En sjarmerende oppfølger
0

En sjarmerende oppfølger

feb 03 Stian Koxvig  

Dersom du ikke har hørt om Atelier serien er det forståelig, men de har pumpet ut titler i et par tiår nå. Atelier Ryza 2 Lost Legends and the Secret Fairy er spill nummer 22 serien, men den første som er en direkte oppfølger til en av de forrige spillene. Her klarer utviklerene å bygge på originalen for alt det er verdt.

Skal vi ha en liten historietime i ukjente JRPG titler først? Første Atelier tittelen kom ut i Japan for i 1997 og er laget av Gust, et understudio av Koei Tecmo og som typiske JRPG titler har de magiske verdener, unike karakterer man bare blir glad i, og et solid kampsystem som gjør at spillet holder seg friskt og utfordrende til enhver tid.

Stor sverd


Atelier Ryza 2 finner sted tre år etter Atelier Ryza, og det er ikke så mye historie elementer man føler man mangler så man kan hoppe rett inn i Ryza 2 uten noe særlig forståelse for hva som skjedde tidligere. Hovedrollen vår heter da Ryza og er alkymist.

Det vil si hun mikser forskjellig masse ting i en gryte til å lage alt fra våpen og melk til bomber og maling. Mye av utforskningen går med på å samle ressurser til å mekke noe fint og kult mens man går videre i historien.

Ryza er en av de mest sjarmerende JRPG hovedkarakterene på lang tid

Etter hvert som alkymien utvikler seg i senere i spillet blir det også det viktigste du gjør. Hver gjenstand du lager gir deg erfaring som du bruker i et relativt komplisert skill-system for å åpne opp flere oppskrifter.

I begynnelsen virker alkymi oppsettet relativt enkelt og greit. Du bare hiver på en ressurs eller tre så lages gjenstanden selv, men etter hvert i oppdragene så må du klare å nå visse kvalitetsnivåer. Dette gir variasjon og en grunn til å ikke bare hamstre ressurer uvettig.

Du kan dekorere leiligheten din i dette spillet. Hvorfor vet jeg ikke, fordi du kan ikke bruke gjenstandene til noe. Men du kan sette inn sofaer, senger og planter og ha på ny tapet og tepper. Artig gimmick, men en smule ubrukelig.

Du møter raskt på vennene dine fra det forrige spillet


Kampsystemet er bare elskverdig, kanskje det morsomste kampsystemet i et JRPG til dags dato. Det er ekstremt hurtig. Masse forskjellig fiender du møter, og du samler opp Action Points (AP) pr slag på fienden som etter hvert kan brukes til å slippe fri skumle spesialangrep for å gjøre mer skade. Du kan ha tre personer i selskapetditt til enhver tid og det å skifte mellom karakterene går fort med L2/R2 knappene så her flyter angrepene raskt og smertefritt. Samtidig kan du etter hvert kombinere angrepene til superangrep som gjør enda mer skade

Historien in Atelier Ryza 2 er sterke saker, veldig sterkt. Ryza kjeder seg på øya hun vokset opp på og bestemmer seg for å reise å utforske den store vide verden, som bringer henne i kontakt med vennene fra originalspillet. Og ting skjer fort. Du har atelieret ditt før du er ferdig med prologen og lager relativt kraftig bomber på relativt kort tid. Samtidig har du her en Quick-Travel mulighet som er helt genial, som gjør at det er lett å reise gjennom de forskjellige stedene på det store verdenskartet.

Detaljnivået er helt vakkert.

Det er et JRPG så historien gir ikke mening. Det er dialogsekvenser som bare får deg til å få vondt i sjela, men, det er ikke et stereotypisk JRPG: Det er ikke mørkt og dystert. Det er faktisk nesten irriterende positivt. Ryza har sjarm så det synger etter og er evig optimist med alltid noe lurt å si. Mye av dialogen dreier seg om vennskap og denne mystiske feen de møter som alle syns er søt.  

Jeg brukte rundt 50 timer på historien, og det var inkludert nok tid på å prøve å lage den perfekte kake (som gir den beste helbredelsen i spillet). Jeg må innrømme at jeg lo litt iblant av historien. Og det er deilig å ha et JRPG som ikke er super depressivt, det skjer ikke så ofte for tiden.

Det visuelle her er også noe for seg selv. Da jeg ikke har fått tak i en PS5 enda har jeg spilt det på PS4 Pro, men det er bare helt nydelig å se på. Animasjonen er sylskarp, og detaljene er ekstremt imponerende både på det visuelle og på lydkvaliteten. Det ble flere ganger at jeg sprang rundt for å se på ting og studere omgivelsene.

Atelier Ryza 2 er en imponerende oppfølger, og virkelig en god start på spillåret 2021 på JRPG fronten. Verden er for tiden ganske mørk og usikker og depressiv og da trenger man en tittel som dette som man kan koble fra omverdenen med.

Anbefales å spille Atelier Ryza først før man går løs på dette, men det trengs ikke. Oppfølgeren står greit på egne bein og man får PS5 versjon gratis sammen med PS4 versjonen.

About Stian Koxvig

Nyhetsredaktør med forkjærlighet for spill og film. Lidenskapelig opptatt av japansk spill og kultur