Football Manager 2023: Først og fremst en databaseoppdatering
0

Football Manager 2023: Først og fremst en databaseoppdatering

Nå får vi se hvem som klarer den årlige balansegangen best. Er det Football Manager som leverer den perfekte balansen mellom det å være det spillet så mange kjenner og elsker og samtidig ha nok nytt til at det ikke føles som en glorifisert databaseoppdatering? Eller er det oss spillere som må balansere sosialt liv og familieliv opp mot å gjøre Tranmere til Champions League-vinner?

Årets første utfordring er å få Blackburn tilbake i Premier League.

Lite nytt

Som alltid har Sport Interactive kommet med små og store drypp før lansering på hva vi kan forvente av årets utgave. Og allerede her, før noen hadde prøvd spillet, måtte utviklerne tåle kritikk for manglende nyvinninger.

lagplaneleggeren er et nyttig verktøy som er nytt av året.

Spørsmålet blir naturligvis: Har de et poeng? Absolutt. Dette er første gang på flere år at jeg sitter igjen med en følelse av at hovedgrunnen til å skaffe seg spillet er databaseoppdateringen. Det vil være grunn god nok for mange, men det samtidig lov til å være litt skuffa.

Football Manager 2023 både ser og kjennes ut som 2022-versjonen. Endringene er små og vil ikke endre opplevelsen av spillet nevneverdig. For eksempel så har du en ny lagplanlegger, hvor du får mye bedre oversikt over hvilke spillere du har tilgjengelig de neste sesongene, samtidig som du får en erfaringsmatrise som vise om dette er spillere på oppover, nedover eller har nådd toppen av karrieren. Dette er ting som man gjerne gjorde manuelt når man planla neste sesong eller transfervindu, men fint å få det enda mer oversiktlig.

Champions League-hymnen

Du har noen nye taktiske valg.

Arbeidet med analyse og statistikk er også videreført, slik at det er enda mer å dykke ned i. Spillet har også gitt agenter en viktigere rolle de siste årene. Det samme med supportere, som nå har mer å si enn noensinne på din vurdering som manager.

Football Manager har for første gang sikret seg rettighetene til europacupene. Det betyr fancy trekning, presentasjoner før kampene og ikke minst Champions League-hymnen for de gærningene som spiller FM med lyd.

Stadig bedre kampmotor

Som i fjor er oppdateringene mest merkbare på banen. Kampmotoren er utviklet videre og spesielt animasjonene ser bedre ut enn noen gang. Ballen er ikke lenger limt til spillermodellene. Det gir seg utslag i mer realistiske mottak, pasning og avslutninger. Keeperne ser heller så dustete ut, selv om de fortsatt har visse problemer. Noe av konsekvensen med oppdateringen av kampmotoren er at det blir langt flere balltap. På en side mer realistisk, på en annen side kan El Clasico til tider se ut som Leirsund mot Kurland i norsk 6. divisjon. 

Grafikken er som vanlig dårligere enn i et mobilspill. Dette er selvfølgelig en vurdering som utviklerne gjør slik at du kan spille det på laptopen du kjøpte på Black Friday-salg i 2015, men en liten (kanskje valgfri?) oppdatering hadde ikke gjort noe. 

Kampmotoren blir stadig bedre

Som hvert år så skryter Football Manager 2023 over å ha den beste og mest avanserte kunstige intelligensen på motstandermanagere noensinne. Det er sikkert sant nok, men av erfaring så er de ikke så tilpasningsdyktige som utviklerne vil ha det til. Jeg har heller ikke merka noe til det denne gangen, men det kan hende det først gjør seg mer gjeldende etter noen år. 

Football Manager 2023 virker mest som et hvileskjær i serien. Du vil selvfølgelig finne alt du elsker med FM her og isolert sett er det et fantastisk spill, men endringene fra FM22 er forsvinnende små. Går du inn med det i bakhodet vil du ikke bli skuffet. Jeg tipper vi vil få se langt flere oppdateringer og nyheter til neste års utgave. 

Vi har testet en betaversjon av Football Manager 2023 og koden har vi fått tilsendt av Sega.

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.