Football Manager 2024: Det beste til nå
0

Football Manager 2024: Det beste til nå

Det har knytta seg stor spenning til i hvor stor mye innsats Sports Interactive kom til å legge i det nyeste Football Manager-spillet. Omtrent samtidig med de første nyhetene fra Football Manager 2024, så kom nyheten om at dette blir det siste spillet i nåværende form. Football Manager 2025 blir den største endringen siden man gikk over til en 3D-kampmotor i 2009-versjonen.

Forbedringer i kampmotoren

Og det er hovedsakelig kampmotoren som skal bygges opp fra grunnen av i neste års versjon. Det var på høy tid. Derfor var det heller labre forventinger til årets motor. Likevel er 2024-motoren en merkbar oppgradering fra fjoråret. Spilleranimasjonene har blitt langt mer realistiske. Eller så realistiske til kan få blitt i en utdatert teknologi. Aldri har du sett bedre hva spillerne er gode på når de beveger seg på banen. Ballfysikk er også forbedret. Det har også blitt langt mindre rare situasjoner som oppstår, men her må man ofte legge ned noen hundre timer før man virkelig får en følelse av motorens svakheter.

Taktikk og dødballer

I tillegg til animasjoner så beveger spillerne seg smartere på banen. I langt større grad en tidligere så fyller de åpne rom, går ikke i veien for hverandre og dekker opp for hverandre. Det gir deg meg taktisk fleksibilitet og muligheter for å bygge taktikker basert på det Pep Guardiola og Roberto De Zerbi driver med når det gjelder plassbytter og formasjoner som endrer seg med og uten ball. Et eksempel på det er den nye rollen med en innoverback, som med ball vil fungere som en ekstra stopper.

En mye etterspurt forbedring er hvordan man setter opp dødballene sine. Og selv om det ikke noe revolusjonerende, så har man kommet et steg lenger i FM24. Tidligere har du satt opp hvilke posisjoner som skal stå hvor på dødballene. Det har ført til mye pirk fra kamp til kamp basert på hvem som starter. Nå tildeler du heller roller. Som for eksempel at din beste hodespiller skal angripe første stolpe.

Å selge spillere

Nytt av året er at man også har en dødballtrener. Så hele prosessen starter med at han stiller deg noen spørsmål og setter opp offensive og defensive trekk basert på dette. Så kan du gå inn og justere slik du ønsker. Det er nå også mulig å sette opp flere dødballtrekk, og sånn cirka hvor ofte hvert trekk skal gjøres. Noen svakheter i systemet er det riktignok. For eksempel hvis man velger innoverskrudde cornere, så kan man ende opp med at en venstrebeint stopper eller, i mitt tilfelle, Romelu Lukaku tar cornerne fra høyre. Dette er mulig å endre, men det er ikke umiddelbart intuitivt hvordan dette gjøres.

I de siste utgavene av FM så har agentene fått en langt mer sentral rolle. Både når du skal kjøpe nye spillere eller tilby ny kontrakt så har det vært fornuftig å ta en prat med agenten først. Da får du både vite interesse og du kan til og med forhandle ned lønnskrav før de faktiske forhandlingene. Nå kan du også bruke agentene til å få solgt spillere gjennom å virvle opp interesse rundt dem. Hvis ikke det går så kan du nå til og med hyre inn en ekstern forhandler, en slags Jim Solbakken-type, som kan hjelpe deg med å bli kvitt den 31 år gamle venstrebacken som sitter og ruger på en million i uka. Mot en prosentandel av salgssummen så klart. At det blir lettere å selge spillere er i alle fall noe jeg tar imot med åpne armer.

Lett å anbefale

Sports Interactive påstår at samtaler med spillerne og deres reaksjoner skal være mer logiske, men det er imidlertid ikke noe jeg har merka. De oppfører seg fortsatt som fullstendig schizofrene drittunger, men det er vel kanskje nærmere virkeligheten enn jeg liker å tro. Det du imidlertid kan gjøre i samtaler med spillerne nå er å sette mål for sesongen. Enten det går på mål eller innsats på trening, så er det fint med en ny måte å kreve bedring av spillerne dine uten å måtte skjenne på dem hver gang.

Football Manager er som vanlig overveldende hvis man skal gjøre alt sjøl. Og jeg ser for meg at det er vanskelig å komme inn dette levende regnearket for nye spillere. Heldigvis har du et støtteapparat som hjelper deg med mye. Det er ingen tvil om at Football Manager 2024 er det beste i serien til nå, men det skulle vel bare mangle. Noen av de gamle irritasjonsmomentene er fortsatt her. Hvem er det som gidder å sitte og klikke seg gjennom de samme pressekonferansene gang etter gang?! Jeg er glad for at Sports Interactive ikke har tatt lett på oppgaven, selv om de jobber med et langt større prosjekt til neste års utgave. Nytt av året er også muligheten for å importere inn dine lagrede spill fra FM23, det gjør det enda lettere å sjekke ut FM24.

About Kjell-Arne Jørgensen

Journalist fra Drammen som bor og jobber i Skedsmo. Relativt altetende når det kommer til spill. Har fortsatt til gode å spille noe som er bedre enn The Witcher 2.