Hjelp, jeg er en zombie!
0

Hjelp, jeg er en zombie!

okt 04 Spill.no  

Hurra for Capcom! De lytter til spillerne. De ser på trendene. De lager det folk vil ha. Resident Evil 6 er drømmespillet for deg som elsker å skyte ting og mener dagens actionspill er alt for korte. 

Takk, Capcom

Resident Evil 6 er langt. Kjempelangt. I over 30 timer kan du kose deg med ulike typer skytevåpen som skal avlive mange tusen zombier. Du kan skyte zombier på gata. I fjellet. I Kina. I katakomber. På skolen. Så og si overalt du kan tenke deg. De dukker opp med svært så jevne mellomrom. Noen har skytevåpen, noen har kniver. Noen er raske, noen er trege. Jeg har aldri drept så mange zombier i mitt liv.

Og takk, Capcom, for at jeg kan gjøre det igjen og igjen over uendelige avstander idet jeg tråkker kilometer etter kilometer gjennom de samme monotone korridorene og landskapene på jakt etter Gud vet hva.

Zombie-wrestling

Jeg sitter aldri fast. Jeg må aldri bruke hodet. Det kan være litt kinkig av og til når jeg har brukt opp alle kulene mine og må avlive zombiene med wrestling-angrep, men hvis jeg er litt forsiktig når jeg skyter og har litt flaks og bruker wrestling-knepene mine titt og ofte, går det som regel på skinner.

Bortsett fra når en bil kommer fra ingensteds og kjører over meg uten forvarsel. Eller en boss tåler 600 skudd og jeg bare har 500 kuler. Men vi greier det alltid til slutt; børster støvet av oss og prøver en gang til inntil vi har klart å knekke bossen og kan massakrere zombier videre.

Gåter for idioter

Takk, Capcom, for at spillet hjelper meg slik at jeg slipper å tenke. De få gangene jeg kommer til noe som kan ligne en gåte – et av kjernelementene i de gamle Resident Evil-serien – er spillet så redd for at det er en komplett idiot som spiller at det gir meg løsningen med en gang. “Her trenger vi en nøkkel for å åpne døren” sier helten, og vips så har det dukket opp et ikon på skjermen som viser meg at
nøkkelen er 25 meter unna, retning så i lendet.

Og skulle du faktisk være så dum at du ikke klarer å finne ut hvor du skal, til tross for at det aldri er mer enn en vei å gå, så kan du trykke på en knapp og få opp en gigantisk pil som sier “GÅ HER!”.

Søvndyssende skummelt

Resident Evil-serien er ikke skummel lenger. Mitt skumleste øyeblikk var da jeg lå på sofaen i en scene der jeg for n-te gang måtte utrydde 20-30 zombier som prøvde å beleire et område og duppet av et øyeblikk slik at jeg nesten døde. Puh, det var nære på. Capcom har gjort en vurdering. Survival Horror: ikke så populært. Militære skytespill: kjempepopulære. Derfor har Resident Evil mer til felles med sistnevnte enn førstnevnte.

Zombiene er ikke lenger skumle, de er kanonføde. Skyteskiver. Loot droppers. Men mest av alt irriterende. De kommer i mange iterasjoner: raske, digre, smidige, treige, spyttende, skytende, muterende. Variasjonen i fiendene er forøvrig kjærkommen i det som ellers er en monoton koloss av et spill.

Keiserens nye klær

Vi kan også samarbeide over nett. Faktisk er hele spillet lagt opp til at man skal spille sammen med noen, noe som er underholdende nok. Å gjøre noe sammen er som regel gøy, så også i Resident Evil 6. I det minste kan man holde hverandre våken med snikksnakk mens man lider seg gjennom endeløse rekker av fiender som skal avlives før man kommer videre.

Men aller mest vil jeg takke Capcom for å ha avslørt Keiserens nye klær. Resident Evil 6 er et usminket og tidsriktig actionspill: lineært, oppblåst, pompøst og uten noe å formidle. Det makter å redusere kampen mot fiendene – selve kjernen i et actionspill – til en monoton og kjedelig oppgave. Det er en lineær og lite utfordrende opplevelse, med upresise kontroller og lav mestringsfølelse.

DU er zombien

Som actionspill flest er det mest interessert i å overvelde spilleren med kule mellomsekvenser og velregisserte spillhendelser, og langt mindre interessert i å la spilleren leke, lære og mestre et finurlig spillsystem. 

Den største zombien i Resident Evil 6 er deg. Spilleren som lar seg holde i hånda fra start til slutt i et monotont, gjennomregissert, konformt og ubalansert spill som har glemt sin egen identitet. Resident Evil 6 er prototypen på et moderne actionspill: en oppvisning i tåkelegging, populisme og unnasluntring. God fornøyelse.

Resident Evil 6 er utviklet og utgitt av Capcom for Xbox 360, Playstation 3 og PC.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.