Splinter Cell-prolog
0

Splinter Cell-prolog

apr 12 Spill.no  

15. april er superagenten Sam Fisher tilbake i «Splinter Cell: Conviction». Et problem vi i redaksjonen ofte støter på når det kommer en oppfølger til et spill er at mye av det vi opplevde i forgjengerne ofte har gått i glemmeboka. Hvorfor står Sam Fisher alene nå? Hva skjedde egentlig i «Splinter Cell: Double Agent»? Hvem er Irving Lambert? Og hva skjedde med datteren til Sam?

Derfor prøver vi i Spill.no oss på en ny serie artikler som oppsummerer handlingen i forgjengerne i forkant av et nytt spill i en serie. Til hjelp for deg som har fulgt serien og trenger å friske opp hukommelsen litt før du begynner med det nye spillet, eller en innføring for deg som debuterer i serien og som bare vil ha en kjapp oversikt over hva som har skjedd så langt. Først ut er Splinter Cell.serien, og vi må påpeke at hvis du ikke har spilt gjennom de gamle spillene i serien og planlegger å gjøre det, kommer teksten under til å avsløre handlingen i detalj. SPOILER ALERT, med andre ord.

Tilbake fra pensjonstilværelsen

Allerede i det første spillet i serien, «Splinter Cell» (2002), er Sam Fisher en erfaren hemmelig agent. Han blir kalt tilbake i tjeneste for å jobbe for National Security Agencys topphemmelige spesialavdeling Third Echelon. To CIA-agenter har forsvunnet i Georgia, og Sam skal finne ut hva som har skjedd. Sporene leder til et større komplott. Det viser seg at presidenten i Georgia er ute etter oljeressursene til nabolandet Aserbajdsjan, og er i gang med en etnisk utrydning av den muslimske befolkningen. Fishers oppdagelse får NATO til å gripe inn, og presidenten i Georgia går under jorden og hevner seg på USA ved å slippe løs et virus som får datanettet i USA til å bryte sammen. På toppen av det hele gjemmer han en atombombe i USA, men heldigvis klarer Fisher å ta livet av presidenten og forhindre at den utløses.

Indonesiske intriger

I oppfølgeren «Splinter Cell: Pandora Tomorrow» (2004) går turen til Indonesia. En amerikansk militærbase i den nye staten Øst-Timor er ikke spesielt populær blant de lokale opprørsstyrkene, som angriper den amerikanske ambassaden i hovedstaden Dili. Flere amerikanere blir tatt til fange, og Fisher blir sendt for å infiltrere ambassaden. Her lærer han at opprørslederen Sadono har plassert biologiske bomber med koppervirus i USA, bomber som må bli oppringt av Sadono hvert døgn for at de ikke skal detoneres. Amerikanerne tar derfor ikke sjansen på å bekjempe Sadonos styrker, og sender i stedet Fisher for å infiltrere leiren til Sadono for å finne ut hvor bombene er plassert. Fisher fikser biffen, bombene blir desarmert, og amerikanske styrker rykker inn og fanger opprørslederen. Dessverre stopper det ikke der, idet en korrupt CIA-agent får tak i en av bombene og truer med å detonere den på flyplassen i Los Angeles. Men snikeferdighetene til Fisher fikser også denne saken.

Orientalsk oppstandelse

I «Splinter Cell: Chaos Theory» (2005) vender vi nok en gang nesen mot Asia. Hele området er på randen av krig. Kina og Nord-Korea mener Japan har opprettet en ulovlig militærstyrke, og har innført en blokkade av japansk båttransport i Gulehavet. USA har rykket inn for å beskytte Japan ved å sende et krigsskip til området, og spenningen er til å ta og føle på.

Mens dette foregår er Sam Fisher på jakt etter en programmerer som har jobbet med algoritmene som ble brukt til å lamme datatrafikken i USA i det første spillet. Programmereren har blitt fanget av en separatistgruppe i Peru kalt The People’s Voice, som ønsker å bruke algoritmene til å skape datakaos. Fisher klarer ikke å forhindre at opprørerne får tak i algoritmene og dreper programmereren, og Sam fortsetter jakten på opprørslederen på en båt i Stillehavet.

