Inntrykk: Ex-Zodiac – Mer enn forstått oppgaven
0

Inntrykk: Ex-Zodiac – Mer enn forstått oppgaven

jul 23 Anders Lønning  

Det andre Starfox inspirerte indiespillet som ikke er Whisker Squadron har nå blitt sluppet i Early Access og fra det jeg har spilt har utviklerne mer enn forstått oppgaven. Selv uferdig føles dette som en klassiker som fyller tomrommet etterlatt av seriene det henter inspirasjon fra.

Ex-Zodiac er et spill som aldeles ikke skyr unna hva det prøver å gå for. Det skriker etter å bli kalt «Starfox møter After Burner og Space Harrier» så mye at dets offisielle sjangerbeskrivelse, «et høy-tempo lav-poly 3D rail shooter tungt inspirert av klassikere fra det tidlige 90-tall» nesten ikke dekker nettopp hvor tungt inspirert det faktisk er.

Dette var et spill som traff meg allerede fra først stund. Jeg har aldri sett på meg selv som særlig nostalgisk for «lav poly», nesten litt for renset Nintendo 64 eller PlayStation uttrykket men gjennom spenstig bruk av farger, tidsriktig detaljerte 3D modeller og sprite baserte effekter klarer det likevel å fange meg. Sammen med et heftig 16-bit aktig soundtrack fra +TEK er retrofølelsen komplett.

Det skal sies at jeg ikke alltid er så entusiastisk for Early Access modellen og prøver som regel å styre unna frem til spillets fulle lansering er kommet, men med Ex-Zodiac gjorde jeg et unntak. Per i dag inneholder spillet seks nivåer med hver sine bosskamper på slutten, og med seks bonus «Cyberspace» nivåer som spilleren må finne gjemt i nivåene og så låse opp.

I klassisk stil blir man gradert etter innsatsen per nivå, og enhver oppgradering til skipet går tapt hvis man mister et liv. På denne måten har man insentiv for å prøve å komme gjennom nivået helskinnet slik at man kan møte bossen så godt utstyrt som mulig.

Ex-Zodiac kommer til å være i Early Access til neste år, hvor det etterpå tar sikte på å inneholde 12 nivåer med 12 tilhørende bonusnivåer, alternative ruter gjennom spillet og flere hemmelige områder. Prisen vil da mest sannsynlig endres til rundt 150 kroner i følke utvikleren, men for de som plukker det opp nå mens det er i Early Access vil det koste 72 kroner, og det føler jeg det er vel verdt.

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill i et tiår nå, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.