Prolog til «Mass Effect 2»
0

Prolog til «Mass Effect 2»

jan 19 Spill.no  

Mass Effect 2 er snart på vei inn i PS3en din, og er du svoren Playstation-fan er sjansen stor for at du aldri spilte det første spillet i serien. Det ønsker vi i Spill.no å hjelpe deg med, og har derfor skrevet en prolog som serverer deg historien fra det første spillet. På denne måten kan du forberede deg godt før du begynner på toeren som lanseres denne uka. Hvem var med? Hva gjorde de? Hvorfor er man spent på fortsettelsen? Vi gir dere svarene.

NB! Teksten inneholder svært mange spoilere fra det første «Mass Effect»-spillet, og hvis du har tenkt å spille dette så bør du ikke lese den. Teksten er ment for Playstation 3-spillere som vil begynne rett på «Mass Effect 2», eller alle som har lyst til å friske opp handlingen fra forgjengeren.

Romreisens opprinnelse

I relativt nær fremtid, i en galakse ikke så langt unna (vår egen, faktisk), finner menneskene gammel romvesen-teknologi på Mars. Basert på det utrolige funnet finner vi opp reising i høyere hastighet enn lyset selv, og begir oss ut på kolonisering utenfor solsystemet. På veien blir det klart at Plutos måne Charon slett ikke er noe himmellegeme, men et digert stykke teknologi gjemt av et tjukt lag med is. Ved nærmere inspeksjon viser det seg å være en portal som fører til et tilsvarende, synkronisert motstykke tusenvis av lysår unna. Herfra er veien kort til massiv kolonisering og dannelse av et militærvesen i rommet, selv uten å ha møtt på andre vesener. Grunnstoffet Element Zero, som er hovedkomponenten i de fleste romskip, viser seg å gi mennesker telepatiske evner, eller kreft, eller begge. Alt er likevel fryd og gammen helt til en ekspedisjon tukler med en hittil urørt romaportal – eller Mass Relay- og blir tatt på fersken av en turiansk patrulje. Slikt er imot galaktisk lov, og patruljen åpner ild. Slik blir menneskenes første møte med den galaktiske sivilisasjonen i år 2157 et blodbad, eller ”The First Contact War”.

Stemningen mellom mennesker og turianere skulle bli kjølig i tiden etter stridighetene, men hendelsen fører likevel til at menneskene blir tatt inn i det galaktiske fellesskapet og introduseres for de andre rasene i Det Galaktiske Rådet, som har sitt hovedsete på romstasjonen The Citadel. I 2165 får menneskene tildelt en ambassade på The Citadel, og anerkjennes sin voksende innflytelse i galaksen. Vi fortsetter å utvikle oss og utvide imperiet. Hovedstaden vår i det ustabile området Skyllian Verge blir i 2176 plutselig raidet av pirater og leiesoldater leid inn av de barbariske batarianerne, og katastrofen ”The Skyllian Blitz” er et faktum.

Shepard

Kommandør Shepard blir født inn i denne utrolig begivenhetsrike tiden, tre år før det ublide møtet med turiansk militærmakt. Uavhengig av bakgrunnen man som spiller bestemmer at Shepard har, melder han seg inn i militæret som ganske ung, uteksaminerte fra spesialstyrken N7 og har fått rangen etter mange prestisjefylte oppdrag. Mass Effect starter idet det kombinerte menneskelige/turianske ingeniørprosjektet ”SSV Normandy” – et svært avansert romskip – får sitt mannskap under kaptein David Anderson. Shepard hyres som øverste befalhavende under Anderson.

