VR er fremtiden (igjen)
0

VR er fremtiden (igjen)

aug 02 Spill.no  

Oculus Virtual Reality Inc. har lagt opp VR-brillene Oculus Rift som Kickstarter-prosjekt, og ber derfor publikum om støtte til å få ut prototyper til studioene.

Store navn, stor teknologi

Du husker kanskje at Doom- og Quake-skaper John Carmack brukte all sin tid på E3 bak lukkede dører for å vise frem Doom 3 BFG Edition på VR-briller? Eller hva med helgesaken vår om studentene som prøver å lage et ekte holodeck fra Star Trek? Felles for disse historiene er bruken av Oculus Rift, et moderne par 3D-briller – men med noen nyvinninger.

For det første foregår alt i stereoskopisk 3D, med en oppløsning på 1280×800 (640×800 per øye). Videre får spilleren en synsvinkel på svimlende 110 grader, sammenlignet med de 30-40 gradene man normalt har med en TV-skjerm. Det betyr at man ikke ser annet enn spillgrafikk når man tar på brillene, og gjør innlevelsen betraktelig sterkere.

På toppen av dette sporer brillene hodebevegelser, og bruker disse til å styre synsfeltet. Det er derfor ikke noe behov for analoge stikker for sikte og lignende.

Kicstarter (igjen)

Prosjektet har så langt tatt spillbransjen med storm, trolig mye takke være John Carmacks nevnte sjarmoffensiv på E3 med en prototype som “bokstavelig talt hang sammen med teip”. Senere har spillgiganter som Valve-sjef Gabe Newell og Gears of War-utvikler Cliff “Cliffy B” Bleszinsky kastet seg på prosjektet. For å nevnte noen få.

Se presentasjon

Nå har imidlertid Oculus Virtual Reality Inc. lagt ut arbeidet på innsamlingsstedet Kickstarter, for å samle inn penger til prototyper for utviklere, som dermed kan sette i gang med utviklingen for brillene så raskt som mulig.

Kickstarter-prosjektet nådde målet sitt om 250 000 dollar på noen timer, og ligger i skrivende stund rundt 808 000 dollar. Hvis du spytter i 275 dollar (pluss 30 dollar i frakt), får du tilsendt et byggesett av prototypen på et tidlig stadie, og hvis du legger i 25 dollar til, får du den ferdige utviklermodellen når den er klar for produksjon. Med toll og moms blir dette raskt 3 000 norske kroner, skulle du velge å gi dem din støtte.

Til nå har Virtual Reality vært et begrep med popularitet som går like raskt som den kommer, og vi har sett det komme i bølger siden det ble utplassert automater på begynnelsen av 90-tallet. Oculus Rift kan imidlertid vise seg å være enheten som må til for at teknologien skal bli allemannseie en gang for alle.

Oculus Rift produseres av Oculus Virtual Reality Inc. og støtter PC og mobile enheter. Støtte for Xbox 360 og Playstation 3 er forventet før lansering av det ferdige produktet. Kickstarter-innsamlingen ender 1. september.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.