Fem nye spill til iPhone og iPod Touch
0

Fem nye spill til iPhone og iPod Touch

okt 22 Spill.no  

Denne uka holder vi oss i puzzle- og AR-sjangeren (augmented reality, for dere som ikke er like oppdatert som Andreas – red.). Den ene sjangeren er nesten like gammel som spillmediet, den andre er nesten like ung som iPhone. Hvis disse anmeldelsene er noen indikasjon, kan det slåes fast at en av disse sjangrene passer ypperlig på iTouchplatformen. Den andre har i beste fall ennå ikke funnet seg til rette.

Puzzle Agent

Utgiver: Telltale Games
Pris: 29,-

Etter å ha ligget mer eller mindre brakk i en del år har «grafiske eventyrspill», eller «point and click»-spillene, om du vil, fått en liten revival. En stor del av æren for denne nye given i sjangeren skal definitivt Telltale Games ha.

Denne gangen er det en litt annen sjanger de lefler med. For i «Puzzle Agent» dreier det seg ikke overaskende om å løse logiske oppgaver. Alle som har spilt «Professor Layton» på DS vet hva dette går i. En løs historie binder sammen gåter og oppgaver av forskjellige slag. Dette er med andre ord et spill i «Professor Layton»-sjangeren

Både den helskrudde historien, og de mange oppgavene holder mål. Byen du besøker er befolket av flere morsomme og til tider ubehagelige raringer, som av en eller annen grunn trenger hjelp til å løse mysterier. Disse mysteriene kommer i mange varianter, og de fleste er givende å gruble seg gjennom, uten å bli frustrerende vanskelig.

Spillets visuelle utrykk må også nevnes. «Puzzle Agent» er produsert i samarbeid med tegneserieskaper Graham Annable, og hans sære barnebokaktige verden gjør seg godt på iPhone-skjermen.

Som vanlig er ikke alt bare fryd og gammen. Spillet er litt i korteste laget, og det er heller ingen grunn til å spille igjennom på nytt når man først har kommet seg gjennom gåtene. Den relativt stive prisen, iPhone-spill tatt i betrakning, kan derfor være hard for noen å svelge. På den annen side er dette akkurat samme spill som kan kjøpes til mac eller pc for 65kr, her servert bærbart og skreddersydd til touch-kontroller. Dyrt eller ei, jeg koste meg i hvert fall stort fra start til mål.

Cut the Rope

Utgiver: Chillingo
Pris: 6,-

Kort fortalt er «Cut the Rope» et fysikkbasert puzzlespill. Litt lengre fortalt er «Cut the Rope» et spill der du skal fore en liten grønn dragefrosk med sukkertøy som er hengt opp i tau. For å oppnå dette skal disse tauene kuttes.

I begynnelsen er det lett, etter hvert blir det vanskeligere. Det inkluderes flere og flere mekanismer som må holdes styr på for å kaste dropsene inn i munnen på vår lille grønne venn. Mekanismene inkluderer blant annet bobler som omslutter og flyter dropset til himmels, gummitau som ved å spennes kaster sukkertøyet rundt, og vinsjer som strammer og slakker tau.

Dette er et virkelig gjennomført puzzlespill. Fysikkmotoren gjør en prikkfri jobb, og utover i de senere brettene får man virkelig lekt seg med mekanismene.

Eneste minus er at det foreløpig er litt få brett, men med utsikter til flere etter hvert og en pris på 6kr, kan ikke dette sies å være noe annet enn et regelrett røverkjøp.

Trainyard

Utgiver: Matt Rix
Pris: 17,- (på tilbud nå til 6,-)

«Trainyard» er denne ukas tredje og siste puzzlespill. Denne gangen skal fargekodede tog ledes fra en stasjon til en annet med samme farge. Med fingeren legger du skinner som forhåpentligvis fører toget på riktig spor (høhøhø).

