Garantert Mario Party, men er det supert?
0

Garantert Mario Party, men er det supert?

Jeg var alt annet enn begeistret for Mario Party 10 på Wii U og rullet en middelmådig 3’er på terningen. Det var lite som minnet om et Mario Party der, men heldigvis er Switch et helt annet beist enn Wii U, og Nintendo har lært av sine feil. Nå beveger ikke lenger alle spillerne seg sammen i en bil, men de får gå der de selv vil på brettet, som i originalene. Minispillene er for det meste helt nye og bruker Joy-Con kontrollene på gode og kreative måter, og det beste av alt: Vi… har… det… gøy! Hver gang!

KONGEN PÅ HAUGEN: King Bob-Omb gjør en morsom opptreden.

Super Mario Party utnytter mye av det jeg liker med Switch. Spillet kan først og fremst kun spilles med en enkel Joy Con-kontroll. Derfor vil du alltid ha mulighet til å være to spillere uten å gå til innkjøp av en ekstra kontroll, og du trenger ikke mer enn èn venn med en Switch for å kunne spille fire, selv om jeg personlig gjorde et innkjøp av et ekstra par kun for Mario Party. Spillet er naturlig nok best på TV, men fult spillbart med kun Switch-skjermen stående på et bord. Det er bare problematisk når noen av spillene splitter skjermen i fire, men det føles ut som de minispillene er i mindretall.

Mario Party natta lang

Spillet har flere forskjellige spillmoduser, noen med litt mer kjøtt på beina enn andre. De fire viktigste er i hvert fall vanlig Mario Party, Partner Party, River Survival og Sound Stage. Mario Party er den alle kjenner igjen umiddelbart.

GET LUCKY: Mario er klar med sin egen unike 1,3,3,3,5,6-terning!

Hver runde skal spillerne i tur og orden kaste terning, flytte seg deretter på et brett før de skal sloss i et minispill på slutten av runden. Minispillene kan variere fra alle mot alle, tre mot en og to mot to. 

Selve brettene er mindre enn tidligere, noe jeg mener bare er positivt. Det betyr bare at du rekker å gå flere runder rundt på brettet iløpet av et spill, og får derfor mulighet til å vinne flere stjerner. Spilleren med flest stjerner til sist vinner. Terningen kan bare rulle opp til seks, i motsetning til tidligere spill der terning har gått til ti. Det vil si… Dette gjelder kun den normale terningen. Det er flere forskjellige terninger i spill denne gangen, og alle er unike og knyttet til de forskjellige figurene.

Valg av figur er ikke lenger bare et kosmetisk valg, men et taktisk valg.

F.eks. så har Mario en terning med 1,3,3,3,5,6, Koopa har 1,1,2,3,3,10, men min favoritt må være Wario -2-2,6,6,6,6, som betyr minus 2 mynter på to av sidene, men 6’ere på de fire resterende. Kanskje mister jeg to mynter og må stå over en runde, men noen ganger kan det være taktisk smart å bli stående igjen. Når Wario først beveger seg så er det garantert seks skritt, noe som er ganske bra.

Du kan også plukke opp partnere rundt på brettet. Hvis du går forbi en rute der Yoshi står, så får du Yoshi med deg på laget ditt ut spillet. Partnere er et av de viktigste og beste hjelpemidlene du kan skaffe iløpet av et spill, fordi ikke bare gir de deg terningen sin, men de får også sin egen terning som er garantert å trille 1 eller 2. Hvis du f.eks. bruker Wario, og greier å samle tre partnere, så vil du uansett bevege deg 3-6 ruter fremover, uavhengig av hva du selv fikk på terningskastet. Partnerne kan også være til nytte i et knippe utvalgte

MEDHJELPERE: Koopa Troopa, beams are gonna blind me, but I won’t feel blue…

minispill.

Noe av det beste med Mario Party er at hvem som helst kan være med å spille, uten å være god i videospill.

Kjernen i Mario Party er brettspillet, og det bunner ofte ned i mye flaks, selv om Super Mario Party er flink til å gi gode spillere litt ekstra å rutte med. Hvor som helst på banen kan det ligge hemmelige blokker som gir deg mynter, eller til og med en stjerne som kan snu hele kampen. Hvis du er uheldig å får dårlige terningkast, så kan det hende at stjernen havner rett foran deg etter den har blitt forflyttet. Det handler om å spille så godt du kan med hånda du har fått tildelt.

Partner Party og River Survival

En av de morsomste nye tilskuddene til Super Mario Party er Partner Party-modusen. Den kan fort minne om det helt vanlige spillet, men snudd litt på hodet, fordi her følger du ikke lenger en fast sti, men du kan bevege deg hvor du vil på brettet. Du spiller også på lag med en annen spiller slik navnet indikerer. Begge spillere triller terning, så blir terningene plusset sammen, og begge spillerne kan deretter bevege seg fritt.

