Fikk nytt syn på norsk politi etter GTA rollespill
2

Fikk nytt syn på norsk politi etter GTA rollespill

Undertegnede er utrolig glad i alle de fleste former for spill. Naturlig nok sitter TV/data-spill nærmest hjertet, men de slår ikke følelsen av å samle en gruppe venner for å pille en god runde Risk, Settlers of Catan eller Pandemic. Jeg har også fått noen timer med Dungeons & Dragons, som er et fantastisk rollespill som aldri tar slutt.

Det skal da nevnes at jeg har ingen erfaring med å kombinere rollespillene med tv-spillene. Jeg er sikker på at jeg har gått de samme stiene hver gang jeg spiller Skyrim, og i spill med moralsystemet ender jeg bare med å gjøre de åpenbare snille eller slemme valgene. Jeg er ikke flink til å leve meg inn i spillverdenen.

Jeg ble derfor utrolig fascinert da jeg fikk høre om en rollespillgruppe som ikke spiller Dungeons & Dragons, men GTA, der de spiller som politi og andre norske etater.

IMPONERENDE: Norsk Politi Klan har laget imponerende modeller av politibiler og andre kjøretøy i spillet.

Nytt syn på politiet

Jeg slo av en prat med politidirektøren og en utvikler i Norsk Politi Klan, en rollespillgruppe som spiller norsk politi i GTA’s fargerike Los Santos. De spiller på en privat server som de har moddet til å være noe mer virkelighetstro. Her er politiet i spillet fjernet, og spillerne må selv jakte ned andre kriminelle spillere. Dette gjør de med norske politibiler, og det gjøres ordentlig.

Christopher Huldal er politidirektør i Norsk Politi Klan. Han har vært medlem i klanen i litt over et år, og har allerede jobbet seg opp til toppen.

– Som politidirektør er jeg øverst i ledelsen som står for den daglige driften. Jeg har det overordna ansvaret for at ting går som det skal, samtidig som jeg tar vare på medlemmer og ledelsen. Vi har et hierarki der du må jobbe deg oppover i klanen. Først kan du bli politibetjent 1, så jobber du deg frem til politibetjent 2 osv. Dette skal være veldig realistisk, sier Huldal.

Politidirektøren har ingen bakgrunn eller tilknytning til Norsk politi, og sier at alt de har lært av politiets oppførsel er gjennom observasjoner og litt lesing av lovverk. Han har opplevd mye positivt som medlem av klanen, som han tar med seg videre ut i virkeligheten.

AMBULANSE: Etter å ha spilt som politi kan du etterhvert få prøve deg som ambulansetjeneste.

– Man får et annet syn på politiet i virkeligheten av å være deltager her. Man lærer å se opp til politiet på en helt annen måte.

Kan man bare spille som politi på deres server? 

– Vi er primært politi, men vi har også brann og ambulanser i spillet. Hvis en spiller dør blir de nødt til å vente i så så mange sekunder før de kommer til live igjen. Disse sekundene kan justeres etter hvor seriøst rollespillet er i øyeblikket. Hvis en spiller går i bakken kan det hende han må vente på en ambulanse for å få de opp igjen. Men spillere kan dø av mange forskjellige årsaker, og vi kan ikke sende ambulanser til hver eneste hendelse, sier Huldal.

De forklarer også at du kan være med å spille på rollespillserveren som en sivil spiller også. Da spiller du GTA som normalt, men mot de andre politispillerne fremfor datamaskinen.

Selvlært modding

Sammen med Politidirektøren snakket jeg med en av utviklerne bak serveren, som kaller seg “FH”. Han har vært en del av Norsk Politi Klan siden 2013, da de fremdeles spilte GTA 4.

– Vi har alt av norske etater representert på serveren.  Vi har politibiler, politiuniformer, ambulansetjenesten, redningshelikopter, beredskapstropp, hundepatrulje, UP osv. Utviklingnsdelen er den som har tatt mest tid. Det jobbes med noe nytt hver dag, for å gjøre opplevelsen enda bedre for spillerne, sier “FH”.

Har du noen bakgrunn eller utdanning i spillutvikling eller 3D modellering? 

– Alt er selvlært. Alt av scripting og koding har jeg lært gjennom Youtube.

LØSE KONFLIKTER: Som norsk politi er det viktig å løse konflikter med ord, ikke våpen.

Hva er motivasjonen til å bruke så mye tid og ressurser på å holde denne serveren gående, og å skape egne biler og kjøretøy?

– Alltid likt å se at folk bruker innhold som blir laget. Det er gøy at folk kommer inn hit og har en god tone. Personlig opplever jeg mye positivt i klanen, og da synes jeg det er kjekt å jobbe med og lage nye ting, sier “FH”.

Hvor mange medlemmer er med i dag? 

–  Det er ikke lett å bli medlem, for vi vil ha litt dyktige folk inn. Vi har 70 medlemmer i dag, og på det meste har vi vært 230.

De har brukt mange år på å finpusse på alt av søknadsskjemaer og hvordan inntaket gjennomførers. Norsk Politi Klan ønsker selvfølgelig spillere velkommen til serveren, men folk må sende inn et søknadsskjema, samt gå igjennom et intervju for å kunne få være med. Kommer man inn må man også gå igjennom en opplæringsfase for å lære hvordan de rollespiller som politi.

– Vi prøver å lære de å oppføre seg som politiet i virkeligheten ved å bruke dialog. Norsk politi går ikke frem og skyter noen i ansiktet fordi de raner en kiosk. Dessverre kan noen sivile være litt vanskelige å ha med å gjøre enn andre. Det er ikke alltid like lett å vise respekt begge veier. Enkelte kan være ganske tullinger, sier “FH”

GTA 6

Norsk Politi Klan har eksistert siden 2012, da GTA 4 var det gjeldende spillet. I 2015 kom overgangen til GTA 5, men hvor går veiene videre nå?

– Nå ser det ut som Politi Klan blir større. Vi får daglig søknader fra nye medlemmer, så vi skal nok holde på en god stund fremover, sier politidirektør Huldal.

Det er bare et tidsspørsmål før et GTA 6 vil skje. Kommer den overgangen til å bli en glede eller en byrde?

– Det var en stor overgang fra GTA 4 til GTA 5, men det har bare blitt bedre og bedre, sier “FH”.

– Hvis GTA 6 blir bedre enn GTA 5 så blir det en glede. Siden vi starta med GTA 4 så skal vi ikke se bort ifra at vi hopper over på GTA 6 når den dagen kommer. Det kommer til å bli litt opp til medlemmene, om vi skal fortsette i GTA 5, eller om fremtiden for klanen ligger i GTA 6, sier Huldal.

INNSATSLEDER: Her er også innsatsleder på plass. Legg også merke til trafikkdirigenten.

Hvis du ønsker å lese mer om Norsk Politi Klan kan du besøke deres hjemmeside der du kan lese om de forskjellige avdelingene de har i spillet, og søke om medlemskap.

NB: For å kunne søke om å bli medlem må du være 16 år, og ha et lovlig eksemplar av GTA 5 på PC. Spillet krever en mod, og er derfor ikke mulig å delta på Playstation eller Xbox. 

About Stig Kenneth Limmesand

Stig Kenneth Limmesand. 28 år og enda ikke voksen. Bachelorgrad i videojournalistikk. Spiller alle mulige spill, men foretrekker eventyr og plattformer. Favorittene er blant annet Mario, Zelda, Crash Bandicoot, Uncharted og Guitar Hero.