Planer om juleshopping? Få med deg våre tips
0

Planer om juleshopping? Få med deg våre tips

jan 25 Spill.no  

Det blir stadig mer vanlig for norske forbrukere å handle på kreditt. Dette har åpnet opp for såkalt delbetaling hos en rekke betalingsselskaper og nettbutikker, hvor du kan utsette hele eller deler av kjøpesummen.

Som forbruker er det viktig å være klar over at slike delbetalinger i praksis er et lån, med tilhørende etableringsgebyr og termingebyr. Er du ikke forsiktig kan en slik finansiering høres forlokkende og flott ut, men i realiteten koste deg mye unødvendige penger.

Særlig når du skal kjøpe et spill, en PC eller en gaming-TV bør du unngå finansiering gjennom butikkens egne lånetilbud. Lånetilbudet på elektrobutikker er nemlig blant de dyreste og kan fort få en snittrente på 24 %. Her kan spill- og elektroselskapene tjene store penger på at du velger å utsette din betaling i 6 eller 9 måneder.

Styr unna bomkjøp

Det finnes heldigvis noen gode retningslinjer å følger: for eksempel kan det være lurt å ha lest seg opp på forskjellen mellom utsettelse og lån. Til tross for at mange betalingsselskaper kaller tjenestene sine for delbetaling, fungerer de som regel som lån uten sikkerhet. Hvilket betyr et lån med høy rente. Dersom du må opprette brukerkonto kan du være ganske sikker på at utsettelsen kommer med høye ekstrakostnader i form av renter og gebyrer.

Mange nettbutikker benytter betalingsselskapet Klarna. Klarna tilbyr delbetaling som gir deg muligheten til å fordele betalingen over flere måneder. Men her er det viktig å ha tunga rett i munnen så man ikke går i fellen. En slik delbetaling fungerer nemlig som et forbrukslån uten sikkerhet.

Butikkens finansieringstilbud er med andre ord supert om du ikke har mulighet til å betale med en gang. Samtidig tar du på deg et ugunstig lån som vil vokse seg stadig større jo lenger du utsetter betalingen.

Finnes det billigere alternativer?

Finnes det billigere alternativer? Dersom du må finansiere kjøpet med en utsettelse, bør du heller vurdere andre lånemuligheter. AXO Finans kan tilby deg et annuitetslån med faste kostnader. På disse lånene ligger renten ofte hele 10 % under renten på kredittkort og mange av butikkenes finansieringstilbud. Det sier seg selv at dette fort utgjør en betydelig sum for deg som lånetaker. Det er penger å spare ved å orientere seg kjapt på lånemarkedet med andre ord.

Se bare for deg dette scenarioet: Du ønsker å kjøpe gamingutstyr til en verdi av 5 000 kroner. Butikken du handler fra tilbyr deg en betalingsutsettelse fra Klarna på 12 måneder. Årsrenten er 22% og månedlig administrasjonsgebyr er 45 kr, hvilket utgjør en effektiv rente på 48,56 %. Prisen på kredittkjøpet blir da 6 156 kr med 12 delbetalinger på 513 kr stk.

Et lån hos Axo Finans med nominell rente på 10 % vil til sammenligning koste deg under halvparten av dette. Siden lånet er basert på din økonomi og betalingsevne, får du i tillegg et lån som er skreddersydd din livssituasjon. Gjennom et lån hos Axo Finans kan du også velge å fordele betalingen over flere år dersom du har behov for det.

Moralen er altså at delbetaling er en dyr affære. Skal du først handle på kreditt, kan du liksågodt velge et lån med gunstig rente.

Om Axo Finans

Gjennom Axofinans.no kan du låne fra 10.000 til 500.000 kroner, uten krav om sikkerhet i bolig. Nedbetalingstiden er fleksibel, fra 1 til 15 år. Lånerenten er individuell og presenteres sammen med lånetilbudet. Nominell rente fra 6,99% til 21,95%. Effektiv rente fra 7,4% til 24,4%. Eff. rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262573. Du kan sammenlikne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no. Denne artikkelen er innholdsmarkedsføring fra Axo Finans, i samarbeid med Spill.no.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.