ITEM SHOP: Du kan kjøpe sopper som kan enten gi deg selv et ekstra dytt, eller ødelegge for dine motspillere.

Her må dere være taktiske. Går dere sammen for å sikre dobbelt opp med stjerner, eller går dere fra hverandre for å gjøre forskjellige oppgaver?

Her dukker det også opp partnere og gjenstander som kan gi individuelle bonuser til spillerne, som fører til at man kan lett forflytte seg opp mot 15 ruter på en runde. Begge spillere bør også være enig om karaktervalg da noen terninger utfyller hverandre bedre enn andre. Vil dere spille trygt med Daisys terning 3, 3, 3, 3, 4, 4 sammen med Monty Moles +2, 2, 3, 4, 5, 6, eller vil dere gå noe litt mer «high risk, high reward» med Bowers -3 -3, 1, 8, 9, 10 og Boos -2, -2, 5, 5, 7, 7? Det blir fryktelig mange muligheter i denne modusen, kombinert med de nye terningene.

Samarbeid er også hovedfokus i den nye River Survival hvor alle sitter i samme båt. Bokstavelig.

Mange grøsser nok med tanken på å måtte kjøre samme sti som sine motspillere i Mario Party. Det alene drepte både Mario Party 9 og 10 helt for mange. Men akkurat som Bowser Modus i 10’ern så virker det mye bedre denne gangen, fordi det handler om samarbeid.

Alle fire spillerne sitter med hver sin åre i en gummibåt på vei nedover en elv. Alle spillerne må være med på å ro med hjelp av Joy Con-kontrollen og kommunisere om hvilken side som skal ro når. Elven splitter seg opp i flere stier med fem forskjellige mål, og dere har tid på dere for å nå en av dem.

På veien kan du plukke opp ekstra tid og kjøre inn i røde ballonger som sender dere til et minispill.

KJØR DA: *Sett inn morsom bildetekst med en passende sangtekst om båter på vann*

Også i minispillene må dere samarbeide, og dette er minispill som du bare finner i denne modusen. Eneste problemet er at vi opplevde å ikke komme i mål uten å spille noen av de samme minispillene på nytt. Jeg vet ikke hvor mange forskjellige det er i denne modusen, men ikke flere enn at jeg vil ikke anbefale å spille denne modusen mer enn en gang på en god Mario Party-kveld.

Eksklusive minispill

Som nevnt så finner du et knippe minispill som kun er tilgjengelig i River Survival, men det samme gjelder også for Sound Stage og Toads Rec Room. Disse minispillene er alle med på å gi sitt særpreg til de forskjellige modusene, men alle lider også av det samme problemet at det er ikke stor nok variasjon sammenlignet med de vanlige brettspill-modusene.

NINTENDO MAGI: Jeg vet ikke hva slags voodoo dette er, men fy dæven det er tøft!

Sound Stage inneholder rytmebaserte spill som bruker bevegelsesensorene i Joy Con-kontrollene, og i Toads Rec Room finner du spill som kan spilles på spesielle måter med bruk av to Nintendo Switch-systemer.

Hvis du har sett noen trailere for Super Mario Party, så la du helt sikkert ekstra merke til et minispill der figurene kjører tanks, og krysser over fra en skjerm til en annen. Dette tanks-spillet og tre andre finner du i Toads Rec Room. Du kan også spille de fleste med kun et system, også på TV naturligvis, men et av minispillene virker bare med to systemer. Det spillet har jeg dessverre ikke fått prøvd, men håper jeg får gjort det snart så fort jeg er sammen med noen andre som også eier Super Mario Party.

Det er også enda litt til å gjøre i Super Mario Party for de spesielt interesserte. For hver aktivitet du gjør så får du noen poeng, og disse poengene kan brukes til å kjøpe litt småtteri som f.eks. klistremerker, musikkspor og ekstra tips. Det er også fire hemmelige figurer du kan åpne opp underveis.

Det eneste som egentlig trekker spillet ned er mangelen på variasjon i spillmodusene, og at jeg som flere skulle ønske det kanskje var et brett eller to ekstra, særlig siden de er blitt så små uansett. Det er naturlig nok lov å håpe det kanskje kommer ekstra innhold på et senere tidspunkt, da gjerne i form av flere baner og figurer, men det som er her er allerede vel verdt inngangsprisen. Super Mario Party er nok ikke et spill du og dine hardcore spillvenner bør spille seks til åtte timer i strekk, men det er helt perfekt for to timers moro en kveld med hvem som helst!

 

About Stig Kenneth Limmesand

Stig Kenneth Limmesand. 28 år og enda ikke voksen. Bachelorgrad i videojournalistikk. Spiller alle mulige spill, men foretrekker eventyr og plattformer. Favorittene er blant annet Mario, Zelda, Crash Bandicoot, Uncharted og Guitar Hero.