Historisk millionklenodium til Norge
0

Historisk millionklenodium til Norge

feb 21 Anders Lønning  

Amerikaneren Terry Diebold eier verdens eneste Nintendo Playstation-prototype. Til tross for bud på en million dollar, velger han i stedet å turnere rundt i verden med konsollen. I mai får for første gang et skandinavisk publikum muligheten til å prøve konsollen, når den blir stilt ut på Retrospillmessen i Sandefjord.

– Jeg vil heller dele konsollen med entusiaster som setter pris på å få prøve konsollen, heller enn å tjene noen kjappe penger. Ja, jeg er 62 år gammel, men det er kjempegøy å henge sammen med milleniumsgenerasjonen, ler Diebold

– Som å finne Bigfoot

Det var Terrys sønn Dan som begynte å lete på loftet etter konsollen, etter han hadde havnet i en diskusjon på Reddit om konsollen eksisterte.

– Da han fortalte at faren hans hadde en Nintendo Playstation på loftet, var det ingen som tok han seriøst. De spurte bare om han hadde ei eske med kopier av Half Life 3 oppe på det samme loftet, forteller Terry.

Men konsollen lå i ei eske på loftet, og Reddit-brukerne måtte snart innse at det ikke var snakk om en 3D-printa forfalskning. Sonys egen Shuhei Yoshida bekreftet mer eller mindre at det var snakk om en autentisk vare.

Hvordan havnet så spillhistoriens mest etterlyste konsoll på loftet til en 60-åring i Pennsylvania? I en «Lagerkrigene»-aktig plottvist betalte Diebold 75 dollar for noen pappesker i en konkursauksjon hos sin daværende arbeidsgiver, hvor også tidligere Sony-sjef Ólafur Jóhann Ólafsson hadde jobbet. I en av disse flytteeskene lå altså jackpotten: den eneste overlevende SNES-CD-prototypen.

Sjelden maskinvare

Prototypen er i seg selv en relativt ydmyk, klumpete grå kloss, og i prinsippet en SNES montert på toppen av en CD-ROM. Tanken var at man skulle kunne spille alle SNES-spill fra kassettleseren på toppen, mens CD-avleseren i bunnen skulle lese av spill lagret på CDer med bedre og billigere lagringskapasitet.

Konsollen spiller derfor av alle SNES-spill, uten noen merkbar forskjell fra originalkonsollen. Hadde det ikke vært for at både Sony-logoen og Playstation-merkenavnet er tydelig klistret på konsollens karosseri, kunne man trodd at man spilte på en helt vanlig Super Nintendo.

Denne illusjonen blir derimot brutt midt i en runde Street Fighter II mot VGTV, når Diebold ­­­­putter en BrentalFloss-CD i spilleren, og musikken bytter ut lyden fra spillet.

I en verden hvor Spotify når som helst kan sømløst bytte ut spillmusikken på Playstation 4, er kanskje ikke denne funksjonen like imponerende. På 90-tallet – CDens gullalder – kunne en slik funksjon derimot vært et større trekkplaster.

Tanken med CD-ROMen var nok likevel hovedsakelig å kunne lagre spill på CDer, slik som den første faktiske Playstation-konsollen gjorde. Selv om blant annet Secret of Mana opprinnelig ble utviklet for Nintendo Playstation-konsollen, er det fremdeles ikke funnet noen CDer med spill til konsollen.

Uvurderlige muligheter

12. til 13. mai blir konsollen stilt ut på Retrospillmessen i Sandefjord. Da kan du prøve konsollen selv, men Diebold understreker at den ikke er til salgs:

– Konsollen gir meg mye mer glede enn penger kan kjøpe. Jeg får reise rundt og møte kule folk verden over. I slutten av februar får jeg kanskje møtt selveste Dolph Lundgren på ei spillmesse i Monaco, ler Diebold.

Nintendo Playstation-prototypen er dermed et godt stykke unna å havne på eBay. Dan og Terry Diebold finner mye mer verdi i å dra på turné med konsollen, og se entusiaster prøve ut den selv.

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill i et tiår nå, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.