Normandy setter kursen mot Eden Prime, en blomstrende menneskelig koloni nær de beryktede Terminus-solsystemene, på et tilsynelatende enkelt oppdrag. Om bord er en turiansk representant fra Spectre, en elitestyrke direkte underlagt det galaktiske Rådet. Shepard er nemlig en het kandidat til å bli det første menneset i spesialstyrken. Oppdragets hensikt viser seg egentlig å innebære sikringen av en eldgammel gjenstand som tilhørte proteanerne, en sivilisert rase som ble sporløst borte for mer enn 50,000 år siden. Eden Prime er allerede i full konflikt med robotrasen Geth når Shepard og kompani ankommer, og etter å ha vunnet kampen møter Spectreeskorten overraskende kollega Saren Arterius, som dreper ham. Shepard rører ved proteanergjenstanden, og mottar en mental bildeoverføring som setter ham i midlertidig koma. Det blir tydelig at Saren har forrådt Rådet, men byråkratiet samt Sarens status som Spectre gjør det vanskelig for Shepard og Anderson å få gjort noe med saken. De bestemmer seg for å samle bevis mot Saren, og finne ut hva han planlegger.

Shepard samler et ekspedisjonsteam bestående av representanter fra mer eller mindre alle de kjente siviliserte rasene i galaksen. Sersjant (Gunnery Sgt.) Ashley Williams er med allerede fra Eden Prime-oppdraget, og telepaten Kaidan Alenko er en del av besetningen om bord på Normandy før Shepard selv ankommer.  

Turian, Asarian og Salarian

Turianeren Garrus Vakarian, sikkerhetsoffiser på Citadel, slutter seg til Shepard for å hjelpe til med å bygge en sak mot Saren. Turianerne er en av de tre rasene som sitter i det galaktiske Rådet, sammen med asariene og salarianerne. Turianerne står for mesteparten av Rådets militære kapasitet, og er naturlig tilbøyelige mot voldelig problemløsning. De er likevel blant de mest fremtredende rasene i galaksen.

Urdnot Wrex, en krigersk kroganer med fortid som leiesoldat, men som utviser stor bekymring for sitt folks fremtid, blir med etter at Shepard har hjulpet ham med å fullføre en kontrakt. Kroganerne har sitt opphav på planeten Tuchanka, som de har kriget sønder og sammen gjennom milleniene. De er fødte krigere, og lever etter en streng æreskodeks, selv om krigslysten ofte kommer før moral. Etter at de bidro til å utslette den farlige rachni-rasen, ble de belønnet med en ny hjemplanet. Derfra begynte de en omfattende koloniseringsprosess, og den ekstreme befolkningsveksten ble sett på som en trussel av resten av galaksen. Det førte til en ødeleggende krig med turianerne, som endte med at turianerne bombet kroganerne med et salarianskutviklet biologisk våpen som økte barnedødeligheten dramatisk. Etter hendelsen overlever bare ett av tusen kroganske barn.

Sammen med Shepard kommer de quarianeren Tali`Zorah nar Rayya til unnsetning, og hun sitter på informasjon som kobler Saren til geth-robotene. Quarianerne er et teknisk begavet folkeslag som grunnet et svakt immunsystem alltid må gå med masker. Det var de som utviklet geth-rasen, i den hensikt å ha dem som tjenere. Robotene var imidlertid såpass avanserte at de etter hvert blir bevisste på sin egen eksistens, og via trådløs kommunikasjon med hverandre starter de en krig mot skaperne sine som sender quarianerne i eksil fra sin egen planet. Etter at de taper kampen mot sine egne tjenere, etablerer de en nomadetilværelse for seg selv på flåten av gamle romskip de kaller ”the Flotilla”. I likhet med jordens romfolk reiser de rundt i galaksen for å skaffe ressurser til å overleve, men er upopulære gjester hvor enn de dukker opp.

Reapers

Talis bevis dreier seg om en lydfil som beviser at Saren sto bak angrepet på Eden Prime. Den inneholder også en asari-matriark som nevner noe om en gjenstand kalt ”The Conduit” som skal bane veien for ”The Reapers”, men Rådet viser liten interesse. De er heller ikke villige til å sende styrker etter Saren, men de gjør imidlertid Shepard til første menneskelige Spectre. Han får offisielt i oppdrag å spore opp Saren, og full kommando over Normandy.

