Krimspill for påskehøytiden
0

Krimspill for påskehøytiden

apr 17 Spill.no  

Påsken er omsider her igjen. For oss her i det kalde nord er påsken synonymt med skiturer, Kvikk Lunsj, halvfrosne appelsiner, og ikke minst god gammeldags påskekrim. Av en eller annen grunn passer påsken og mordmysterier sammen som hånd i skihanske, og krimrelaterte TV-serier, filmer og bøker går sin seiersgang i de norske hjem i denne høytiden.

Vi i Spill.no mener det er på høy tid at også TV- og dataspill blir tatt inn i påskevarmen (eller kulden?), og vi kommer dermed med en anbefaling til enhver kriminteressert spillentusiast. Hva med at du i år, i stedet for å dra med deg den siste Nesbø-boken på hytten, tar med deg en iPad og et solid krimspill? Eller at du i stedet for å beundre Hercule Poirots elegante hjerne i aksjon, prøver å løse noen intrikate mordmysterier for deg selv på din foretrukne spillkonsoll?

Selv om spill ikke har den samme påskestatusen som serier og bøker, finnes det en god del med krimspill man kan bryne seg på i fridagene. I denne artikkelen finner du diverse anbefalinger. Noen finnes i lommeformat, og passer perfekt som kompanjong på et lengre hytteopphold, mens andre nytes best på storskjerm etter en strabasiøs skitur. En ting er i hvert fall felles for dem alle – mysterier må løses, og det er nettopp du som må løse dem.

Vi håper det finnes noe her for enhver smak som kan gjøre påsken litt mer spennende. Da gjenstår det bare å ønske våre lesere en god påske!

Sjekk neste side for vår første påskespillanbefaling!

Police Quest

Hvilket bedre spill kan vel starte listen enn Police Quest, et av de første spillene som plasserte deg i skoene til en ekte politimann? Vi inkluderer like gjerne hele den originale Police Quest-serien, forløperen til den kritikerroste taktiske skytespillserien S.W.A.T.

De fire første Police Quest-spillene fokuserte på en helt annen opplevelse enn S.W.A.T.-spillene som skulle følge etterpå. I Police Quest måtte diverse kriminelle handlinger oppklares gjennom godt gammeldags pek og klikke-gameplay, eller rettere sagt kommandobasert gameplay i originalversjonene av de to første spillene.

Til tross for at Police Quest-spillene riktignok er en del år gamle (det første kom i 1987), tilbyr spillet en detektivopplevelse ulikt det meste annet. Den nærmeste moderne sammenligningen er nok L.A. Noire (som du kan lese mer om litt senere). Eventyrene til Sonny Bonds, hovedkarakteren i de første Police Quest-spillene, er derimot litt mer fokuserte på hardbarka politiarbeid enn Cole Phelps mer moderne, GTA-inspirerte krumspring.

De originale Police Quest-spillene ble utgitt på plattformer fra en fordums tid, men de som har lyst til å prøve disse klassikerne for seg selv, har fortsatt en mulighet. Nettbutikken GOG.com selger nemlig de fire første spillene i en samlepakke, og dersom kontrollsystemet og grafikken i det første blir for retro, er en forbedret VGA-remake fra 1992 inkludert.

Ghost Trick: Phantom Detective

De fleste har nok spilt et spill der man må oppklare et mord, men hva med et spill der man må oppklare sitt eget mord? Det er premisset bak Ghost Trick: Phantom Detective, en av Capcoms mindre kjente, men svært så sjarmerende og underholdende titler.

I Ghost Trick spiller man som Sissel, en helt normal person (i den grad man kan være normal når man går med en rød dress og solbriller midt på natten) som plutselig befinner seg i spøkelsesverdenen. Sissel har blitt drept, men av hvem og hvorfor er ukjent. Som spøkelse har nemlig Sissel mistet all hukommelse, og det som følger er en jakt på svar, der man er i et konstant kappløp mot tiden. Sissel vil nemlig krysse over til den andre siden etter et døgn, men først må han oppklare mordet sitt (og kanskje klarne opp i et større mysterium i samme slengen).

Bare man leser konseptet til Ghost Trick, er det tydelig at spillet byr på en noe annerledes opplevelse. Den ukonvensjonelle snurren på et klassisk mordmysterium gir deg lyst til å spille fra første stund, og mysteriet fortsetter kun å overraske gjennom de totalt 18 kapitlene i spillet. Kombiner et interessant plott med et intuitivt pek og klikk-gameplay, og du har et krimspill som er påsken verdig.

Ghost Trick: Phantom Detective er tilgjengelig til Nintendo DS og iOS-enheter (der det første kapitlet er gratis), og passer dermed ypperlig dersom du tilbringer påsken i en bortgjemt hytte et eller annet sted i fjellheimen.

