Tilbakeblikk: Salgskongen Playstation 2
0

Tilbakeblikk: Salgskongen Playstation 2

Straks er det hele 23 år siden Playstation 2 entret markedet her i vesten og virkelig etablerte sin dominans i den såkalte “konsollkrigen”. Jeg ønsket å mimre litt tilbake og se litt på hvordan konsollens levetid var og hvordan den påvirket bransjen.
Dette vil bli den første av forhåpentligvis en serie med tilbakeblikk på konsoller i første omgang, med mulighet for enkeltspill også på sikt.

Historien bak konsollen

Historien bak hvordan sony kom inn i spillbransjen er en ganske spesiell rekke hendelser som skjedde som førte dem inn i en bransje som de har klart seg bra i i snart 30 år.
Men den historien kan vi komme tilbake til en annen gang om jeg får skrevet et tilbakeblikk på Playstation 1.

Det var ingen selvfølge i år 2000 når Sony skulle lansere sin andre konsollgenerasjon at det kom til å bli en suksess.i hvert fall ikke at de skulle dominere skal man ta historien i betraktning. Selv Nintendo som allerede hadde hatt en suksess med NES var nære ved å gjenta suksessen med Super Nintendo ,men klarte aldri helt å nå opp.

Jack Tretton, tidligere sjef for Playstation var veldig målbevisst på at de skulle bryte forbannelsen når det kom til konsoll nr 2 og sa i et intervju med GI.Biz
Vi var veldig selvsikre når vi jobbet med Playstation2, men også forsiktige da det var sjelden at en markedsleder i én generasjon kom til å gjenta samme suksess to ganger på rad.

Jack Tretton

Når Playstation annonserte PS2 var det med stolthet og en god dose selvsikkerhet. De sa selv at konsollen skulle klare å “rendre bilder tilsvarende 3D filmkvalitet i sanntid”
Men det øyeblikket som kanskje viste hvor selvsikre de var på denne konsollen var når daværende Sony president Norio Ohga ankom scenen for å vise hvor stolt Sony var for å sette navnet på selskapet sammen med Playstation merkevaren.

Det som gir dette øyeblikket mening er at under PS1-tiden hadde Sony nektet å la navnet stå sammen med Playstation-navnet fordi selskapet ikke var overbevist om at det var en god ide for selskapet rykte og omdømme å lage en spillkonsoll.

Vi kan trygt si at Sony fortsatt er ganske fornøyde med sin Playstation-avdeling den dag i dag hvis vi ser på hvor stor suksess de har fått til med Playstation 2-5.

En meget sterk multimediamaskin

Sony skulle virkelig gå all in når det kom til innmaten til konsollen. 01.April 1999 opprettet Sony og Toshiba et separat selskap dedikert til masseproduksjon av PS2 sin kraftige prosessor ved navn, The Emotion Engine.
Daværende sjef Phil Harrison forklarte konseptet bak Emotion Engine i 2012, 12 år etter lansering
“Idéen var at prosessoren skulle ikke bare være kraftig nok til å flytte grenser innen hvordan spill så ut, men også være kapabel nok til å simulere følelser i spill”

PS2 hadde mulighet for å vise video i maksimal oppløsning på 480P, en oppløsning man nesten får vondt av dersom en youtube video faller ned dit på grunn av nettet tuller, og den kunne vise opptil 16.7millioner farger. Den hadde også to USB porter som ble brukt til forskjellig tilbehør avhengig av hvilke spill som ble spilt.

Så liten, men så stor betydning den har hatt.

Blant annet brukte Singstar portene til mikrofoner til sang og Buzz til kontrollerne med fargeknapper som spillerne brukte til å svare på spørsmål inne i spillet

Men, den største fordelen Playstation 2 hadde, spesielt mot for eksempel Nintendo sin Gamecube, var nettopp noe som ikke hadde noe som helst med spill å gjøre.

Playstation 2 hadde DVD-spiller, og dette var ikke normalt på den tiden, samtidig som at konsollen var langt billigere enn flere dedikerte DVD-spillere på markedet.
Dette førte til at mange familier kjøpte inn PS2 i stedet for en DVD-spiller siden du da fikk i både pose og sekk.

Én konsoll, mange varianter

PS2 er en av flere konsoller som kom ut i forskjellige utgaver som Slim osv, men også i flere forskjellige farger.
Her er et knippe av de mange variantene konsollen kunne kjøpes i.

Original vs Slim

Og sist men ikke minst, spessielt i disse Barbie tider.


Minnerikt spillbibliotek

Når vi ikke snakker om hvilket teknisk vidunder PS2 var på innsiden så er det jo en annen ting som selger konsoller, og det er spill. En konsoll som ikke har gode spill, både ekslusive og fra trejdepartsleverandører når ikke langt.

Gran Turismo 3 A-spec

Når vi skal snakke om PS2 sitt spillbibliotek er det så mye å ta av siden den fikk så mye spill gjennom sin tid på markedet. Også lenge etter at Plastation 3 kom, det siste spillet som PS2 fikk var Fifa 14.

Det var konsollen mange kjøpte for blant annet Grand Theft Auto spillene, Final fantasy og Metal Gear Solid serien.

Det var også starten for mange av seriene vi assosierer med Playstation i dag:
God Of War, Ratchet & Clank, Jak and Daxter, Devil May Cry, Sly Cooper og Kingdom Hearts.

Ratchet & Clank

Top 10 mest solgte spill til konsollen:
1. GTA: San Andreas 17.33 mill

2. Gran Turismo 3 A-Spec 14.89 mill

3. Gran Turismo 4 11.76 mill

4. GTA Vice City 10.5mill

5. Final Fantasy X 8.5 mill

6. GTA III 8.3 mill

7. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty 7..03 mill

8. Tekken 5 6 mill

9. Final Fantasy XII 6 mill

10. Kingom Hearts 5.9 mill

En konsoll for både kjernespillere og folk flest

Playstation 2 var et beist da den kom, den fikk også mange knallgode spill gjennom sin levetid.

Den er fortsatt konsollen som har høyest salgstall selv den dag i dag og den klarte å sette i gang en trend som Nintendo senere skulle satse på selv, nemlig å appellere til de som ikke spilte spill/spilte så mye ved å inkludere en DVD spiller som gjorde den mer tiltrekkende for folk flest.

Den var viktig historisk sett for Sony også med videre satsning på Playstation og spillbransjen generelt og har gitt oss utrolig mange gode ekslusive serier siden den gang.

Takk for nå, Playstation 2.

About Nichlas Krabsethsve

Lagersjef på Power på dagtid og altoppslukende gamer på kveldstid.