Samtidig oppstår det kaos i Gulehavet, idet algoritmene brukes til å koble ut strøm og datatrafikk over Japan og store deler av USA. Japanerne hevder Kina og Nord-Korea står bak, mens Sam fortsetter å følge sporet etter den døde programmereren ved å finne hans partner, Abrahim Zherkhezi. I New York finner Sam ut at Zherkhezi blir beskyttet av en privat militærstyrke kalt Displace International, ledet av Sams gamle kompis Douglas Shetland. Sporet tar ham med til Hokkaido i Japan, der Sam blir vitne til at Shetland tar livet av Zherkhezi.

Sam finner ut at det er Displace International som står bak hele konflikten i Gulehavet, og at de har brukt dataalgoritmene for å sende ut raketter og overstyre datasystemer. Shetland og Displace International har i all hemmelighet samarbeidet med den nye japanske militærstyrken, og Sam spionerer på et møte som ender i fullstendig kaos idet de to gruppene begynner å skyte på hverandre. Shetland stikker av, men Sam sporer ham opp og tar livet av han.

I siste kapittel må Sam infiltrere og stoppe en japansk admiral i den ulovlige hæren som truer de japanske myndighetene med et koreansk rakettangrep.

Dobbelt drama

Merk at det finnes to versjoner av «Splinter Cell: Double Agent». Versjonen på PS2, Xbox, Wii og Gamecube ble laget av Ubisoft Montreal, og er ganske forskjellig fra 360 og PS3-versjonen, som ble laget av Ubisoft Shanghai. Vi har tatt utgangspunkt i at det er nestegenerasjons-versjonen som har den ”sanne” historien i Splinter Cell-universet.

«Splinter Cell: Double Agent» (2006) begynner dramatisk, idet Sam etter et oppdrag på Island får beskjed om at datteren hans, Sarah Fisher, har blitt påkjørt og drept av en fyllekjører. Sam bryter sammen, og blir permittert fra aktiv tjeneste.

Litt senere tilbyr Sams sjef oberst Irving Lambert ham en ny jobb som dekkagent som skal infiltrere en terroristgruppe kalt John Brown’s Army. Fisher blir forkledd som fange i et fengsel, og hjelper en av terroristene, Jamie Washington, å rømme fra fengselet, og får på denne måten innpass i terroristorganisasjonen.

Som terrorist blir Sam stilt ovenfor en rekke vanskelige valg som involverer livene til sivile. Fishers første oppdrag for terroristene er å erobre en oljetanker som skal brukes til å frakte bomber. Etter dette oppdraget sendes Sam til Shanghai for å filme et møte mellom terroristlederen Emile Dufraisne og en pakistansk atomfysiker, et møte som resulterer i at terroristene får tak i et stoff de kan lage atombomber med.

Dufraisne klør i fingra etter å teste det nye leketøyet sitt, og Sam og en annen terrorist får i oppdrag å plante en prøvebombe på et cruiseskip i Mexico. Et oppdrag Sam kan sabotere hvis han ikke vil ha livet til tusen uskyldige på samvittigheten.

Sam lærer så at terroristene har tre bomber som skal detoneres i Mexico City, Los Angeles og New York. Terroristene har også oppdaget en dobbelagent, som er alliert med Sam, og Sam blir sendt til et krigsherjet Kinshasa for å ta livet av han. Igjen et oppdrag der Sam kan velge å følge samvittigheten sin.

Vel tilbake i terroristenes hovedkvarter oppdager han at hans gode venn og sjef Irving Lambert har blitt tatt til fange. Terroristene vil at Sam skal skyte ham. Gjør han det, får han tillit hos terroristene. Hvis ikke blir han avslørt som dobbelagent. Uansett handling ender det i kaos idet et SWAT-team beleirer hovedkvarteret. Dersom Sam har vært snill gutt og forsøkt å sabotere terroristplanene klarer han å rømme fra SWAT-folka (som ikke vet at Sam er dobbelagent), og ender opp i New York på flukt fra politiet. Her finner han en av terroristene med en bombe om bord i en båt, som Sam klarer å ødelegge før han nok en gang er på rømmen.

Den alternative slutten er at Sam blir arrestert, og tiltalt for mord og terrorisme, men klarer å rømme fra fengselet.

Uansett utfall er Sam en jaget mann idet neste spill, «Splinter Cell: Conviction», starter.

 «Splinter Cell: Conviction» lanseres 15. april til Xbox 360 og PC. Artikkelen over baserer seg på informasjon fra redaksjonens egen hukommelse, bøkene om Splinter Cell og informasjon fra Wikipedia. Vår anmeldelse av «Splinter Cell: Conviction» kan du lese i morgen 18:00.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.