«Grand Theft Auto» for jenter
0

«Grand Theft Auto» for jenter

Noen ganger når man skal anmelde et spill så må man forsøke å distansere seg litt fra sine egne tanker og interesser – og heller sette seg i skoene til noen helt andre. I dette tilfellet: En 12 år gammel jente.

Konseptet «Style Boutique»

Har du noen gang tenkt på å drive en egen butikk? Liker du å style vennene dine, og er du en liten moteslave selv? Les videre.

«Style Boutique» går kort fortalt ut på å drive en klesbutikk. I butikken skal du anbefale klær og stil for kundene som kommer innom. Desto flinkere du er til å finne riktig stil til hver person, desto mer fornøyde blir kundene. Gjør du en god jobb, så kommer kundene tilbake – og du har tatt ditt første steg mot å bygge opp en lojal kundekrets. Du må også sørge for å få inn sesongvarer og ha det nyeste utvalget i butikken din.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hvis du liker litt ekstra utfordringer, så kan du bli med på motevisninger med kolleksjonene fra butikken. Dersom du vinner noen av konkurransene får du omtale i motebladene i spillet – og selvfølgelig: desto mer omtale av deg og butikken din, desto flere betalende kunder kommer innom.

I spillet finnes det 16 ulike designere og over 10.000 ulike plagg og pyntegjenstander. En fiffig liten detalje er at «Style Boutique» benytter seg av den innebygde klokken til Nintendo DS, slik at spillet vet hvilken årstid det er i «virkeligheten» og tilpasser klærne deretter.

En drømmeverden for unge jenter

I «Style Boutique» veksler du mellom å tilbringe tid i butikken, leiligheten din, frisøren, skjønnhetssalongen og shoppingsenteret. Sånn sett minner «Style Boutique» mye om «Grand Theft Auto IV» – fordi begge spillene skaper en drømmeverden for spilleren. Det er bare snakk om forskjellige målgrupper.

«Grand Theft Auto IV» er primært rettet mot gutta, og derfor kan du bytte ut «Style Boutique» sine områder («butikken, leiligheten din, frisøren, skjønnhetssalongen og shoppingsenteret») med «GTA»’s strippeklubb, våpensjappe, bilverksted og «bro som kan brukes som et hopp».

Du ler kanskje litt av sammenligningen, men samtidig er vi her ved kjernen av hva som gjør et spill stort; fordi et virkelig godt spill makter å skape en drømmeverden som er tilpasset spilleren – og hans eller hennes preferanser. Sånn sett oppfyller både «Grand Theft Auto IV» og «Style Boutique» dette premisset.

Konklusjon

Da jeg begynte å skrive denne anmeldelsen hadde jeg egentlig bestemt meg for å gi «Style Boutique» terningkast 4; fordi det er et godt spill, det er underholdende og avhengighetsdannende – men det er ikke akkurat «Half-Life 3». Allikevel, dette ville ha vært feil – fordi jeg ville ha dømt spillet på feil premisser.

Som jeg sa innledningsvis, så må man noen ganger søke ut av seg selv – og forsøke å se tingene for hva de virkelig er. «Style Boutique» er et spill rettet mot unge jenter (man kan ikke engang velge å spille som gutt i spillet), og for denne målgruppen er nok spillet et av de aller, aller beste spillene som finnes der ute.

Har du en søster, datter eller kjæreste på mellom 7 til 15 år, så gjør henne glad denne julen – og gi henne «Style Boutique» i gave. Hun vil elske deg for det.

Se flere bilder fra spillet nedenfor:

About Erling Løken Andersen

Erling er tidligere ansvarlig redaktør i Spill.no, nå styreleder i Omega Media, som eier og driver Spill.no. Erling har jobbet med spill siden 2006; først som spillutvikler, deretter spilljournalist og redaktør.