IGN på norsk
0

IGN på norsk

apr 15 Spill.no  

Om de er verdens største spillside eller ikke aner jeg ikke, men jeg slenger ut påstanden likevel. Store er de i hvert fall, og de fleste andre spillsider i Norge og resten av verden er mer eller mindre formet ut fra samme formel som IGN og magasinet EGM i sin tid skapte.

Verdensdominans

IGN startet opp allerede i 1996, og er således en av de aller eldste spillmediene på nett. At IGN nå er tilgjengelig på norsk er ikke noe sjokk. Som andre store spillmediehus som Gamereactor og Eurogamer sprer de seg til flest mulig land. Det handler om annonseinntekter og innflytelse. Et nytt land betyr et nytt marked og nye muligheter for annonser. Store annonsekampanjer kan samkjøres over hele verden samtidig. I tillegg er det enklere for internasjonale utgivere å forholde seg til et medie som har fotfeste i flere land, da det sikrer større nedslagsfelt for saker de tilbyr mediet.

Så da har vi nok en spillside her i landet da, som føyer seg inn blant de etablerte norske med stort sett samme profil, samme lesergruppe og samme artikler og nyhetssaker. Er det plass til så mange relativt like spillsider i Norge da, IGN-redaktør Stian Danielsen?

– IGN som en internasjonal organisasjon har allerede verdens største base med lojale lesere innenfor gaming, og blant dem finnes det en mengde nordmenn som ønsker spillnyheter av samme nivå på morsmålet sitt. Kvaliteten på det redaksjonelle innholdet vil bestemme hvorvidt vi klarer å tiltrekke lesere utenom denne sfæren, så dette er absolutt et mål for oss, forklarer IGN-redaktør Stian Danielsen til meg.

Danielsen holder til i Stavanger, og har en bachelor i journalistikk fra Edinburgh Napier University i Skottland. Han har tidligere jobbet som journalist og redaktør for ulike publikasjoner, men grep sjansen da IGN banket på døra.

– Rent tilfeldig kom jeg i kontakt med sjefsredaktøren for IGN Danmark, som sammen med Reset Media kom tilbake til meg med muligheten for å bli sjefsredaktør for IGN Norge. Helt siden jeg var ni år gammel og knuste sparegrisen for å kjøpe naboens NES har jeg hatt stor interesse for alt spillrelatert, så det var en såkalt “no-brainer” for meg å takke ja til stillingen, forteller Danielsen.

IGN er nå på plass i hele Skandinavia, i tillegg til i Finland. Det er Reset Media (kjent for spillbladene Level og Robot) som tar seg av den nordiske satsingen til IGN, og de skandinaviske redaksjonene samarbeider godt på tvers av hverandre. Selv om norske IGN har en overvekt av oversatte artikler og anmeldelser nå i starten er målet å tilby en enda norskere side med tiden.

– Vi i IGN Norge ønsker å tilby en norkspråklig side for spillnyheter med en norsk vri på samme kvalitetsnivå som det man finner på IGNs internasjonale sider. Nå i startfasen har redaksjonen et noe begrenset manntall, og kan nok ikke tilby den samme mengden innhold som de større internasjonale sidene, men tar sikte for å levere samme nivå og variasjon, forklarer Danielsen.

Gjennom årenes løp har jeg jobbet for flere utenlandske medier, og vet en del om utfordringene rundt å tilpasse et internasjonalt medie til norske forhold. Jeg håper Danielsen får ressursene og mannskapet han trenger for å henge med i konkurransen med de helnorske sidene og klarer å skape en slags norsk identitet på nettsiden som skiller den litt fra den amerikanske. En av de største utfordringene for norske spillmedier er at leserne som regel behersker engelsk bra, så hvis det skal være noe formål å besøke en norsk versjon av IGN fremfor den internasjonale, må Danielsen og redaksjonen koke ihop noe unikt for de norske leserne.

Lykke til, ønsker jeg de uansett! Siden kan du besøke ved å gå til ign.com.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.