25 år med «Super Mario»!
0

25 år med «Super Mario»!

sep 13 Spill.no  

I dag er det 25 år siden «Super Mario Bros.» ble lansert i Japan, og i den anledning har Nintendo sendt ut gratulasjoner og en liste med høydepunkter fra Marios karriere.

Veteran

Mario er verdens mest kjente spillfigur, men selv om det er 25 år siden «Super Mario Bros.» dukket opp på Nintendos 8-bit-maskin i Japan, eksisterte Mario før den tid. Han debuterte allerede i 1981 som helten i «Donkey Kong» på arkademaskin. Etter det hadde han også en opptreden i Mario Bros, der han og luigi kverket skilpadder og andre fiender på et samlebånd.

Men det var først med «Super Mario Bros.» i 1985 at Mario ble superstjerne. «Super Mario Bros.» var et sidescrollende plattformspill, med helt nye spillmekanikker og et unikt design. Spillet skulle inspirere hundrevis av andre plattformspill, og satte standardenfor en helt ny sjanger.

Siden da har Mario vært plattformhelt nummer en. Vi gratulerer jubilanten med 25-års-jubileum, og håper på 25 nye år med den tykke rørleggeren.

Se Nintendos egen liste over Super Marios historie på neste side!

SUPER MARIO – HISTORISKE HØYDEPUNKTER

(NB! Teksten er skrevet av Nintendo og gjengitt her i uredigert form!)

1980-tallet
–    1985 – Super Mario Bros. til Nintendo Entertainment System (NES) hadde sin debut i Japan med Mario i hovedrollen i sitt første, store eventyr. Spillet ble et av de bestselgende videospillene noensinne, og har alene solgt over 40 millioner eksemplarer. I dag er Super Mario Bros.-serien den bestselgende videospillserien noensinne med over 240 millioner solgte eksemplarer verden over.
–    1988 – Mario tar til himmelen! Med det spesielle Super Leaf eller Tanooki-drakten, samt et spennende utvalg av artige forkledninger, fikk spillere oppleve Mario fly gjennom luften i Super Mario Bros. 3 til NES.
–    1989 – Game Boy lanseres med Super Mario Land som driver Mario inn på den mest populære konsollen i verden.

1990-tallet
–    1990 – I Super Mario World til Super Nintendo Entertainment System (SNES) ble fans introdusert for den koselige dinosaurkarakteren Yoshi, som raskt ble en glimrende kamerat for Mario.
–    1993 – Alle Mario-klassikerne samles i en glimrende pakke – Super Mario All-Stars ble lansert til SNES, noe som var til stor glede for fansen.
–    1996 – Mario blir tredimensjonal! Mario ble den første videospillkarakteren som fikk fullstendig bevegelsesfrihet i 360-grader med videospillmiljøene i 3D i Super Mario 64 til Nintendo 64.

2001
–    Mario får sin egen Super Mario Advance-serie til Game Boy Advance.

2002
–    Super Mario Sunshine markerer det første, skikkelige Mario-spillet til Nintendo GameCube. Mario får uslåelig bevegelsesfrihet mens han prøver å rydde opp på Delfino Island.

2003
–    En av de mest legendariske plattformtitlene noensinne kommer på liten skjerm i Super Mario Advance 4: Super Mario Bros 3. Det ble trofast gjenskapt til Game Boy Advance.

2006
–    New Super Mario Bros. lanseres til Nintendo DS, og har klart å selge over 22,49* millioner eksemplarer verden over (*per mars 2010).

2007
–    Super Mario Galaxy (Wii) Mario reiser ut i verdensrommet, og tar 3D-plattforming i en ny retning med runde plattformer og en spennende bruk av gravitasjon.

2009
–    New Super Mario Bros. Wii. Det klassiske 2D-eventyret kommer til Wii, og for første gang i historien til Super Mario-serien kan spillere samarbeide eller motarbeide hverandre samtidig i flerspiller med opp til fire spillere.

2010
–    Super Mario Galaxy 2 Mario blir galaktisk nok en gang i oppfølgeren til det første Super Mario Galaxy-spillet (2007). Spillet legger alt klart til å bli en klassiker i serien med valget om å spille som Marios bror, Luigi, på visse nivåer, samt en hovedrolle for den elskelige Yoshi.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.