Shepard setter kurs mot Therum, hvor asarien Liara T`Soni bedriver forskning. Etter å ha kjempet mot tallrike geth linker han opp med henne, og han avgjør at han har folkene han trenger. Liaras spesialfelt er proteanerne og hvorfor de forsvant. Asariene er den første kjente rasen som oppdaget lyshastighetsreise, og er de som fant The Citadel først. De går for å være den klokeste rasen i galaksen, og er kjent for sin visdom, medfødte telepatiske evner og høyt utviklede diplomatiske ferdigheter. De lever i cirka tusen år, og 106 årige Liara er dermed bare et barn.

Etter å ha bekjempet matriark Benezia (fra Talis lydfil) på Noveria, får Shepard en ledetråd som fører ham til Virmire. Der finner han et avleannlegg hvor Saren produserer en hær av kroganere. Inne i basen blir Shepard plutselig kontaktet av et hologram av reaperen Sovereign, som uttrykker et hat mot organisk liv og bekrefter Liaras teorier og bildene i hodet til Shepard. Ved hjelp av en salariansk general klarer han å aktivere en atombombe som ødelegger anlegget og dreper kroganerhæren, men også en kur for genvåpenet som hindrer kroganere i å formere seg. Wrex blir fly forbannet, og Shepard må enten snakke ham til fornuft eller skyte ham. Shepard og laget hans må flykte fra planeten før atombomben går av, men en kraftig gethangrep samt en konfrontasjon med Saren gjør at enten Kaidan eller Ashley må bli igjen og møte sitt endelikt. Ved hjelp av enda en proteanergjenstand han fant på Virmire, er han endelig istand til å se hele bildeoverføringen han fikk mentalt. Ved hjelp av Liaras telepati får han også tolket det, og finner ut at bildene er et 50,000 år gammelt nødsignal fra proteanerne om at de ble angrepet av Reapers, digre organiske krigsskip.

Krig

Rådet mobiliserer endelig mot Saren, som unnslapp kampen på Virmire, men kjøper ikke historien om reaperne. Liara har forsket på planeten Ilos, og innser at bildene Shepard mottok stammer derfra. Ilos er ikke kartlagt for reise, men er linket til gjennom en Mass Relay som ingen andre vet hvor fører til, Mu Relayen. Shepard trosser en karantene og drar til Ilos. Der finner han en digital versjon av en proteaner, som forklarer at reaperne holder til i utilgjengelig mørk materie utenfor galaksen, og returnerer derfra hver gang en rase har nådd et visst teknologisk nivå for å utslette den. De bruker en insidemann for å manipulere hendelser slik at reaperne kan komme seg inn i galaksen, og det gjøres ved å aktivere The Conduit. Det er en liten Mass Relay som er forbundet med The Citadel, som altså viser seg å være en enorm Mass Relay laget av reaperne selv for å fungere som inngangspunkt. Den befinner seg på Ilos. Saren er denne innsidemannen, og han er hjernevasket av reaperen Sovereign, som iløpet av historien tilsynelatende har vært Sarens romskip. Sarens plan er å aktivere Conduiten på Ilos for å åpne The Citadel for angrep fra Sovereign slik at reaperen kan tilkalle resten av reaperhæren. Shepard finner The Conduit, som er i ferd med å lukke seg etter at Saren gikk gjennom.

Shepard og laget hans følger etter for å stoppe Saren. Det er for sent, Sovereign er allerede inne i Citadel og jobber for å tilkalle de andre reaperne, men Shepard har fått en datafil av proteanerhologrammet på Ilos som gir ham tilbake kontrollen over Citadel. Han åpner romstasjonen slik at allianseflåten kan angripe Sovereign, men må ta et vanskelig valg som avgjør Rådets skjebne. Samtidig kjemper han mot Saren og dreper ham. Sovereign dør etter en lang og hard luftkamp, hvor Normandy avgir dødsstøtet.

Shepard ser ut til å ha omkommet etter at en bit av Sovereign landet rett ved ham, men klatrer omsider uskadd ut fra ruinene. Han avgjør hvem som skal representere menneskerasen i Rådet fra nå av, og setter av gårde ut i verdensrommet for å stoppe trusselen fra reaperne. Det er nemlig bare han og mannskapet hans som vet at det fortsatt er en hær av reapere der ute, som bare venter på en sjanse til å utslette alt liv i galaksen.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.