De første brettene fungerer som en innføring i hvordan spillet fungerer. Etter disse enkle brettene – som stort sett går ut på å tegne rette streker mellom to punkter – åpner spillet seg. Togene viser seg nemlig å kunne kombineres. Kolliderer et gult med et blått tog får man et grønt tog. Rødt og blått blir lilla og så videre. I tillegg blir to tog som sklir inn på samme spor i samme øyeblikk til ett tog. Spillerens jobb er å få riktig antall tog, av riktig farge inn på endestasjonene.

«Trainyard» er et av spillene som lykkes i å få meg til å føle meg smart. Etter å ha herjet i lang tid med skinneoppsettet på vrange brett, er det herlig å se de små togene rulle inn i hverandre, kollidere, krysse sporene millimeter fra hverandre, skifte farge, og til slutt skli inn på riktig stasjon. Bare for å belønne deg med neste, enda mer komplekse brett.

Spillet er i sin helhet utviklet av en enkelt kar ved navn Matt Rix. Imponerende! Liker du puzzlespill der løsningene må jobbes frem steg for steg, der muligheten hele tiden er til stede for å flikke litt, endre en sving, plusse på ett ekstra steg, hviske ut en liten bit, for så til slutt å endelig få maskineriet til å operere 100% etter planen er «Trainyard» spillet for deg.

ARDefender

Utgiver: int13
Pris: 6,-
I AR – agumented reality eller utvidet virkelighetsspill – legges elementer av datagenererert grafikk til over den virkelige verden. Disse elementene kan så påvirkes av spilleren. En blanding mellom den virkelige verden og spillverdenen, altså. Denne utvidelsen av virkeligheten gjøres mulig gjennom iPhonens kamera.

Ved å printe ut et ark med et symbol på, fyre opp «ARDefender», og sikte kamera på arket spretter det frem et tårn. Dessverre ikke i den faktiske virkeligheten, men på skjermen av iPhonen.

På stikkordet tårn burde det være greit å gjette hva dette dreier seg om. Stemmer det.  Heller ikke denne uken greide vi snike oss unna tårnforsvarssjangeren.

Her renner det på med fiender så snart du trykker start. Tårnet er utstyrt med forskjellige våpen, og du styrer tårnets sikte ved å bevege telefonen i forhold til arket, og i et hjørne av skjermen har du en skyteknapp.

Det høres kanskje stilig ut, og det er det også. I fem minutter.

For her skjer det lite annet. Fiendene beveger seg mot tårnet. Jeg skyter de ned. Med elendig presisjon kan tilføyes. Det tok ikke lang tid før jeg fant mer glede i å skyte på mitt eget skrot som lå rundt i leiligheten enn på fiendene. Selvfølgelig skjer ingenting med skrotet, men å se små eksplosjoner spre seg over rotet gav en viss tilfredstillelse.

Som teknologidemo, er dette greit. Gøy å vise bestemor at man kan trylle frem datagrafikk over virkeligheten. Som spill er det triste saker.

UFO on Tape

Utvikler: Concepts
Pris: 6,-

Hvorvidt dette faller helt inn under AR-sjangeren kan diskuteres, men det prøver i hvert fall å innbille deg at iPhonen din viser deg en annen verden enn den du egentlig har foran deg.

Så snart du starter «UFO on Tape» ser det ut som du filmer ut av en bil. Aliens har kommet på besøk til jorda, og i UFOen sin flyr de parallelt med bilen du sitter i. Bare en ting å gjøre, begynn å film!

UFOen beveger seg spastisk rundt, og ved å bevege iPhonen må du forsøke å holde den på skjermen. Alt går ut på å holde UFOen i sikte. Til hjelpe har du en irriterende dame som på gebrokkent engelsk hundser deg når du gjør en dårlig jobb. Det er det hele.

For her skjer det lite annet. UFOen beveger seg rundt, jeg beveger meg rundt for å fange den på film. Riktignok er kontrollene helt upåklagelige. Gyroskopet i iPhonen er imponerende presist. Spillet er også unektelig nyskapende, men så fort nyhetsverdien har passert blir det ensformig. Trykk start, film UFOen flest mulig sekunder. Mist UFOen av syne, få gebrokken kjeft av den hyggelige damen, og start på nytt igjen.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.