FIFA 23: Scorer alene med keeper
0

FIFA 23: Scorer alene med keeper

FIFA 23 er slutten på en æra. Fra neste år distanserer EA seg fra FIFA og spillserien vil hete EA Sports FC. Jeg var derfor spent på hva de kom til å levere denne sesongen. Der virker imidlertid som man sparer de store nyhetene til serien skifter navn.

Alexander Sørloth med scoring

Mitt forhold til FIFA-serien har alltid vært ambivalent. Jeg er vokst opp med at FIFA, selv om det var det mest populære fotballspillet, ikke var det beste. Pro Evolution Soccer, International Superstar Soccer og Sensible Soccer har vært bedre, men jeg har alltid spilt FIFA på et eller annet nivå. 

Ingen kamp i år

FIFA 23 leverer godt på banen

Kampen mellom PES og FIFA har alltid vært knallhard, men aldri i salgstall. Det har også vært perioder hvor PES nærmest ikke har vært spillbart. Nå er vi der igjen med eFootball. Heldigvis leverer FIFA 23 relativt godt på banen og scorer på det åpne målet.

Grunnen til at “mitt” spill har vært PES er fordi det har vært nærmere fotball. Derfor gleder det meg at man har satt ned tempoet i spillet ytterligere. Det gjør at man får mer kontroll og spillet ikke føles like hektisk.

Små endringer

Dødballer er også endret til det bedre. Hvor man nå bestemmer hvor på ballen man skal treffe. Vi har også fått introdusert noe man kaller for “power shot”. Noe som føles litt på siden av den realismen man går for ellers i spillet. Kort fortalt er vel dette man vil omtale som “drusing”, men dette er i overkant kraftig. Og den lille actionzoominga før skuddet kunne man ha spart seg.

Når det gjelder nyheter i moduser er det ikke så mye å skrive om. Karrieremodusene, Volta og Pro Club er stort sett samme greia. De to sistnevnte er heldigvis kobla sammen nå. 

Lagkjemien er endret.

Så har vi det som er manges favoritt; Ultimate Team. Den kanskje viktigste FUT-forskjellen er endringene i hvordan lagkjemien fungerer. Det gamle, rigide systemet er borte og erstattet med et poengsystem. Dette vil nok ikke være for alle, men jeg liker det. 

Noe annet jeg liker i FUT-sfæren er Moments, som også er nytt av året. Her får du en rekke utfordringer du skal gjennomføre på begrensa tid, med stadig økende vanskelighetsgrad. For eksempel så er en rutene utdrag fra karrieren til Mbappe. Dette er en modus jeg med glede har brukt mye tid på. 

Ikke verst i klassen

Som alltid har det vært mye snakk om hvordan EA håndterer den delen av spillet hvor man kan bruke ekte penger. Kritikken har kommet fordi presset på å bruke penger visstnok er stort. Det er mulig jeg har blitt avstumpa av å spille NBA 2k-spillene, men i FIFA 23 er ikke dette påtrengende i det hele tatt. Samtidig tjener du greit med poeng bare på å spille kamper, som igjen kan brukes på pakker.

Gjør utfordringer – få stjerner

Når det er sagt så er det helt klart et insentiv til å bruke penger her, og moralen ved dette er alltid vært å diskutere, men EA er absolutt ikke verst i klassen. 

Verdt det?

Spørsmålet med FIFA-spillene er alltid om det er verdt å kjøpe den nye versjonen. For meg var det verdt det, rett og slett fordi jeg liker de forbedringene som er gjort på banen. Det til tross for at spillet er testet på PS4 og jeg ikke har fått glede av Hypermotion2. 

FIFA 23 er det beste de har levert på banen, selv om spillet kanskje er litt underveldende utenfor når det gjelder nyheter. Et lite hjertesukk til slutt: Hvor vanskelig er det egentlig å lage menyer som er intuitive og lette å navigere i? 

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.