Gran Turismo 7 VR – Realiserer guttedrømmen
0

Gran Turismo 7 VR – Realiserer guttedrømmen

feb 23 Anders Lønning  

Prislappen på PlayStation 5, et godt sett med ratt og pedaler og PlayStation VR 2 tilsammens kan kanskje virke avskrekkende, men opplevelsen man får igjen for det med Gran Turimso 7 ville jeg ikke vært foruten.

Når vår anmelder tok en kikk på Gran Turismo da det ble lansert for snart et år siden rapporterte han at spillet var overraskende pent og dypt, men likevel tilgjengelig for de som gjerne ikke var ihuga bilinteresserte eller hadde lang erfaring med simulatorspill.

Spillet ble også før det i det hele tatt ble lansert annonsert som en av de første titlene som kom til å støtte PlayStation VR 2 når det skulle lanseres, og som sagt som gjort. Nå kan man spille hele Gran Turismo 7 i VR, med unntak for hvis man ønsker å spille det split-screen.

Og for en VR implementasjon det er. Etter GT Sport‘s heller labre VR Tour modus var jeg forberedt på skuffelse, men det er heldigvis ikke tilfellet. Gran Turismo 7 presenterer fortsatt menyene sine og hele den pompøse presentasjonen sin som en flat overflate som du ser på som om du skulle vært på kino eller i din egen loftstue, men med en gang det skifter til å sitte inne i bilen og faktisk kjøre løp så er det 100% virtuell virkelighet.

Og med det sagt kanskje den beste VR opplevelsen du kan ha på PlayStation 5 så langt.

Siden skjermen i head settet støtter HDR og er OLED så er små ting som lys som kommer inn fra den åpne delen mellom tunellene på Mountain Trail banen nærmest blendende, akkurat som man kan bli blendet av overgangen mellom en mørk tunnel og en solfylt tunnellåpning. Måten lyset spretter rundt inne i bilen og lyser opp dashbordet føles også så realistisk at jeg faktisk ble distrahert av det mens jeg kjørte, fordi jeg er ikke vant til å se det så godt gjenskapt i spill.

Spillet bruker såkalt Foveated Rendering, som gjør at spillet prioriterer oppløsningen der du ser, så etter en liten stund med head settet på så ser jeg liten til ingen forskjell mellom å spille i VR sammenlignet med å spille det på skjermen, selv om forskjellen vil være der.. Tidvis vil detaljnivået på omgivelsen oppdatere seg etter hvert som man nærmer seg, men det gjelder utelukkende det som eksisterer utenfor banen, som egentlig er irrelevant for opplevelsen, men gjør noe med helhetsinntrykket

Skalaen på banene føles naturlig. Jeg har spilt Gran Turismo i 20 år nå, men jeg har aldri tenkt på hvor massive disse banene egentlig er, og hvordan det føles å kjøre mot en sving uten å ha den oversikten et spill ofte tillater en med en bredere synsvinkel. Når det bare er dine egne øyne som ser, og retningen du har hodet i som avgjør hvor orientert du er, er det noe helt annet.

Med denne implementasjonen av VR og et solid sett med ratt og pedaler innfrir Gran Turismo 7 guttedrømmen av å ha et skikkelig racing oppsett klar til å gå når man trenger det, og det med ganske så høy PAF (Partner Acceptence Factor) for utformingen, om ikke det samme kan sies om prislappen på hele opplevelsen om man begynner fra scratch. Men hvis du er så pass interessert og allerede har PS5, Gran Turismo 7 samt Ratt og pedaler er det aldeles ingenting å lure på. Skaff deg PlayStation VR 2. Du kommer ikke til å angre.

Disclaimer: Anders tar ingen ansvar om du skulle komme til å angre. Det er en ganske stor investering

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill i et tiår nå, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.