Overraskende underholdningsverdi
0

Overraskende underholdningsverdi

jun 30 Spill.no  

Helt siden Michael Bays filmer gjorde «Transformers» til et populærfenomen igjen, har mange fans fått opp håpet om et skikkelig spill med de store robotene. Det har riktignok kommet spill basert på filmene, men i typisk filmlisens-stil har de vært av heller manglende kvalitet. High Moon Studios nye «Transformers: War for Cybertron» er derimot ikke relatert til filmene, og er bygget opp på helt andre premisser. De har nemlig valgt å lage et tredjepersons-skytespill med en original historie og med en ny visuell stil, som denne gangen er godt grunnet i seriens klassiske presentasjon. Spørsmålet som står på alles lepper er da selvfølgelig om «Transformers: War for Cybertron» vil være begynnelsen på noe stort, eller om det vil følge i forgjengernes lavtliggende fotspor.

En levende planet i krig

«Transformers: War for Cybertron» er, som tittelen indikerer, satt til robotenes hjemverden, Cybertron, og forteller om dramatiske hendelser mot slutten av den tredje cybertroniske krigen. «Transformers: War for Cybertron» lar selvfølgelig spillerne, i likhet med tidligere titler basert på «Transformers»-lisensen, oppleve spillets handling fra begge sider av konflikten. Det er da også mulighet til å fritt velge om man vil spille med Optimus og hans Autobots eller med Megatron og hans Decepticons, men vil man oppleve hele handlingen fra start til slutt må man begi seg ut på begge kampanjene.

 

Spillets handling er delt opp i ti forskjellige kapitler hvorav de første fem følger Megatron i hans søken etter totalmakt over Cybertron, ved hjelp av «Dark Energon» og dets infiserende effekt. Deretter er de neste fem kapitlene dedikert til Optimus og hans kamp for å stoppe Megatrons grusomme plan og redde planeten fra sikker ødeleggelse. Det er en veldig forutsigbar handling som sjeldent beveger seg ut på dypet. Derimot holder den akkurat nok mål til å interessen gjennom hele kampanjen. Fans av «Transformers» vil nok også kunne trekke mer ut av opplevelsen med opptredener av en rekke klassiske karakterer og spesifikke hendelser som for eksempel hvordan Bumblebee mistet stemmen.

 

Anmeldelsen fortsetter på neste side.

Tredjepersons-skytespill av høyt kaliber

Som tidligere nevnt har High Moon Studios valgt å gjøre «Transformers: War for Cybertron» til et ganske rent tredjepersons skytespill. Man kan selvfølgelig ikke lage et «Transformers»-spill uten seriens kjennetegnende kjøretøy-til-robot-transformasjoner, men også i kjøretøy-form fungerer spillet ganske likt et typisk tredjepersons-skytespill. High Moon Studios har riktignok prøvd å gi spillet litt variasjon med løsningsoppgaver og plattformseksjoner spredt over spillets gang, men det er spillets skytemekanikk som mesteparten av spillet er basert rundt.

 

Da passer det jo godt at skytemekanikken i spillet er såpass gjennomført. Med forskjellige klasser å velge fra, egne kjøretøy-kontroller, og en ganske dårlig form for læreprogram, kan det hele virke ganske overveldende til å begynne med. Det tar derimot ikke alt for lang tid før man blir vant med kontrollene, og det hele blir en godt flytende opplevelse fylt av høylydt action på alle kanter, som tross mangelen på et «cover»-system føles ganske likt «Gears of War».

High Moon Studios har også valgt å legge mye fokus på spillets flerspillerdel og det er faktisk her at «Transformers: War for Cybertron» virkelig begynner å skinne. Med fire forskjellige klasser som ganske fritt kan tilpasses med ferdigheter og et ganske bredt utvalg av godt balanserte våpen, gjennom spillets nivåbaserte erfaringsystem, har High Moon Studios klart å skape en flerspillerdel med mulighet til mange forskjellige spillestiler og med mye variasjon.

 

Flerspillerdelen har også en rekke moduser med klassikere som alle mot alle og lagbasert «Deathmatch» til «Battlefield»-aktige erobringsmodus, og hvis konkurransebasert flerspilling ikke er noe for deg, kan man sammen med to andre spillere gå gjennom spillets kampanjemodus, eller ta fatt på spillets «Escalation»-modus.

 

Anmeldelsen fortsetter på neste side.

Kjedelige farger og klassiske stemmer

Dessverre har «Transformers: War for Cybertron» noen mangler på den grafiske siden. Spillets presentasjon er riktignok ikke stygg å se på, men det er også en ganske lang vei unna de ledende titlene fra den nåværende generasjonen. Desto verre blir dette av spillets brett-design, for selv om High Moon Studios har skapt ganske varierte omgivelser av alt fra trange tunneler til store åpne områder, ender det hele med å gå mer eller mindre i ett.

 

Det skyldes spillets gjenbruk av teksturer og kjedelige fargebruk. Her er det fult av mørke gråtoner og mye svart, og det blir til tider vanskelig å se forskjell på alt fra første til siste brett. Det passer riktignok inn i spillets setting og er nok ganske likt det man ville se for seg at «Transformers» hjemplanet ser ut, men det gjør, tross spillets variasjon, at det hele fort kan føles repetitivt og kjedelig. Selv kunne jeg ihvertfall tenkt meg å se både mer detaljer og fargebruk i karakterene og omgivelsene.

 

Derimot blir spillets presentasjon høynet av det veldig gode lydbildet. «Transformers: War for Cybertron» har nemlig fått tak i nesten alle stemmeskuespillerne fra de klassiske «Transformers»-tegnefilmseriene og med et bredt spekter av karakterer, klarer de å legge litt farge til den ellers veldig gråtonede opplevelsen. De mer actionfokuserte lydeffektene er også av høy kvalitet og drar deg lett inn i spillets actionspekkede kamper.

«Transformers: War for Cybertron» er et litt vanskelig spill å plassere. På den ene siden er kampanjemodusets tynne handling og kjedelige omgivelser lite inspirerende for igjen-spilling. Det klokker riktignok lett inn på over tolv timer, og burde være en fornøyelig opplevelse for fans av «Transformers»-universet. Derimot kan spillets flerspillerdel kjempe mot selv de mest populære flerspillertitlene fra denne generasjonen. Med mye variasjon og god balanse har det potensial til å skape et nesten uendelig antall timer med god underholdning.

 

Alt i alt er «Transformers: War for Cybertron» et spill med høy underholdningsverdi, og er du glad i spille mot venner over nett kan det desidert anbefales. For de som derimot ikke er så glad i spilling over nett kan spillet fort bli litt kjedelig. Uansett burde fans av «Transformers»-universet ta en titt, da «Transformers: War for Cybertron» uten tvil er det beste «Transformers»-spillet som har blitt sluppet de siste årene.

 

Se flere bilder av «Transformers: War for Cybertron» på neste side.

«Transformers: War for Cybertron» finnes allerede i butikkene og kan skaffes til Xbox 360, Playstation 3 og PC: Egne versjoner finnes også til Wii og Nintendo DS.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.