Kul klossefikling!
0

Kul klossefikling!

sep 17 Spill.no  

Frem til nå har vi sett flere gode eksempler på presisjonen i «Playstation Move»-spillene. Men vi har vært nødt til å hoppe og sprette i «Start the Party», veive og vifte i «Sports Champions», ligge på gulvet i «Eyepet: Move Edition» og se ut som en idiot i «Kung Fu Party». Med «Tumble» serverer Sony et rolig og behagelig spill som lar oss tørke svetten og sitte rolig på sofaen med Move-kontrolleren.

Brettspillinspirert

Har du spilt «Jenga»? Brettspillet der man skal fjerne treblokker fra et tårn uten å velte det? Eller «Bandu»? Et annet brettspill der man skal bygge tårn med klosser som har ulike former? To fornøyelige brettspill som utviklerne av «Tumble» garantert har spilt mye. Her handler nemlig alt om å plassere klosser.

I kliniske og rene omgivelser blir jeg presentert for en rekke utfordringer. En bunke klosser ligger på bakken, og spillet ber meg bygge et høyt tårn. Jeg beveger Move-kontrolleren, og en kontrolleren på skjermen følger mine bevegelser. En stråle lyser ut av den virtuelle kopien av min kontroller. Ved å peke strålen på en av klossene på bakken, kan jeg plukke den opp. Jeg flytter klossen, plasserer den midt på plattformen i midten, og slipper knappen. Peker på en annen kloss, plukker den opp, og setter den forsiktig oppå den forrige. Og så videre.

Enkelt? Ja. Fengende? Veldig. «Tumble» er et spill som bare kunne fungert med «Playstation Move», med en vanlig kontroller er det umulig å gjenskape spenningen i spillet. Etter hvert som tårnet mitt blir større og større, blir det mer ustø, og jeg må være mer presis. Det hjelper heller ikke at klosser av ulik bredde og lengde dukker opp, som må stables med milimeterpresisjon. Og det geniale er at hvis jeg er ustå på hånda i virkeligheten, er jeg ustø på hånda i spillet. En-til-en bevegelsene mellom mine bevegelser og spillets er rett og slett et must for spillopplevelsen.

Variasjon

Men hadde «Tumble» bare handlet om å bygge tårn med klosser, hadde ikke moroa vart lenge. Utviklerne har gjort en fantastisk jobb med å bringe masse variasjon inn i spillet, selv om kontrollsystemet er identisk hele tiden. I tillegg til å bygge tårn skal man også stable klosser på en skjev plattform. Her gjelder det å tenke friksjon og vekt på de ulike klossene. Andre nivåer har mekaniske sperrer som fører til at man må bygge lavest mulig med flest mulig klosser. Det finnes hjernetrimsnivåer der man må prøve å nå en viss høyde med noen spesielle klosser, oppgaver som kan virke umulig, men som med ekstrem presisjon og litt lek med spillets fysikk, faktisk er mulige. Og ikke minst lasernivåer, der man skal plassere ut farget glass og speil for å guide en laserstråle.

Det finnes også brett der man skal plassere ut miner for å sprenge digre tårn, og så får poeng for hvor langt klossene flyr, men disse er helt klart spillets svakeste element. Sammenlignet med «Boom Blox» på Nintendo Wii er ødeleggelsen rett og slett for tam. «Tumble» er laget for å bygge og være kreativ, ikke for å ødelegge.

En annen kritikk jeg har mot spillet er den utrolig kjedelige presentasjonen. Menyene er utdaterte og uoversiktlige, og jeg fatter ikke hvorfor spillet har såpass lange innlastingstider mellom spillnivåene og menyene.

Fengende

Men dette er fort glemt når du sitter med kontrollen i hånda og stabler blokker. Med tanke på spillet kun går ut på å flytte blokker, har utviklerne klart å presse ekstremt mye spenning ut av «Tumble». Pulsen min øker kraftig når jeg nærmer meg gullmedaljehøyde på tårnet mitt. Jeg svetter og skjelver på hånda idet jeg plasserer nok en kloss oppå det ustabile byggverket. Det er rett og slett en prestasjon å klare å gjøre noe så enkelt så spennende.

Samtidig er «Tumble» et godt eksempel på hvordan «Playstation Move» kan brukes til å lage helt nye spillopplevelser. Dette er et spill som rett og slett ikke er mulig å gjenskape med en annen kontrollmetode.

I tillegg til en haug med nivåer man kan spille alene, med en del beinharde utfordringer for de som går for gullmedalje over hele fjøla, har spillet en grei flerspillermodus der man konkurrerer mot hverandre.

«Tumble» er et svært underholdende lite spill. Med en prislapp på under hundre kroner på Playstation Network, bør du unne deg dette spillet hvis du har investert i «Playstation Move». Et behagelig og hyggelig hjernetrimspill.

«Tumble» er utviklet og utgitt av Sony Computer Entertainment. Spillet er tilgjengelig via Playstation Network på Playstation 3.

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.