Verdt å oppgradere?
0

Verdt å oppgradere?

apr 07 Spill.no  

Det er ingen tvil om at iOs-plattformen har snudd opp ned på mange konvensjoner i spillindustrien. Og da Apple avduket iPad 2 i februar, var det mange som håpet på massive forbedringer fra forgjengeren. Kamera og raskere prosessor, samt en lekker ny skjermbeskytter, var det Apple hadde å servere denne gangen.

Prosessorkraft

Selv om vi nå har lekt oss med kameraet og de nye bildefunksjonene en ukes tid, må vi ærlig innrømme at disse funksjonene nok ikke holder mål som argument for å selge sin gamle padde og kjøpe seg en ny. Det er ikke overflateendringene som gjør det vanskelig å motivere seg til å oppgradere, det er det som er på innsiden som er mest forlokkende.

Dual Core A5-chippen jobber ifølge Apple dobbelt så raskt som prosessoren i den første iPaden, noe som øker den generelle hastigheten for alt man foretar seg på nettbrettet. Samtidig hevder Apple at grafikken er opptil ni ganger raskere. Og disse forskjellene merkes fort. Når man skifter posisjon på skjermen fra liggende til stående beveger det hele seg mye smidigere. Smidig er et nøkkelord, etter noen dager med iPad 2 merker man at forgjengeren er litt mindre smidig i menyer, når man skifter mellom programmer, og så videre.

Det er ikke det at iPad 2 er revolusjonerende mye raskere enn forgjengeren når man bruker den, men den er merkbart raskere. Og det er dette som kommer til å bli det store skillet mellom de to maskinene. Utviklerne har fått flere krefter å jobbe med, noe som kommer til å resultere i en merkbar forskjell i spill som presser iPad 2-maskinvaren.

Bla om for vår sammenligning av Infinity Blade!

Et av spillene som virkelig demonstrerte grafikkmulighetene på iPad var Infinity Blade fra Epic Games. Actionspillet lot deg kjempe med sverd mot en rekke fiender i dystre fantasylandskap. Spillet ble fort en demonstrasjonstittel for å vise kreftene til iPad.

Epic har sluppet en oppgradert versjon av spillet med forbedrede grafiske effekter for de som har iPad 2. Og forskjellen er merkbar.

Første og fremst er det bruken av dynamisk lys som gir spillet en lekker overflatebehandling. Lys treffer nå spillets hovedpersoner, og når man sammenligner de mer statisk fremstilte slåsskjempene på iPad 1, er det mye mer liv i grafikken på iPad 2.

Lyseffektene akkompagneres også av skarpere og mer detaljert grafikk flere steder. For eksempel virker det som enkelte teksturer har blitt oppgradert, og ikke minst er blokkete bakgrunnsgrafikk ofte forbedret.

På bildet over er det et forbedret detaljnivå både på bakken og figurene. Se på skjoldet og rustningen til hovedpersonen for lyseffektene, og se gjerne nærmere  på de to burene som henger i bakgrunnen, hvordan de på iPad bare er støy, mens de er laget av rene linjer på iPad 2. Klikk gjerne på bildene for å forstørre de.

Men disse skjermbildene viser ikke alt. Infinity Blade har også fått en merkbart forbedret bildeoppdateringsfrekvens. I spillets første sekvens, der kameraet svever inn i et rom i en borg, hakker det merkbart på en iPad, mens det flyter silkemykt på iPad 2. Generell hakking i andre sekvenser på iPad er helt borte på iPad 2.

Les vår konklusjon på neste side.

Konklusjon

Det er ingen tvil om at iPad 2 er det ypperste innen nettbrett på markedet nå. Den har lekkert design og flott brukervennlighet, og alt jeg forventer å finne i et moderne nettbrett. Joda, man må selge kropp og sjel til iTunes og Apples nettbutikk, men til gjengjeld får man tilgang til tusenvis av applikasjoner, retro-spill, nye spill og annet som andre nettbrett-produsenter bare kan drømme om å tilby.

Men spørsmålet gjenstår, er det verdt å oppgradere? Har du ikke iPad fra før så er det ikke noe å spørre om. Har du lyst og råd så er det bare å punge ut. Verre er det hvis du har en velfungerende iPad, og det er ikke enkelt å gi et ensidig svar.

På den ene siden kan du fortsatt kjøre det aller meste av applikasjoner. Da jeg snakket med Apple under en demonstrasjon for et par uker siden, kunne de imidlertid bekrefte at det vil komme iPad 2-eksklusive spill. Spill som utnytter de tekniske mulighetene i iPad 2 på en slik måte at spillene ikke vil bli spillbare på den gamle iPaden.

Forskjellene i Infinity Blade-grafikken er kanskje små detaljer, men til syvende og sist kommer man til å sitte man litt med følelsen av å eie en PC som er et år for gammel hvis man holder seg til forrige generasjon av iPad. Etterhvert som man går glipp av stadig flere grafiske effekter, og må finne seg i spill med stadig lavere framerate, vil det nok bli vanskeligere å overbevise seg selv om at man ikke trenger å oppgradere.

iPad er fortsatt et solid nettbrett, og vil nok fungere tilfredsstillende i mange år til, men er du opptatt av grafikk og spill på iPad, så vil vi nok få se stadig større differanser etter hvert som tiden går.

En ting er i hvert fall klart: iPad og iPad 2 er utmerkede spillmaskiner for barn og voksne, og at utviklerne nå får mer kraft å leke seg med lover ikke dårlig for spillene som kommer.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.