Imponerende samlepakke
0

Imponerende samlepakke

Det begynner å bli noen år siden Rare virkelig viste hva de kunne, og nå har de gitt ut en samlepakke som minner oss på hva de er gode for. Det er mye nostalgi i pakken som byr på 30 spill i alle sjangre fra 1983 og frem til i dag, selv om det ikke skal legges skjul på at det er de større titlene som virkelig sikrer salget.

Rare Replay gir oss muligheten til å spille spill som ikke har vært tilgjengelige på lenge, og for min egen del var det moro å endelig få spilt Jet Force Gemini, Saberwulf, og Conker’s Bad Fur Day. Dette uten å betale mengder av penger for å spille det på eldre konsoller.

 

Men selv om de store titlene som Conker, Battletoads, og Banjo-Kazooie tar mye av rampelyset, må ikke eldre titler som JetPac, Atic Atac, Knight Lore, og Snake Rattle n’ Roll overses. Dette er eldre spill som leverer varene så det holder. Det er potensielt mange timer med gameplay i alle disse titlene, og til og med glemte Rare-titler som Grabbed by the Ghoulies og Blast Corps er det mye moro i, selv om grafikk og kontroller ikke er helt optimale i forhold til dagens standard.

Og likte du det gode, gamle utseendet til bilderør-TV’er med 8 og 16 bitsgrafikk, kan du slå dette av og på dette i innstillingene. I tillegg får du muligheten til å slå på noen juksekoder til de eldste spillene, noe som kommer veldig godt med. De eldre spillene er på mange måter mye vanskeligere enn de nyere spillene, og man får muligheten til å slå på evig liv, evig tid, eller en spole tilbake-funksjon. Sistnevnte lar deg spole tilbake maks 10 sekunder, noe som kommer godt med i en knipe.

 

De eldre spillene er selvsagt i 4:3-format istedet for dagens 16:9. Men dette løses ved å legge rammer rundt skjermen med nye tegninger til spillet. Dette kan selvsagt slås av om man ikke ønsker å ha det der.

Å se nye tegninger til de gamle spillene er gøy i seg selv, men Rare Replay gir oss også mengder med ekstramateriale. For hvert spill i samlingen har man milepæler man kan låse opp. For hver milepæl man når, får man et stempel på et stempelkort. For omtrent hvert stempelkort man fyller, åpner man nytt ekstramateriale. Og her finner man bakomvideoer om Rares historie, konseptpresentasjoner, «making of»-videoer, og kunst og musikk som aldri endte opp i noe spill.

Men perfekt, er nok ikke samlingen. Noen av de eldre titlene henger litt etter når det begynner å komme mange ting på skjermen samtidig. Selvsagt var det slik på de gamle konsollene, men Xbox One burde virkelig klare å kjøre de gamle titlene sømløst. Om de gamle titlene skulle funket som på en eldre konsoll, burde dette være mulig å slå av og på.

Xbox 360-emuleringen er også et lite problem. Utvalgte titler i samlepakken blir kjørt igjennom Xbox Ones 360-emulator, og man merker spesielt under filmklipp at det kan hakke litt eller henge litt etter. Jeg kan tilgi det ettersom jeg ikke har opplevd dette under spillingen av selve spillet, men at jeg ikke kan bytte fra norsk til engelsk tale i Viva Piñata, er utilgivelig.

Ellers er det noen av de eldre spillene som har en noe vanskelig kontroller, og dermed gjør spillene noe vanskeligere å spille. Spesielt Jet Force Gemini har et kontrollsystem som tar tid å venne seg til, og likner ikke på noen av de andre spillenes kontroller.

Men alt i alt er Rare Replay en god samlepakke, og gir oss muligheten til å gjenoppleve eller oppdage klassikere fra Rares sortement. Har du en Rare fanboy i magen, er denne samlepakken virkelig et must. Har du ikke noe forhold til Rare er det virkelig på tide å starte, og da er Rare Replay en veldig god mulighet.

Rare-spill er som regel en opplevelse av de sjeldne.

About Sam Einar Engh Syftestad

Filmutdannet spillentusiast som legger vekt på historiefortelling. Jobber med filmproduksjon og er den ene halvdelen av Emmy & Zaspen Let's Play. Lever ellers for Star Wars.