Et tropisk eventyr uten like
0

Et tropisk eventyr uten like

des 20 Jon Harald Tangen  

 

Pokémon-serien har over lengre tid fulgt mer eller mindre den samme oppskriften, men denne gangen har Game Freak snudd på flisa og introdusert interessante og velkomne endringer, som trolig svært få kunne forestilt seg ville komme. Pokémon Sun og Moon er de nyeste installasjonene i Pokémon-serien, og de bygger videre på forrige generasjons 3D-revolusjon. Den forrige generasjonen ble tatt godt imot, men hadde likevel sine svakheter. Slagordet til denne generasjonens nyeste spill er «It all comes together» og vi spør oss selv derfor om dette kan være de beste spillene noensinne.

 

Så fort du skrur på spillet, blir du kastet rett ut i en spenningsfylt kuttscene, og du får ikke en eneste pustepause på noen minutter. Dette danner grunnlaget for mye av historien, og spenningen var til å både ta og føle på. Etter hvert kom den solkyssede Prof. Kukui opp på skjermen og vi kunne straks velge vår helt egen starter Pokémon og hive oss av gårde og fortsette videre på den dramatiske historien. Så fort vi havnet her åpnet både verdenen og øynene våre opp, og vi kunne ta del i den praktfulle og nydelige Alola-regionen.

 

Spillene foregår i de svært eksotiske sydhavsøyene som sammen utgjør den Hawaii-inspirerte Alola-regionen. Her møter vi både gamle og nye Pokémon, og også nye varianter av gamle Pokémon – en spennende ny del som vi tror Charles Darwin ville vært stolt av. Pokémon har endelig gått gjennom ekte evolusjon, og vi finner nå Alola-varianter av kjente og kjære Pokémon, spredt rundt om på øyene. Fra iiglo-formede Sandshrews til palmehøye Exeggutors og en sjokoladebrun, surfende Raichu. Utvalget er stort og upåklagelig, og designet til både de nye Pokémon og Alola-variantene er heller ikke ille. En del av Alola-variantene finnes bare på spesifikke øyer, og hvis du virkelig har tenkt å «catch ‘em all», må du legge en innsats i å utforske alle øyene både en og flere ganger.

 

Vi ble lett sidesporet av alle de fantastiske og eksotiske Pokémon vi så, og innså raskt at vi også måtte fortsette videre på historien og faktisk finne folk på øyene. I tillegg til å lete etter magiske beist og finne ut hvor man finner de, har Game Freak byttet ut noen ingredienser i oppskriften ved å innføre Island Trials istedenfor de tradisjonelle gymmene. Her tar man på seg ekstraordinære kamper og andre utfordringer, som f.eks. skattejakt og ilddansing. I kampene møtte vi Totem-varianter av Pokémon, som var både sterkere, raskere og større enn ordinære Pokémon, og disse kunne gi oss en real utfordring vi ikke har møtt siden «Hard difficulty» i femtegenerasjons spillene Pokémon Black 2 og White 2. De andre utfordringene/minispillene utgjorde en gøyal liten del av den utfordrende reisen for å slå Island Trials-ene, og klarte å fremheve de vakre landskapene i Alola-regionene på en utmerket og utfyllende måte. Hva er vel kulere enn å dra på jakt etter ingredienser inne i en tettpakket jungel, eller danse ilddans på toppen av en vulkan under nattehimmelen?

 

Ved å ikke følge en tradisjonell og lineær Gym-rekkefølge, hjalp Island Trials-ene med å gjøre Alola-regionen mer levende og utfordrende. Island Trials-ene er ikke det eneste som benytter seg av små oppdrag heller. Enkelte steder kan du ta bilder av ville Pokémon – og få vurdering på disse bildene –, hjelpe Pyukumuku vekk fra stranden og kaste de ut i sjøen igjen, og vise folk Pokémon-samlingen din. Alt dette bidrar til å skape en mer levende og interaktiv verden, hvor du kan føle at du virkelig tar del i omverdenen og den fengslende opplevelsen.

