelda, Crash Bandicoot, Uncharted og Guitar Hero.