0

Da søstrene Giana truet Mario

des 02 Alexander Lund  

Året var 1987. Ronald Reagan har to år igjen som President, Thatcher styrer Storbritannia og Oslo Sentralstasjon åpnes. På konsollmarkedet har Nintendo klart å snu videospill industrien etter kollapsen i 1983. Hjemme i de mange amerikanske, japanske og Europeiske hjem står det en Nintendo Entertainment System, bedre kjent som NES, og spillet Super Mario. Dominansen er klar og selv om Sega jobber på spreng vil det enda ta 2 år før de selv har en konsoll klar.

I Tyskland derimot jobber et lite selskap Time Warp Productions med et spill de håper skal gjøre dem til konger på videospillmarkedet. Spillet heter The Great Giana Sisters, og ble senere kjent som spillet som fikk Nintendo på nakken.

 

Spillet var ganske så likt Mario

En av tingene som gjorde Nintendo konsollene så populære var kontroll av innhold. I motsetning til konsollene som hadde kommet før nektet Nintendo å utgi spill fra uavhengige utviklere uten å godkjenne kvaliteten på spillet. Før 1983 hadde nemlig markedet blitt overfylt av spill som ikke hadde noe annet formål enn å skaffe penger raskt.

Så Time Warp satset på konkurrentene Amiga, Commodore og Atari. Likevel var Nintendo raskt interessert i The Great Giana Sisters, men kanskje ikke på den måten som Time Warp hadde håpet på. Nintendo hadde nemlig lagt merke til at spillet hadde noen ganske så like fellestegn med sin egen pengemaskin, Super Mario.

Ikke bare var åpnings-brettene nesten identiske, mye av The Great Giana Sisters sitt game play lignet veldig mye på Super Mario.

Så mye at Nintendo begynte å “anbefale” Time Warp i å slutte å selge The Great Giana Sisters kort tid etter utgivelse. I motsetning til hva mange av ryktene sier, så var det aldri noen rettssak eller søksmål inne i bildet. Rainbow Arts som var utgiverne,  begynte å slutte å lage flere kopier og de få som hadde kommet seg til butikkene forsvant fort. I dag er en original kopi av spillet et ettertraktet samlerobjekt.

Betydde det at The Great Giana Sisters var en billig rip-off? Svaret var nei. Spillet fikk strålende anmeldelser og musikken til spillet regnes som et av tidenes beste musikkspor fra NES-eraen.

Så hva skjedde videre? Spillet har blitt utgitt flere ganger etterpå med store endringer, og i noen tilfeller helt nytt spill. I 2009 kom en slags Reboot til DS og i 2014 var det en suksessfull Kickstarter til å lage The Great Giana Sisters på nytt.

About Alexander Lund

Opplevde "good old days" av videospill, og har fremdeles den gamle grå PSX som sin favorittkonsoll. Liker en god historie bedre en mange pixler og FPS i et spill