 

Etter å ha fullført en Island Trial, fikk vi en Z-crystal. Disse gjenstandene tillater Pokémon å bruke Z-moves, som er ekstra kraftige angrep og kan virkelig endre kampens utfall drastisk. De er derimot ikke så ubalanserte som de enn måtte høres ut som. De er ikke alltid like kraftige som man tror de er, og kan bli svekket med manøvrer som Protect. I tillegg kommer de med flotte animasjoner, men etter en god stund kan disse føler mer brysomme enn gøyale å se på. Det kan dog hende at vi hadde pekefingeren på triggeren hele tiden og var litt for glad i å benytte oss av Z-moves ofte. Vi tror likevel at Z-moves definitivt er et bra tilskudd til den kompetitive delen av spillet. Mens Mega Evolution nesten alltid var en del av online-kamper, kan Z-moves nå være et overraskelsesmoment som er vanskeligere å ta høyde for.

 

Spillene er fylt med forandringer som gjør de mer tilnærmelig og strømlinjede. Blant annet slipper man nå å pugge på stein-saks-papir-matrisen for hvilke typer som er effektive mot andre, da spillet gjør dette automatisk for deg i kampene. HM-ene har blitt byttet ut med Pokémon man kan ri på, som gjør oververdenen mye mer tilgjengelig og traverserende. Disse Pokémon kan i tillegg festes som hurtigtilgangs-Pokémon som du kan kalle på når som helst. Og det er ikke bare nye Pokémon og nye områder å oppdage heller. Spillene introduserer blant annet Poké Pelago, et øyparadis for alle Pokémon du måtte ha stående i PC-en din, hvor de kan møte nye Pokémon som kan bli en del av laget ditt, egg kan klekkes, og Pokémon kan trenes opp – alt dette mens du gjør andre ting i oververdenen. Sabla kjekt for de som ønsker å trene opp en horde med Pokémon, men er lut lei av å gjøre dette selv. Dersom du heller ønsker å se hva Sun og Moon har å tilby av online-funksjoner, burde du helt klart sjekke ut den livlige og sprudlende Festival Plaza. Dette stedet minner om en slags sammensmeltning av Platinums WiFi Plaza og Black 2/White 2 sin Join Avenue, to funksjoner denne skribenten likte svært godt i de spillene, og du finner alt av online-funksjoner her. I tillegg kan du også kjøpe haugevis av forbruksvarer, oppgradere butikker for å selge flere forbruksvarer, og delta i konkurranser.

 

Men la oss nå ikke glemme skurkene – og historien for den saks skyld –, for hva er vel Pokémon-spillene uten et plott? Tidlig i spillet blir vi introdusert for de beinharde gutta fra Team Skull. I klassisk Team Rocket-stil ønsker disse hardbarka bråkmakerne å stjele Pokémon fra andre, men bak denne fasaden skjuler det seg en større og mørkere hemmelighet. Uten å avsløre noe for de som ønsker å se denne plot twist-fylte historien utfolde seg, kan vi si med sikkerhet at historien skraper borti et mørkt og voksent tema, fylt med god skriving og karakterbygging. Vi vil ta sjansen på å si at historien faktisk er på nivå med femte generasjonens svært dystre og engstelige historie. Vær forberedt på fengslende dramatikk og vanskelige bosser, for vi leker ikke Pokémon-trenere her!

 

Pokémon Sun og Moon er gameplay-messig og visuelt en suksess. Spillet er proppfullt med små oppdrag å gjøre, kriker og kroker å utforske, landskap å nyte, og Pokémon å fange. Alle disse faktorene bidrar til en levende og engasjerende verden, som lar deg virkelig oppleve og nyte den herlige essensen av å være en ung Pokémon-trener. Alle de nyeste funksjonene er gjennomført på en slik måte at nyere og yngre spillere kan enkelt sette seg inn i dem, samtidig som at eldre veteraner også kan nyte disse og ikke blir skremt bort. Pokémon-serien er mer levende enn noen gang, og Pokémon Sun og Moon er uten tvil prakteksempler på hvorfor serien er så populær og hvordan den fortsatt holder seg i live.  

About Jon Harald Tangen

Student på heltid og hobbymusiker på fritid. Setter gjerne et spill på pause bare for å nyte musikken i en time eller tre. Foretrekker en god historie fremfor prangende grafikk.