Herlig musikkmestring
0

Herlig musikkmestring

okt 22 Spill.no  

Fjorårets «DJ Hero» var et friskt pust i en sjanger som for alvor er i ferd med å stagnere. Med «DJ Hero 2» har FreeStyle Games og Activision forbedret så og si alt med forgjengeren. Resultatet er et musikkspill som føles friskt, aktuelt og svært spillbart.

Supre mikser

En av de mest merkbare endringene for meg er at musikken i «DJ Hero 2» er mye bedre enn i forgjengeren. Det første spillet bød på mange fete låter, men miksene var ikke alltid av like høy kvalitet. En del ble veldig masete, og en håndfull låter med rockegitar var bare ren støy. I oppfølgeren har det blitt jobbet mye mer med de ulike mashupene (en mashup er når to låter blandes til en ny låt), og låtene har en mye bedre flyt. Den musikalske kvaliteten i miksene er rett og slett sterkt forbedret.

Dersom du aldri prøvde «DJ Hero» går spillet kort fortalt ut på å leke at du er en DJ med to platespillere og en mikser. Poenget er å blande sammen to sanger til en ny sang. Dette har spillet allerede gjort for deg, det du må gjøre er å følge anvisningene på skjermen slik at du kan late som du spiller miksen.

På skjermen følger man tre fargede linjer. Disse representerer de to ulike låtene (en på hver side) og et effektspor i midten. Når linjene av og til svinger mot høyre eller venstre betyr det at man skal flytte en liten spake kalt crossfader i samme retning. Denne bestemmer hvilken låt man hører på, står den i midten hører man på begge, og hvis den står til høyre eller venstre hører man kun på den respektive låten.

Huff, det hørtes veldig teknisk og kjedelig ut, men etter litt øving skjønner du intuitivt hva crossfaderen brukes til, og når du skal flytte den. I tillegg til denne har man tre knapper på selve platen. Disse må trykkes på i takt med anvisninger på skjermen for å aktivere lydspor og lydeffekter. I tillegg må man holde dem inne av og til for å scratche. Jo høyere vanskelighetsgrad, desto mer presis scratching med retningsangiving. Oppå dette igjen har man en modulatorskruknott som kan skrus på for å forvrenge lyden i enkelte partier som igjen øker poengmultiplikatoren.

Ok, du har kanskje ramlet av nå, det høres veldig kjedelig ut å beskrive hva man gjør i «DJ Hero 2», men resultatet av disse kontrollene er at man lager søt musikk.

Nyvinninger

I tillegg til å forbedre alle låtmiksene i «DJ Hero 2», har FreeStyle Games også brakt mer variasjon inn i gameplayet. Det betyr mer å holde styr på etter hvert som du stiger i vanskelighetsgrad. På de enkleste nivåene er det bare å trykke på riktig knapp til riktig tid for det meste, men på hard og expert kreves det et helt annet fokus for å henge med i svingene.

Nye bevegelser består blant annet av scratching der du skal dra plata i en retning over lengre tid, holde inne knapper lenge, og omfattende endringer i Freestyle-spilling.

I forgjengeren kunne du bare bråke i vei med en selvvalgt sample i låtenes freestyle-seksjoner. «DJ Hero 2» har utvidet dette betraktelig, og du har nå partier der du kan scratche fritt, mikse fritt mellom de to sporene, og spille ulike lyder tilpasset låten i dine egne rytmer. Det er en velkommen forandring, det er veldig moro å leke seg med ulike scratcherytmer, og det å få lov til å mikse mellom de to lydsporene selv er det nærmeste du kommer å være ekte DJ i hele spillet.

For «DJ Hero 2» er langt fra noen DJ-simulator. Selv om grunnmekanikkene er hentet fra DJ-kulturen, er det sjelden noen tvil om at dette er et spill. Uten at det gjør så mye, det er nemlig et fordømt fengende spill.

Flerspillermoro

Et annet element som har blitt forbedret fra forgjengeren er flerspillerutfordringene. Blant annet kan du nå enkelt konkurrere mot poengsummene til vennene dine når du spiller, plasseringen til folk du har på vennelista står markert på skjermen mens du spiller, og gir deg hele tiden noe å strebe etter.

Også lokal flerspiller har blitt forbedret. Ideen med å koble til en «Guitar Hero»-gitar var helt ræva i utgangspunktet, og har heldigvis blitt forkastet i «DJ Hero 2». I stede kan du koble til en ekstra mikrofon, og synge med i låtene. Det løfter ikke akkurat spillopplevelsen høyt, men er moro nok når man er flere foran skjermen.

Har du et DJ-deck til kan man også spille mot hverandre. Kampmodusen er lagt opp på en mye bedre måte enn i forgjengeren, og der «DJ Hero» var kjedelig i flerspiller og morsomt i enspiller, er «DJ Hero 2» langt mer underholdende for to personer.

Men jeg vil påstå at «DJ Hero 2» fortsatt er et spill som gjør seg best når man spiller alene. Å spille miksene er en teknisk affære, en introvert opplevelse. Å komme inn i sonen, bli fullstendig oppslukt i musikken, og miste tid og rom idet du sitter helt i transe foran skjermen og spiller perfekt, er en mye mer personlig opplevelse enn i f.eks. «Guitar Hero» og «Rock Band», og de to sistnevnte gjør seg bedre på fest enn «DJ Hero 2».

Ferdighetsfest

«DJ Hero 2» minner meg litt om to av mine favorittspill: «Frequency» og «Amplitude». Det er et mer hardcore musikkspill enn sine konkurrenter, og krever at du som spiller er interessert i mer enn å bare leke at du spiller gitar på enkleste vanskelighetsgrad. Det er et spill som først blir moro når du mestrer «hard» og snuser på «expert» og når du begynner å slåss mot dine egne (og andres) poengsummer. De fabelaktige miksene er prikken over i-en som klarte å trollbinde meg foran skjermen i time etter time. Et digg ferdighetsspill med fantastisk musikk. Anbefales varmt.

Se flere bilder fra «DJ Hero 2» på neste side.

«DJ Hero 2» utvikles av Freestyle Games og utgis av Activision. Spillet lanseres på Playstation 3, Xbox 360 og Wii 22. oktober.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.