L.A. Noire

Når man først prater om krimspill, må L.A. Noire naturligvis inkluderes. Store forventninger ble knyttet til Team Bondis ambisiøse prosjekt i forkant av dets lansering, og det med god grunn. Hvem vil vel ikke ha et detektivspill satt i 1940-tallets Los Angeles, der man må bruke både generelt vett, analysering av bevis og hardbarka utspørringsmetoder for å løse sakene sine?

Da L.A. Noire omsider ble lansert i 2011, ble det mottatt som alt fra århundrets beste spill til en rotete skuffelse. Men enten man elsket eller hatet L.A. Noire er det en ting de færreste kan motsi – når det kommer til å plassere deg i skoene til en detektiv, er det få andre spill som kan måle seg med Team Bondis krimepos.

I rollen som Cole Phelps får man bryne seg på en rekke mysterier i ulike avdelinger av LAPD. For å løse hver sak må man kombinere åstedsanalyse, forhør og tidvis litt god gammeldags skyting eller vill biljakt nedover Los Angeles’ gater. L.A. Noire vil få spilleren til å tenke over valgene og anklagelsene man gjør i rollen som Phelps, men iblant all seriøsiteten holdes det alltid rom for mer Hollywood-inspirerte scener der spillets krimfilmrøtter kommer fram i lyset.

Dersom hardbarka krim, dresskledde, skorsteinsrøykende detektiver og 40-talls jazz høres ut som en god påske for deg, vil nok L.A. Noire passe utmerket. Spillet er tilgjengelig til PS3, Xbox 360 og PC.

Heavy Rain

David Cages melankolske drama Heavy Rain vil kanskje sette et noe dystert preg over påsken din, men om det er mordmysterium du vil ha, kan Heavy Rain by på en interaktiv opplevelse av de sjeldne.

Mye kan sies om denne kritikersuksessen fra 2010, men at det er få spill som kan sammenlignes med Heavy Rain, er et faktum. I jakten på seriemorderen the Origami Killer, som kidnapper barn og drukner de i regnvann, får man spille som fire vidt forskjellige karakterer. Den tidligere politioffiseren Scott Shelby og FBI-agenten Norman Jayden lar deg oppfylle din trang til å leke detektiv, mens jakten har en langt mer personlig vinkling for Ethan Mars, hvis eneste sønn er kidnapperens nyeste offer.

Noe av det unike med Heavy Rain er at historien kan få mange forskjellige slutter. Avhengig av hvordan man spiller som hver karakter, for ikke å snakke om valgene man gjør, vil utfallet variere. Dermed er det duket for en krimopplevelse på et helt annet plan enn det din favorittforfatter eller TV-serie kan tilby.

Dersom påskeværet ikke ble helt som forventet, eller om du liker å kontre sol, ski og appelsiner med et dystert mordmysterium, kan Heavy Rain være et godt valg. Spillet kun tilgjengelig til PS3.

The Testament of Sherlock Holmes

Sherlock Holmes har fått en aldri så liten gjenopplivning de siste årene. Anthony Horowitz tok i 2011 stafettpinnen fra Arthur Conan Doyle, og ga ut en ny bok om den briljante detektiven. Vi har i tillegg sett flere ulike tolkninger av karakteren både på film og TV. På spillfronten har Sherlock Holmes og Dr. Watson imidlertid holdt det gående over lang tid, uten å oppnå den samme oppmerksomheten som karakterenes andre moderne inkarnasjoner.

Et splitter nytt Sherlock Holmes-spill i den såkalte Adventures of Sherlock Holmes-serien er faktisk duket for lansering i nærmeste framtid, men siden det ikke er kommet ut enda, retter vi heller anbefalingen mot det forrige hovedspillet i serien. The Testament of Sherlock Holmes, som ble lansert i 2012, var det første spillet i serien som ble utgitt til både Xbox 360 og PS3 i tillegg til PC, og spillet er antakeligvis mesterdetektivens største spilleventyr hittil.

I The Testament of Sherlock Holmes får man spille som den geniale detektiven i en helt original historie som står fritt fra Arthur Conan Doyles kjente romaner og noveller. Spillet er satt i London på slutten av 1800-tallet, og i dette mysteriet blir Holmes selv siktet som hovedmistenkt. I rollen som Holmes (og tidvis Dr. Watson) må man utnytte sine små grå til det ytterste, og utforske åsteder og bevis for å kunne bevise Holmes uskyld.

De som er på utkikk etter krim av den klassiske sorten, vil nok sette pris på det gammeldagse gameplayet og stemningen The Testament of Sherlock Holmes tilbyr. Spillet er tilgjengelig på PS3, Xbox 360 og PC, og kan blant annet skaffes på Steam, der de tidligere spillene i serien også er tilgjengelig.

