Stadig høyere ambisjonsnivå for norske spill
0

Stadig høyere ambisjonsnivå for norske spill

mar 18 Spill.no  

Siden starten av 90-tallet har norsk spillutvikling vært en heller begredelig affære. I front fant vi Funcom, en internasjonal utvikler med hovedbase i Norge. Langt bak fant vi en håndfull barnespillutviklere.

Og slik har bildet stort sett vært de siste tyve årene. Et og annet forsøk på å bli en internasjonal utvikler, som Innerloop, har som regel endt med forsøket.

Men det ser lysere ut nå. Utviklere som Artplant har, etter mange år med barne- og hestespill, havnet i den internasjonale eliteserien som utviklere av nettleserbaserte spill med lisenser som Battlestar Galactica, G.I. Joe og Game of Thrones. Bergenske Turbo Tape Games lager dype strategispill. Og Snowcastle Games går fra enkel interaktiv barnebok til ambisiøst rollespill med Festival of Magic.

Mange baller i luften

Etter mange år preget av relativt enkle barnespill er det artig å se at ambisjonsnivået blant norske utviklere har steget kraftig de siste årene. Drømmen er ikke lenger kun å få lov til å jobbe med å lage spill, det handler om å lage drømmespillene. Og ifølge Bendik Stand i Snowcastle Games er Festival of Magic det spillet de har drømt om å lage siden firmaet ble startet opp.

Debutspillet til Snowcastle, Hogworld: Gnart’s eventyr, var spillteknisk et relativt simpelt pek-og-klikk-eventyr for barn. Med Festival of Magic er lista lagt mye høyere. Her kan vi styre en av to hovedpersoner – en ung mann eller en ung dame – i det som mest av alt minner om et japansk rollespill.

Spillet kan deles opp i to ulike opplevelser. En viktig del av spillet er å skape sitt eget hjemområde – en slag bondegård som kan bygges ut og videreutvikles. Sentralt her er en åker der man kan dyrke ulike typer ammunisjon til våpenet sitt, ammunisjon trenger man for å bekjempe monstre når man er på eventyr. Man skal også kunne fiske og sanke andre ressurser i hjemområdet sitt.

I den andre delen av spillet skal man ut på eventyr, her skal områder utforskes, gåter løses og fiender bekjempes. Gåtene vi får se er av det relativt tradisjonelle slaget mens fiendene vi møter på bekjempes via tradisjonelle rundebaserte kamper slik vi kjenner fra japanske rollespill.

Et nøkkelelement her er at man kan kun ta med seg en håndfull angrep og ferdigheter når man legger ut på eventyr basert på hva man har lært seg og hva man har dyrket av ammunisjon. Dette åpner for taktiske kombinasjoner av ulike ferdigheter.

En annen spennende funksjon er at spillet vil være krysskompatibelt med ulike plattformer. Det gjør for eksempel at man kan styre og stelle med gården sin via smarttelefonen mens man fortsetter eventyret foran PC-en når man kommer hjem.

Noe som ikke er helt klart ennå er finansieringsmodellen for spillet. I utgangspunktet er det snakk om å slippe flere episoder til spillet som koster penger mens selve grunnspillet vil være gratis. Ammunisjons- og ressurssankingen åpner opp for mange muligheter når det gjelder mikrotransaksjoner.

Det er åpenbart at Festival of Magic er laget av en gjeng som har et solid forhold til spill. Referanser til spillserier som Quest for Glory, Jak & Daxter, Final Fantasy og Harvest Moon kan alle spores i Festival of Magic. Men det er først og fremst detaljnivået som overbeviser meg om at Snowcastle kan være på sporet av en vinneroppskrift.

Faren er selvsagt at kombinasjonen hjembasebygging, oppgaveløsning og rollespill kan spres for tynt, at enkeltelementene blir for svake ettersom spillet prøver å hevde seg på mange områder samtidig. Men jeg velger å være forsiktig optimist. Forhåpentligvis vil Festival of Magic fenge tolvåringen min like mye som fireåringen var hekta på Hogworld: Gnart’s eventyr.

Festival of Magic utvikles av Snowcastle Games. Spillet er planlagt lansert til iOs, Android, PC og Mac i løpet av 2014.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.