Sjarmerende for store og små
0

Sjarmerende for store og små

mai 13 Spill.no  

For ti år siden ble en av de største norske spillsuksessene lansert. Spillet «Flåklypa Grand Prix», utviklet av Ivo Caprinos eget spillstudio Caprino Games, var en nærmest perfekt hyllest til den mest populære norske barnefilmen gjennom tidene. Spillet rakk å selge hele 320.000 eksemplarer, et uhørt høyt tall her i Norge. Til tross for suksess ble Caprino Games lagt på is noen år senere, og det ble aldri noe av spillet basert på Askeladden som studioet var i gang med.

Til DS

Synd det, men i det minste kan vi glede oss over at Drammens-baserte Ravn Studio så et potensial i å bringe Flåklypa-spillet over på et nytt format, nemlig Nintendo DS. Nintendos håndholdte konsoll har høy status blant barn, også i Norge. Men er det ti år gamle spillet fortsatt like vitalt i dag?

Svaret er ja. Til tross for at grunnspillet er mer eller mindre det samme som i PC-spillet, føles dette like friskt i dag. Som Solan og Ludvig er det din jobb å samle inn deler til racerbilen Il Tempo Gigante, slik at Reodor Felgen kan delta i det berømte løpet. Dette gjøres ved å spille diverse småspill, låse opp nye områder, løse gåter og generelt utforske spillverdenen.

Krevende

Det som gjør «Flåklypa Grand Prix» unikt sammenlignet med andre barnespill er at det har en klar progresjon og stiller krav til dine prestasjoner. Du kan nemlig ikke bare kaste deg inn i Il Tempo Gigante og kjøre billøp i det som kanskje er den morsomste delen av spillet. Du må gjøre deg fortjent til det først. De fleste barnespill har en veldig flat spillstruktur og handler bare om lek, og i min erfaring blir barn fort lei når de ikke blir utfordret, eller har et overordnet mål å jakte på.

Med «Flåklypa Grand Prix» får man et langsiktig mål for alle oppgavene og småspillene man leker seg med, og det er med på å holde oppe interessen. Og selv når Il Tempo Gigante er låst opp, er det mer å samle på for å få flere biler og baner.

Variert

Småspillene er varierte, og for det meste fengende. Å sortere post er en merkelig zen-aktig opplevelse, men spillet der man skal samle epler føles bare utdatert. Likevel er det variasjon som er stikkord, og det spillet jeg som gammel blasert gamer liker best er ikke det samme som sønnen min på åtte holder høyest.

Animasjoner, grafikk, lyd og musikk er også topp. Jeg skulle kanskje ønske at figurene var litt mindre når man vandrer rundt på hovedkartet slik at det ble mer oversiktlig, men det er egentlig bare pirk. Stemmeskuespill er gjenkjennelig fra filmen, og animasjoner er laget med samme omtanke og sjarm som vi har blitt vant til fra Caprinos filmer.

Spillet har lang levetid, men den kunne vært forlenget ytterligere ved å inkludere støtte for å kjøre mot andre via de trådløse egenskapene til Nintendo DS.

Tidløst

Jeg har ingen problemer med å anbefale dette spillet til alle som er ute etter et bra barnespill til DS. At spillet har en struktur som minner mer om et ekte spill enn et tradisjonelt forsimplet barnespill er en stor pluss i min bok.

«Flåklypa Grand Prix» er en tidløs film som stadig nye generasjoner med barn oppdager, og sannelig føles ikke spillet like tidløst. Dette fortjener å bli oppdaget av en ny generasjon barn.

«Flåklypa Grand Prix» er utviklet av Ravn Studio og Caprino Games, og utgis av Pan Vision. Spillet er ute nå på Nintendo DS.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.