Solid spilltelefon
0

Solid spilltelefon

apr 05 Spill.no  

Bare for å klargjøre noe med en gang. Spill.no er ikke en mobilside, og vi har derfor ikke kompetanse eller grunnlag for å sammenligne Xperia Play med andre mobiler på markedet. Det vi har fokusert på i vår test er hvordan Xperia Play fungerer som en spilltelefon, og hvordan spillfunksjonene er.

Sony Xperia Play. Det første mange spurte seg om da PSP ble lansert var hvorfor Sony ikke la til telefonfunksjonalitet i konsollen. Og hvorfor i all verden de ikke brukte kompetansen fra spillavdelingen sin i Sony Ericssons mobilsatsing? Nå har Sony endelig lagt to og to sammen, og Sony Xperia Play er den første mobilen fra Sony Ericsson med innebygd Playstation-teknologi.

Tung og innholdsrik

Det første som slår meg når jeg holder Xperia første gang, er at den er tung og svær. Utformingen er svært lik en PSP Go, den føles solid og god. Det andre som slår meg er et virvar av menyer og funksjoner. For en som er vant til iPhone må jeg innrømme at det tok litt tid å bli kjent i menyene til PSP Go, spesielt siden Playstation-funksjonene og butikken ligger gjemt i en egen undermeny.

Det andre som slår meg er hvor deilig spillkontrollene er. Muligheten til å flikke ut brettet med styrekryss og skyteknapper gjør spilling på Xperia Play til en fryd. Det finnes utallige ok spill på iPhone som blir ødelagt av at man kun kan styre ved å trykke på skjermen, og det er rett og slett deilig å kontrollere spill med et mer tradisjonelt oppsett igjen.

Spillene som følger med gir en fin demonstrasjon på kreftene til telefonen. Bruce Lee må nok finne seg i å stå solid i skyggen av Tekken. Et lite variert slåssespill, med få bevegelser og ganske enkel grafikk. FIFA 10 er en mobilvariant av det populære EA-spillet. Star Battalion er et skytespill med et romskip, som sårt trenger mer variasjon. The Sims 3 er en underholdende variasjon av konsoll- og PC-spillet.

Felles for disse titlene er at ingen av de er overveldende, verken teknisk eller spillmessig. De er behagelige å spille med Playstation-knappene, men teknisk sett må de finne seg i å være forbigått av spill på både PSP og Nintendo 3DS. Dette skyldes nok at de er Android-spill, optimalisert for å styres med Playstation-knappene, og ikke Playstation-spill, som må kjøpes og lokaliseres i en egen meny.

Playstation-spill

Det store salgsargumentet til Sony Xperia Play er nettopp at man skal kunne spille klassikere fra den første Playstation-konsollen på maskinen. Med maskinen får man Crash Bandicoot – det første Playstation-spillet fra Uncharted-utvikleren Naughty Dog. Og det er identisk med originalen, helt ned til det faktum at skjermbildet er i 4:3 og oppstartssekvensen er helt lik den originale Playstation-maskinen.

Responsen i knappene er god, lastetidene er korte, og spillet byr på relativt enkel plattformmoro fortsatt.

I Playstation-butikken finner vi en håndfull titler til, deriblant Destruction Derby, Medievil og Jumping Flash. Spillene koster 40 kroner, og kan kjøpes og lastes ned fra mobilen. Jeg kastet meg over Destruction Derby, som dessverre ikke har blitt bedre med årene. Snarere tvert i mot, makan til seigt og lite responsivt racingspill har jeg ikke spilt på år og dag. Jumping Flash, derimot, vekker mange gode minner, og har holdt seg overraskende bra. Det er som en sær blanding av Super Mario Galaxy og Doom.

Forutsatt at Sony klarer å få tak i og gjenutgir gamle Playstation-klassikere, blir Playstation-butikken et flott sted å mimre gamle dager. Og et fint sted å oppdage gamle klassikere på. Men akkurat nå er det kun Sony-titler tilgjengelig i butikken, og skal den ha livets rett må Square-spill som Final Fantasy VII, Tomb Raider fra Eidos, Namcos Tekken og Metal Gear Solid fra Konami også dukke opp i denne butikken. Dette er helt sikkert en problematisk kabal som skal gå opp med tanke på rettigheter og pengefordeling, og jeg krysser fingrene for at Playstation-butikken blir en fullverdig mimremaskin for gamle klassikere.

Dyr retromoro

Etter en uke med Sony Xperia Play er jeg imponert. Den har alle funksjonene man forventer av en moderne Android-telefon, sammen med et perfekt kontrollpanel for spill. Den behagelige Playstation-kontrolleren er skapt for å spille med, og løfter spillopplevelsen flere hakk.

Samtidig har telefonen fått en relativt høy prislapp. I skrivende stund tar de fleste nettbutikker rundt 5000 for telefonen. Det er egentlig ganske dyrt for å spille gamle Playstation-spill og en håndfull Android-spill med et behagelig tastatur. Man kan kjøpe en 3DS sammen med en PSP for samme pris, to konsoller som begge har teknisk mer avanserte spill å by på enn Sony Xperia Play.

Likevel har jeg rukket å bli glad i Xperia Play. Jeg har rundet Jumping Flash på nytt, og holder på med Crash Bandicoot. Og hvis Metal Gear Solid og Final Fantasy VII dukker opp i nær fremtid, kommer jeg til å bli helfrelst.

Se flere bilder av Sony Ericsson Xperia Play på neste side!

Les også:

Lekket Forza 4-video

Hackere erklærer krig mot Sony

Shift 2: Unleashed-anmeldelse

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.