Blizzcon: Blizzard sjefen sier han er lei seg for oppstyret rundt Hongkong. Fortsetter i samme sporet likevel.
0

Blizzcon: Blizzard sjefen sier han er lei seg for oppstyret rundt Hongkong. Fortsetter i samme sporet likevel.

nov 03 Anders Lønning  

Før festivitetene fikk gå i gang, men lenge etter at vi visste at både Diablo IV, World of Warcraft: Shadowlands og Overwatch 2 kom til å bli annonsert i løpet av showet, gikk Blizzard sjefen J. Allen Brack på scenen for å beklage til fansen for det som skjedde da Hearthstone spilleren Blitzchung ble fratatt pengepremien sin og utestengt fra Hearthstone konkurranser i et år fordi han våget å trosse Blizzard sitt ekstremt vage regelverk ved å gi sin støtte til sine landsmenn i Hong Kong demonstrasjonene.

– Blizzard hadde muligheten til å bringe verden sammen rundt et tøft Hearhstone Esport øyeblikk for omtrent en måned siden, og vi gjorde ikke det. Vi handlet for raskt, og var for trege med å snakke med dere. Vi levde ikke opp til lista vi har lagt for oss selv, og for det, beklager jeg og tar på meg fullt ansvar

– Vi streber til å bringe verden sammen gjennom storslått underholdning og tror på den positive kraften spill kan ha. Når vi gjør dette rett er vi med på å skape fellesgrunn hvor spillere kan komme sammen til tross for tingene som splitter oss. Vi skal gjøre dette bedre i tiden fremover, og handlingene våres vil være beviset for det.

– Det er enhvers rett til å uttale seg hvor enn de befinner seg.

Hvis du legger merke til at denne uttalelsen egentlig ikke sier noe som helst er du ikke alene. Her sier Brack at de har skuffet fansen, at de handlet for raskt og uttalte seg om det de hadde gjort for sent, og at han tar på seg ansvar for det som har skjedd.

Men hva betyr det egentlig når Brack sier han tar på seg ansvar for det som har skjedd?

Blitzchung ble ikke nevnt med et ord. Ingen oppreisning ovenfor han, utover at han har fått utestengelsen redusert til seks måneder og fått tilbake premiepengene han har et rettmessig krav på, eller de to kommentatorene, som helt uskyldige opp i det hele også endte opp med å bli utestengt i seks måneder, har blitt gitt. Og selv om Brack påstår at selskapet vil håndtere slike saker bedre i tiden fremover er det langt mer som tyder på at det ikke er tilfellet enn det motsatte.

For mens Blizzard distraherte fansen sin med nyannonseringer av Diablo IV, Overwatch 2 og en ny World of Warcraft utvidelse, dukket også saken hvor Overwatch treneren Justin ‘Jayne’ Conroy også hadde blitt bedt av Blizzard å fjerne en tweet hvor han uttalte sin støtte til ‘Blitzchung’ på nytt opp i nyhetsbildet, via nettstedet VG247.

I en uttalelse til avisen The Dallas Morning News sa Conroy at han ble beordret av Blizzard til å slette tweeten hvor han var kritisk til måten selskapet håndterte ‘Blitzchung’ saken på, og selv om denne saken også snart er over en måned gammel, kan man spørre seg hvordan man skal ta J. Allen Brack sin unnskyldning på vegne av selskapet, da han i åpningsseremonien fremstilte det hele som et engangstilfelle som ikke skulle gjenta seg?

Bilderesultat for justin jayne conroy

PC Gamer’s Steven Messner prøvde i anledningen Blizzcon å få Blizzard sjefen i tale rundt akkurat hvorfor selskapet nekter å oppheve straffen de har ilagt ‘Blitzchung’ og de taiwanske kommentatorene, hvorfor selskapets sosiale medier i Kina hadde en helt annen ordlyd enn hva de hadde på Facebook, og hva reglene egentlig er rundt politisk uttalelse på deres plattform:

I intervjuet sier Brack at han mener Blizzard har et kurant regelverk når det kommer til uttalelser, siden ansatte og spillere står fritt til å si hva de vil på sine egne kanaler, og at den eneste grunnen til at ‘Blitzchung’ er utestengt er at uttalelsene hans, uavhengig av innholdet, påvirket sendingen deres negativt.

Men hvordan kan dette være sant da, hvis Justin ‘Jayne’ Conroy ble bedt fjerne tweeten hvor han gav sin støtte til ‘Blitzchung’?

Når det kommer til kommentatorene som ble fanget i kryssilden, mener Brack i følge intervjuet at de ikke gjorde jobben sitt godt nok i å avverge situasjonen som oppstod, og at det er derfor de er utestengt. Avgjørelsen som først ble tatt var at selskapet ikke skulle arbeide med dem i fremtiden, men ble moderert ned til at de fikk samme straff som ‘Blitzchung’.

Over hvorvidt selskapets kinesiske partnere NetEaze, del-eiere Tencent eller kinesiske myndigheter påvirket avgjørelsen, avfeier Brack dette kontant og sier dette var noe Blizzard, Blizzard Taiwan og NetEaze kom frem til sammen, selv om han nå mener avgjørelsen var forhastet.

NetEaze er selskapet som fungerer som Blizzards kinesiske partner, og det var dermed de som postet Weibo posten på vegne av Blizzard, som unnskyldte ‘Blitzchung’ hendelsen ovenfor kinesiske myndigheter og som sa at selskapoet skulle jobbe mot å beskytte nasjonens stolthet. Brack sier i intervjuet at denne uttalelsen ikke ble godkjent av Blizzard sentralt, og at den ikke hadde blitt godkjent hadde de blitt spurt.

 

About Anders Lønning

Tobarnsfar fra Haugesund med dagjobb som elektriker/automatiker i oljebransjen. Har skrevet om spill i et tiår nå, og er over gjennomsnittet glad i filmen Dredd fra 2012.