Harde taklinger og dype taktikker!
0

Harde taklinger og dype taktikker!

sep 28 Spill.no  

NFL er kanskje bare en raritet i Norge, og er man verken forestående utvekslingsstudent eller amerikansk innvandrer, sklir man antakelig ubekymret forbi Madden-spillene hos spillkremmeren. Da gjør man seg selv stor urett, for om man ser hakket forbi sin egen «FIFA»-navle finner man intet mindre enn EA Sports mangeårige flaggskip glitrende i kroken.

Amerikansk fenomen

Det er like stor ståhei over dammen hvert eneste år når neste utgave av Madden kommer ut. Spekulasjonene i mediene har knapt noen ende, og køene på slippdagen er nesten like lange som hakene til spilljournalistene når de ser den blendende grafikken.

Men slik er det ikke her til lands, og det av naturlige årsaker. Vi har ikke blitt født og oppvokst med den sære ovale ballen som sutteklut, og de som har våget seg på et «NFL»-spill har sjelden vart lenger enn til 2nd down før hjernene deres smelter. Det jeg prøver å si er at amerikansk fotball er en innviklet og merkelig sport med så lite sammenhengende action at tankene flyr til «Dungeons & Dragons», bare med betydelig mer glamour.

Som med så mye annet så venter den tålmodige ei forgjeves. Bak fasaden av regler og  taktikkeri befinner det seg et dypt, spennende og engasjerende spill. Her finnes taklinger som gir et nytt perspektiv på tøffheten til filmende tippeligaspillere, og taktisk hjernebry som hører hjemme foran et verdenskart i NATOs hovedkvarter. Jo mer man lærer seg om amerikansk fotball, jo mer framstår vår egen nasjonalsport som en simpel bondeknøl av en tremenning man helst unngår kontakt med.

Realisme

Madden-serien er den mest realistiske og utvilsomt beste spillversjonen av sporten, og årets utgave levner håp for oss fjellaper på berget. GameFlow-systemet gjør at vi slipper å ta de taktiske avgjørelsene selv, og kan konsentrere oss om den praktiske spillingen, noe som må sies å være en kritisk faktor for at noen utenfor USA kan plukke opp spillet for første gang og forstå noe som helst. I tillegg får man treneren i øret hver gang en avgjørelse tas for deg. Den er tatt på bakgrunn av den alltid skiftende spillesituasjonen, og faktorerer dessuten inn hva motstanderen sannsynligvis foretar seg når ballen flyr til quarterbacken. Den er stort sett det mest naturlige valget med mindre man er en kjenner, men for den frelste minoriteten er det selvsagt mulig å ta vekk støttehjulene.

Er man bevandret i serien vil man legge merke til en rekke andre forandringer, som at muligheten for turbo er tatt vekk. Det øker realismen enda et par hakk, og bidrar til at den totale opplevelsen endres. Hvis man for eksempel får ballen og prøver seg på et løp, men snur, vil man bruke mye lenger tid på å bremse ned, snu og akselerere igjen. Det setter søkelyset på de forbedrede spilleranimasjonene, som er skremmende livaktige. Grafikken er som vanlig spektakulær, og har vært et varemerke siden den mørke 32bits-alderen. I år er det merkbare forbedringer på nesten alt, fra spillerfjes og oppløsningen på gresset til lyssettingen og de nevnte animasjonene.

Fengende

Med GameFlow er ikke onlinespilling lenger uoverkommelig for vanlige dødelige, men de fleste du møter vil fortsatt være hardbarkede fans som spiser skandinaver til frokost. Hiver man seg likevel ut i det er det snakk om en ekstremt omfattende sak som i år inkluderer lagspill med 3 lagkamerater med ansvar for hvert sitt fagområde på banen. Det skal ikke stå på gjenspillingsverdien, om man først får det i fingrene.

Med «Madden NFL 11» er amerikansk fotball blitt hakket mer nordmann-vennlig, mens drevne spillere fortsatt kan gå til det beste spillet av sitt slag på markedet. Den virkelighetsnære TV-presentasjonen og grandeuren i hele opplevelsen er det ypperste innen sportsspill. Bare grafikken i seg selv er verdt en titt, og jeg vil anbefale alle å sette av den tiden som trengs til å lære seg reglene. Da har man til gjengjeld en gullgruve av sikker kvalitet til fri utfoldelse, samt en saftig gjenspillingsverdi online. Løp og kjøp (regelboken).

Se flere bilder fra «Madden NFL 11» på neste side!

«Madden NFL 11» er utviklet av EA Sports og utgis av Electronic Arts. Spillet er lansert på Xbox 360 og Playstation 3.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.