Den skumle, den dansende og den grublende
0

Den skumle, den dansende og den grublende

apr 23 Spill.no  

Det dukker stadig opp nye og unike spill til iPad, iPhone og Android. I en fast spalte annenhver uke kommer vi til å dra frem en håndfull håndholdte spill på iOs og Android det er verdt å ta en nærmere titt på. Først ut er tre ganske ulike spill: et brettspill basert på H.P. Lovecrafts skrekknoveller fra starten av det 20. århundre i Elder Sign: Omens, en unik blanding av rytme- og snikespill i Beat Sneak Bandit, og til slutt nok et ordlekspill i Spell Tower. God fornøyelse.

Anmeldelsene starter på neste side!

Elder Sign: Omens

Format: iOs, Android
Pris: 49,-

Hver høst drar jeg og gamle venner til en hytte i Valdres. Her tenner vi stearinlys og samler oss rundt terninger og character sheets med penn-og-papir-rollespillet Call of Cthulhu. Skrekkspillet, basert på den amerikanske forfatteren H.P. Lovecrafts noveller, er et dypdykk ned i galskap og overjordiske monstre i 20-tallets USA.
Elder Sign: Omens er basert på kortspillet med samme navn, som igjen er basert på rollespillet Call of Cthulhu. Fire detektiv-aktige personer skal forsøke å forhindre gamle og grusomme guder fra å invadere jorden ved å samle spor og bekjempe fiender og utfordringer i et museum.

Har man aldri spilt kortspillet kan Elder Sign være noe abstrakt å sette seg inn i. De fire personene styrer man etter tur, og de har gjerne en spesialferdighet og utstyr som kan brukes. I hver runde velger man en av flere hendelser i museet. Hendelsene går ut på å vinne over flere små utfordringer, ved å matche hieroglyffene til utfordringen med de man selv disponerer. Dette foregår ved å trekke tilfeldige hieroglyffer ut av en bag, og klarer man ikke å overvinne en utfordring mister man en for hver omgang, helt til man går tom og taper hendelsen.

Det høres komplisert ut, men er egentlig ganske enkelt. Spillets taktiske element handler om å matche rett detektiv med riktig hendelse. En utfordring som krever masse kunnskaps-hieroglyffer for å overvinnes, kan best løses med professoren som har spesialevnen som lar ham forvandle monster-hieroglyffer til kunnskaps-hieroglyffer. Gjenstander man finner underveis kan også hjelpe en.

Elder Sign: Omens er et ganske vanskelig spill, og det kreves en viss andel flaks for å klare å vinne. Til tross for at det kan være irriterende å tape en hendelse man er svært godt forberedt på å vinne på grunn av flaks, vender jeg stadig tilbake til spillet. Den flotte og atmosfæriske grafikken gjør virkelig stas på kildematerialet spillet er basert på, og jeg får den gufne Call of Cthulhu-følelsen når jeg spiller. Essensielt spill for alle H.P. Lovecraft-fans.

Neste anmeldelse finner du på neste side!

Beat Sneak Bandit

Format: iOs
Pris: 21,-

Snikespill som Metal Gear Solid og Splinter Cell er populære. Rytmespill som Guitar Hero og Dancing Stage er også gøy. Så hva skjer når du kombinerer de to sjangerne? Hils på Beat Sneak Bandit.

En tyv har stjålet alle klokkene i verden, og vår snikende venn må infiltrere hans herregård og stjele dem tilbake. Dette gjøres ved å snike i takt med musikken.

Hvert nivå er et todimensjonalt plattformspill, men det eneste du som spiller kan gjøre er å få banditten til å bevege seg et steg fremover i den retningen han står vendt. Dette gjør du ved å trykke på skjermen i takt med den rytmebaserte musikken. Banditten vender seg 180 grader om han møter en vegg eller et hinder, faller ned hull til etasjen under eller klatrer opp trapper. Alt handler om å holde rytmen og trykke på skjermen til riktig tid.

Nivåene ender dermed opp som små puslespill, der det handler om å finne riktig rute gjennom nivået for å få tak i alle klokkene. Når ruta først er funnet, er det bare et spørsmål om riktig timing for å unngå alarmer og vakter.

Snikingen blir noe ensformig i lengden, men holder på interessen min takket være en svært sjarmerende grafisk stil som minner om en tegnefilm fra 60-tallet. Lydsporet er også bra, et spill basert på å holde takten til musikk kunne fort blitt uutholdelig med plagsomme låter.

Beat Sneak Bandit er et estetisk vakkert spill med et unikt konsept som byr på stor underholdning et par kvelder. Vel verdt å sjekke ut.

Bla om for siste anmeldelse!

Spelltower

Format: iOs
Pris: 7,-

Det finnes tusenvis av ord- og bokstavlek-spill til mobiltelefoner og nettbrett. Wordfeud er kanskje det mest populære i Norge, mens klassikeren Bookworm fra Popcap må sies å ha mye av æren for hele sjangeren. Og ikke minst er vi i Spill.no veldig glad i strategi-ordlekspillet Quarrel.

Spelltower er nok et spill der du skal lage ord av bokstaver. I utgangspunktet virker det som et rent plagiat av Bookworm, der man har et rutenett med bokstaver og man trekker en linje fra bokstav til bokstav for å lage ord. Bokstavene forsvinner så, og bokstavrutene som var over faller ned.

Men tårnet i tittelen blir etterhvert et essensielt element i spillet. I en av spillets moduser kommer stadig nye bokstaver til på bunnen, som dytter alle oppover. Når man toppen er spillet over. Her er man nødt til å finne lange ord, og utnytte spesialbokstavene som fjerner en hel horisontal rekke med bokstaver.

Jo lengre ord, desto mer kraft. Lager du et ord på over fire bokstaver fjerner du også alle bokstavrutene som berører ordet du lagde, slik at du får ryddet vekk mange flere bokstaver. Smart nok er det kun lov å lage et ord en gang, slik at man ikke kan belage seg på å lage de samme enkle ordene på nytt og på nytt.

Spelltower fenger, i all sin simplistiske presentasjon. Det er et spill for deg som er glad i ord og bokstaver – på engelsk ettersom det kun kommer med engelsk ordbok. Kanskje ikke så lekent som for eksempel Quarrel og Bookworm, men likevel et solid grublespill på alle måter.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.