Touch Detective

Touch Detective er detektivspillet for de som ikke vil løse morbide mordsaker. I rollen som den unge detektivjenta Mackenzie må man løse diverse mysterier, hvorav de fleste har en slags overnaturlig vri. Blant annet må man i en sak inn i drømmeland for å finne ut hvem som stjeler folks drømmer, og senere er det livet til en isfe som står på spill.

Spillet er basert rundt klassisk pek og klikk-gameplay, der man må utforske områder og gjenstander for å finne mer ut om mysteriene Mackenzie må løse. Oppgavene som må løses i Touch Detective blir kanskje aldri like innviklede og varierte som i noen av de andre spillene på listen, men de kan like fullt by på god detektivmoro for hele familien.

Touch Detective ble opprinnelig lansert til Nintendo DS i 2006, og en oppfølger fulgte året etterpå. Nintendo DS-utgavene er kanskje ikke så lett å oppdrive nå til dags, men begge spillene er tilgjengelig til iOS.

Det første kapitlet i hvert spill kan prøves helt gratis, så det er i grunn ingen unnskyldning til å ikke teste Mackenzies eventyr ut for deg selv. Kanskje blir den sjarmerende detektivjenta din erstatning for Poirot denne påsken?

Max Payne

Finske Remedys kultklassiker Max Payne fra 2001 er kanskje ikke det første man tenker på når det kommer til krimspill, men er man litt fleksibel med definisjonene sine, kan det passe like utmerket inn i påsken som de andre spillene på listen. Max Payne serverer nemlig en minneverdig spillopplevelse som henter like mye inspirasjon fra hardkokt noirkrim som fra overdrevne actionfilmer.

I Max Payne spiller man som nettopp Max Payne, en NYPD-detektiv som lever «den amerikanske drømmen», til han en dag kommer hjem og blir vitne til drapet av sin kone og nyfødte barn. Det som følger er en hevnfortelling full av svart humor og minneverdige karakterer, der Max skyter sin vei gjennom hundrevis av skurker for å finne de som er ansvarlig for drapet på familien hans. Max Payne serverer et svært gjennomført og unikt portrett av New York, som trekker deg inn minst like godt som enhver krimbok eller TV-serie.

Det kritikerroste skytespillet skiller seg riktignok en god del fra de andre spillene på denne listen i og med at bruken av de små grå settes til side for ekte skyteaction. Max Payne er av typen som lar pistolene ta seg av pratingen, og slik prating er det store mengder av i Max Payne. Det første spillet introduserte det som på den tiden var en revolusjonerende spillmekanikk, nemlig såkalt bullet-time, som lar Max slenge seg rundt omkring i sakte film. Det er like rått som det høres ut som, og både ser og føles fantastisk ut den dag i dag.

Max Payne er påskekrimspillet for de som vil gi hjernen litt fritid etter en lang dag på fjellet. Her trenger man ikke å analysere åsteder eller prøve å finne den rette gjerningsmannen, her er det klassisk action og en meget god historie som står i fokus. Spillet er tilgjengelig til PC (Steam), PS2 og Xbox, og har i tillegg fått en gjenutgivelse på iOS og Android.

Professor Layton Vs. Phoenix Wright: Ace Attorney

Som en fan av både Professor Layton-spillene og Ace Attorney-serien, hadde jeg tenkt å inkludere begge seriene hver for seg, inntil jeg ble påmint det nylanserte Vs.-spillet der mesterdetektiven og den ivrige advokaten møter hverandre.

Professor Layton Vs. Phoenix Wright: Ace Attorney stakk av med solide fem øyne på terningen her på Spill.no, og vår anmelder mener spillet forener det beste fra to verdener. Rettere sagt forenes Phoenix Wright og Laytons verden til en helt ny verden kalt Labyrinthia, og de to heltene må sammen forsøke å løse mysteriet bak dette merkelige stedet.

Det første spillet der Layton og Wright møtes er i hovedsak delt inn i to ulike gameplay-varianter, der man får bryne seg både på klassisk problemløsning som Professor Layton, og elleville rettsaker som Phoenix Wright. Dermed er det duket for et eventyr som forener det beste fra to spillserier som definitivt passer inn i påsketidens krimbølge.

Å få tak i Professor Layton Vs. Phoenix Wright: Ace Attorney midt i påsketiden kan kanskje være vanskelig, men noen av karakterenes tidligere spill er lett tilgjengelige. De første Phoenix Wright-spillene er relansert på iOS, og de serverer en utmerket, lettsindig vri på typiske mordfortellinger.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.