Eksen på besøk
0

Eksen på besøk

okt 15 Spill.no  

«FIFA» mot «Pro Evolution Soccer». Det har etter hvert blitt umulig å anmelde de to spillene uten å sammenligne dem. Selv var jeg en «Pro Evolution»-mann i mange år, men da spillserien seriøst begynte å stagnere for fire-fem år siden, samtidig som «FIFA» bare ble bedre og bedre, meldte jeg overgang fra Konami til EA.

Eks-kjæresten

Å ha et forhold til et spill kan være intenst, spesielt et fotballspill. Det er få spill som får meg til å reise meg fra sofaen mens jeg jubler høylydt, eller som gir meg lyst til å rive ut håret i ren frustrasjon. Fotballspill vekker følelser, når du nikker et perfekt innlegg opp i krysset og vinner kampen på overtid, river følelsene deg ut av sofaen og du brøler av full hals.

Og disse følelsene fra fotballkampene vekker til live følelser i virkeligheten også. Jeg har et snev av dårlig samvittighet idet jeg setter meg ned med den nyeste versjonen av «FIFA 11». Det er som å ha besøk av eks-kjæresten, hun du la bak deg for flere år siden. Idet jeg spiller min første kamp, føler jeg plutselig at jeg har reist tilbake til 2004, med «Pro Evolution Soccer 3». Jeg kjenner meg igjen. Ballfølelsen, bevegelsene, presentasjonen. Det er nytt og forandret, men likevel gjenkjennelig

Men som alle som har en eks-kjæreste vet: uansett hvor hyggelig det er å treffe henne igjen, blir det aldri det samme som før. Noe er forandret mellom dere, den åpenheten og nærheten man en gang delte har forduftet. Og etter flere timer med «Pro Evolution Soccer 2011», har jeg ikke klart å finne tilbake til min gamle flamme. Magien mellom oss er ikke den samme som før, dessverre.

Kompetent

Og det er litt pussig. Teknisk er det nemlig lite å utsette på årets versjon av «Pro Evolution Soccer». Spillet har en strålende grafikk, bra tempo, og jeg har opplevd mange vanvittig spennende kamper. Det føles markant annerledes enn «FIFA 11», og på mange måter mer som et spill. Der «FIFA 11» har innført realistisk fysikk på spillere med unike personligheter, føles spillerne det som spillerne i «Pro Evolution Soccer 2011» er mer distansert hverandre. Det blir aldri de samme klyngene og møljene som jeg slåss mot i «FIFA 11», og det er lettere å spille fotball og holde på ballen på klassisk fotballspillvis.

Spillteknisk er det bra, men det store aberet for meg er at tidligere var det «Pro Evolution Soccer»-serien som føltes mest som ekte fotball, mens «FIFA» slet med spillmekanikkene sine. De siste årene har «FIFA» føltes mest som ekte fotball, og «Pro Evolution Soccer 2011» klarer ikke å vippe balansen til sin fordel. «Pro Evolution Soccer 2011» føles rett og slett litt for mye som et dataspill enn det mer dynamiske «FIFA 11», og er hovedgrunnen til at jeg fortsatt sverger til «FIFA 11».

Det er mange forbedringer i årets utgave av «Pro Evolution Soccer». Pasningssystemet har fått en solid overhaling, som tilfører spillet en ekstra nerve. I starten passet jeg ballen i øst og vest, men etter litt trening begynte det nye systemet å sitte. Man har mer frihet til å passe nå, men samtidig må man beregne litt selv, og det er veldig tilfredsstillende å mestre dette nye aspektet av spillet.

Menyene er også modernisert noe, og den grelle j-pop-lounge-musikken jeg minnes fra gamle dager er heldigvis byttet ut med mer moderne vestlig musikk. Men det er fortsatt langt frem til presentasjonsnivået til hovedkonkurrenten. At man kan spille Champions League er nok spillets mest attraktive funksjon. Andre moduser, som å bygge stadion, fungerer bare som småkjedelig tidsfordriv.

Actionfylt

Til syvende og sist kommer nok ikke «Pro Evolution Soccer 2011» til å lokke noen vekk fra «FIFA 11». Sistnevnte har rett og slett for stort forsprang i sine ulike moduser, sine mange lag og spillere, og fotballforståelsen i hovedspillet. Men gamle fans av «Pro Evolution Soccer» bør sterkt vurdere et gjensyn.

«Pro Evolution Soccer 2011» er kanskje ikke bedre enn «FIFA 11», men det har en klassisk spillmekanikk som resulterer i actionfylte og dramatiske kamper. Kampene er fulle av tverrliggerskudd og sinnsvake sjanser, og jeg opplever ofte mer dramatikk i «Pro Evolution Soccer 2011»-kampene enn jeg gjør i «FIFA 11».

Konami er på riktig vei. Grafikken er lekker og spillbarheten er til stede. Men det gjenstår ennå noe før de kan ta tronen tilbake fra fotballkongen. Så inntil videre må jeg nok høflig be eksen om å gå, mens jeg fortsetter å kose meg med min nye kjæreste.

Se flere bilder fra spillet på neste side!

«Pro Evolution Soccer 2011» utvikles og utgis av Konami. Spillet er lansert på Playstation 3 og Xbox 360.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.