Vi vinker den Syvende Generasjonen farvel
0

Vi vinker den Syvende Generasjonen farvel

des 25 Spill.no  

Den syvende generasjonen tar farvel

Vi har hatt åtte lange og gode spillår siden Playstation 3 og Xbox 360 ble lansert. Konsollene har utviklet seg over tid og tok spillverdnen mange hakk videre. Hypen var stor da Playstation 3 kom i hus for en ni år gammel versjon av meg, og de store spillseriene Sly Cooper og Rachet & Clank fra forgjengeren Playstation 2 prydet gavehaugen hver bidige juleaften i mange år. Da en xbox omsider kom i hus i 2009 fikk jeg selv erfare den store utviklingen av de kraftigste spillmotorene da storspill som Battlefield 3 og The Elder Scrolls V Skyrim ble anskaffet. Vi har hatt åtte fantastiske spillår, og vi har intet mindre enn en revolusjon å se frem til når vi ringer inn nyåret 2014 med en ny konsollgenerasjon.

Revolusjonen

Vi står ovenfor en revolusjon innenfor spillindustrien. En ny konsollgenerasjon er kommet og med abisiøse prosjekter som Oculus Rift og SteamOS, er det mye å se fram til de neste årene. Spilling generelt har hatt et enormt løft de siste årene, vi har sett store prosjekter som Grand Theft Auto V knuse alle salgsrekorder, vi har fått smake på revolusjonerende smakebiter fra FPS verdenen i form av Titanfall og Battlefield 4, vi har fått servert en thriller av en historie i Indiespillet The Last of Us, vi har sett en eSport industri vokse seg frem via spill som League of Legends, StarCraft II og Call of Duty Black Ops II, og ikke minst har vi blitt overveldet av virtual reality i form av Oculus Rift. Hva er det jeg vil fram til spør du? Det jeg vil fram til er mulighetene og fremtiden.

eSport

Vi mennesker har alltid hatt et konkuranseinnstinkt. Vi elsker sport. Over hele verden samles millioner av tv-seere når det er duket for Champions-Leauge eller Super Bowl. Men hva er sport? Hva kan deffineres som sport? Må man forbrenne et vist antall kallorier? Må det være utendørs? Kan dataspill regnes som ekte sport? Ofte tenker man på hvordan sport har utviklet seg fra å bare kunne gjøres på fotballbanen, til Magnus Karlsen kan site stille på en stol å drive idrett med bare. Er sjakk en ekte sport? Nei vil mange si, mens andre vil si at det absolutt er en type idrett. Hvordan er det med da med eSport? Kan man kalle Erlend “Nukeduck” Våtevik Holm for en idretsutdøver på lik linje med Mangnus Karlsen?

En ny generasjon

Den nye generasjonen har kommet i form av Sony Entertainments Playstation 4 og Microsofts Xbox One. Med oppgradert grafikk, nye spillmotorer og banebrytende spillmekanikker kan vi ringe inn året 2014 med starten av det vi om noen år vil se på som et stort steg i riktig rettning. Enkelte vil kanskje si at en svak og trøblete lansering med et svakt lanseringsbiblotek har svekket konsollenes rykte, men faktum er at det vi nå har sett, bare er begynnelsen på noe mye mye større. Kan man sammenligne PS3 sine lanseringsspillene Call of Duty 3 og Rainbow Six Vegas med storspill som GTAV og The Last of Us. Den nye generasjonen har bare gitt oss et kort glimt av mulighetene og kraften i maskinen. 

Fremtiden

I tillegg til den nye konsollgenerasjonen har spillåret 2013 bydd på enkelte revolusjonerende smakebiter av fremtiden i form av Oculus Rift og SteamOS. SteamOS vil mest sansynlig bli lansert i løpet av 2014 og med en ny håndkontroller med spaker som er byttet ut med touch-pads for å immitere mus og tastatur i form av den perfekte håndkontrolleren. Vil de lykkes, vil SteamOS og den nye håndkontrolleren slå ann? Min spådom er et rungende ja.

Oculus Rift er kort forklart Virtual Reality med to skjermer som dekker øynene og bevegelses sensorer som flytter skjermen med bevegelsene du foretar deg, du blir sugd inn i opplevelsen og selv med et grafikknivå som tar oss tilbake til slutten av 90-tallet er realismen til å ta og føle på. Om vi gir denne flunk nye teknologien noen år, vil vi kunne se spill, filmer og kanskje alternative underholdningsformer i full HD Virtual Reality.

Spillfremtiden ser veldig lys ut, og jeg kan ikke vente til å se hva årene vil bringe. 

God jul og godt nyttår – Hilsen Benjamin Aasen aka “TheExzon”

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.