Vinteren er reddet!
0

Vinteren er reddet!

okt 29 Spill.no  

Navnet på treneren er Mister Manager. Fotballverden er sjokkert over at Chelsea FC har ansatt en så ukjent manager. Det første jeg må gå gjennom er et lite møte med styreformann i klubben, i dette tilfellet Roman Abramovich. Møtet går mest ut på planlegging av lønnings- og overgangsbudsjett. Deretter blir jeg introdusert til pressen og de ansatte i klubben.

Ny jobb, nye utfordringer

Møte med de ansatte går veldig mye ut på dirigering av oppgaver rundt laget. Selv er jeg manageren som liker å ha full kontroll over laget, men assistenten tilbyr meg å hjelpe til i alt fra treningskamper til laginformasjon.

De første dagene er ikke lett, det er mye media rundt hele ansettelsen av Mister Manager, introduksjon for hele fotballverden, taktikkoppsett, treningsplanlegging, potensielle overganger for å styrke laget – nok å henge fingrene i med andre ord.

Det fine med å være manager er at du har et team rundt deg av trenere og speidere som er klare til å gjøre jobben. Mister Manager og hans assistent har blitt enige om at et møte hver fjortende dag med trenerteamet må til for å holde en rød tråd i troppen. I møtene kommer det innspill fra speidere og trenere om forbedringer på treningsfeltet og overgangspolitikken. Klubben har lagt opp målsetninger som skal oppnås. Valgene du tar som manager påvirker alle rundt deg.

Klubben skal på treningsleir for å komme i form før sesongen. Jeg plukker ut spillerne jeg vil ha med meg på treningsleiren og holder noen plasser åpne i tilfelle vi skulle signere noen i løpet av sommeren. Vi inntar USA og vår første treningskamp er mot Juventus. Treningsfokuset rundt turen er kjempehøyt, jeg snakker med trenerstabben og legger opp forskjellige treningsmengder og fokusområder etter hver uke.

Før kampen mot Juventus velger jeg ut laget mitt, snakker med spillerne om hvilke motspillere de spesielt skal fokusere på og min første team talk til gutta før kampen begynner. Under kampen får jeg masse tilbakemeldinger fra min assistent om hva som foregår i andre kamper rundt oss, skader, hvem som ser pigg ut eller hvem som sliter litt på banen.

Overganger

Sports Interactive har spisset overgangssystemet. For de som er kjent med tidligere Football Manager-spill vil det ikke være noen kjempestore forskjeller i Football Manager 13, men ting føles mer realistisk.

Speiderne er langt bedre på tilbakemeldingene og hvis man virkelig sliter med å komme gjennom med overgangsbudet sitt kan man bruke pressen til å fyre oppunder litt ekstra. Spesielt på Transfer Deadline Day, den siste dagen for overgangsmarkedet i den engelske ligaen, er pressen virkelig på hugget. Alle vil vite hva som skjer og du får spørsmål hele dagen, om rykter er sanne. Det er opp til deg om du liker å holde masken eller om du vil fortelle pressen at klubben jobber hardt med å signere en bestemt spiller.

Football Manager treffer perfekt på dybden og kvalitet, mye fordi man har så utrolig mange valg. Ønsker man ikke å detaljstyre alt kan man fordele oppgaver til assistenttreneren eller sportsdirektøren. Man kan velge at noen i styret skal signere spillere eller speide etter nye talenter, fornye kontrakter, selge spillere osv.

Klar for kamp?

Som manager er det som skjer på banen det viktigste for deg, kampene er beviset på om din fotballfilosofi og din planlegging faktisk fungerer. Laguttak og forberedelser rundt kampen har SI valgt å fortsette med på samme vis som i forgjengeren, men hvis du liker å spille i 3D-visning er dette blitt utrolig mye bedre. Bevegelsene og logikken til spillerne er mye bedre, de viser rett og slett mye mer personlighet.

Som fortalt tidligere i anmeldelsen, gir assistenttrener deg alt av informasjon rundt kampen og kamper i samme divisjon eller cup. Han sier fra hvis en spiller sliter eller en motspiller får for mye plass på banen, noe som er en kjempefordel for de som elsker å justere taktikk etter motstanden i løpet av kampen.

Spillmoduser

En nyhet i årets utgave er å gi spillere muligheten til å starte forskjellige typer spill. Du har den klassiske spillmodusen som heter Football Manager, hvor alle aspektene i spillet er med, men synes du denne er for tidkrevende kan du prøve deg på Football Manager Classic, der utvikleren har droppet flere tidkrevende funksjoner for å skape en litt kjappere spillopplevelse.

En annen morsom modus er Utfordring, Her blir man rett og slett kastet inn i vanskelige situasjoner som manager. Redd et lag fra nedrykk med kun en håndfull kamper igjen, for eksempel. Spennende for de mer erfarne av oss, her er det nemlig helt essensielt med gode kunnskaper om spillet for å klare seg.

Versus-modusen er min favorittnyhet i år. Her kan du rett og slett ta laget ditt og utfordre laget til en kompis via en egen liga, cup eller utslagsrunder. Målet er rett og slett å finne ut hvem som har bygd opp det beste laget med de beste taktikkene. Sports Interactive planlegger et rangerings system bygd på poeng, og man tjener ekstra mye poeng om man har en lavere rangert klubb som vinner mot en som har høyere rang.

Alt i alt er Football Manager 2013 det perfekte tidsfordriv for alle fotballinteresserte. Funksjoner har blitt utvidet og fininnstilt, alt føles så nære virkeligheten det kan komme. Spillet er like avhengighetsskapende som før, så pass på at du ikke mister jobb eller kone, for investerer du i Football Manager 2013 går du mot mange søvnløse vinternetter. Du er herved advart.

Se flere bilder fra spillet på neste side!

Football Manager 2013 utvikles av Sports Interactive og utgis av Sega. Spillet lanseres på PC 2. november.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.