Luke #14 – Journey
0

Luke #14 – Journey

des 14 Spill.no  

Syvende konsollgenerasjon har vært en gullalder for indie-spill, og da skulle det bare mangle at ikke noen av de fikk plass på vår liste over generasjonens beste titler. Bak dagens luke, og på listas 11. plass, finner vi Thatgamecompanys Journey, et spill som ble møtt av svært positive tilbakemeldinger da det ble lansert i mars i fjor. Aslak har skrevet begrunnelsen for dagens valg, og den kan leses nedenfor.

Nummer 11 – Journey

Hvorfor i all verden fortjener Journey, et kort lite kunstprosjekt av et spill, en plass på listen vår over syvende konsollgenerasjons aller beste titler? Det er et godt spørsmål, for sammenlignet med andre titler her kan ikke Journey måle seg når det kommer til verken underholdningsverdi eller historiedybde. Det spillet derimot kan tilby er en opplevelse, og det er en opplevelse enhver PS3-eier burde unne seg selv.

Journey er et simpelt spill, og det er dermed lett å skjønne skepsisen til enhver som kun har hørt all lovprisingen av spillet, men aldri prøvd det ut selv. Et spill hvor man spiller som en anonym humanoid skikkelse i et forsøk på å karre seg gjennom en diger ørken høres kanskje ikke ut som det morsomste spillkonseptet noensinne, og bedre blir det neppe når de eneste gameplay-elementene er enkel gåteløsning og vage plattformsekvenser. Skjønnheten ved Journey ligger imidlertid ikke i noen revolusjonerende gameplay-mekanikk eller i historiefortellingen, men i opplevelsen spillet (forhåpentligvis) gir deg. Journey er et utmerket eksempel på et spill der helheten er større enn summen av dets deler.

Dermed er det lett å ende opp med klassikere som «du må se det med dine egne øyne» når man forsøker å forklare hva som gjør Journey så bra, men det er fordi det er sant. Man må se det med sine egne øyne. Og når man gjør det, er det slettes ikke sikkert man vil få en like god reise som spillet har gitt meg og mange andre, men man vet aldri før man har prøvd.

Mitt første møte med Journey var for eksempel absolutt ikke positivt fra første stund. Den nydelige grafikken og musikken bidrog uten tvil til en herlig stemning der jeg satt alene i nattemørket etter en kveld med fortvilt studering, men jeg skjønte først ikke hvor all rosen kunne komme fra – selve spillet var nokså kjedelig.

Det var inntil jeg møtte en annen skikkelse i spillet, en annen anonym skapning som sprang rundt i samme ørken som meg. Vi hjalp hverandre og beundret spillets skjønnhet sammen, og det var nesten som om jeg knyttet et bånd til denne anonyme skikkelsen som kan ha blitt spilt av hvem som helst. Før jeg visste ordet av det hadde flere timer gått, en ny dag var på vei, og reisen var slutt. Den var kanskje bare noen timer lang, men det er en av de vakreste reisene jeg har vært med på.

Goodiebag

For å delta i konkurransen om dagens goodiebag trenger du kun å svare på spørsmålet som er stilt nedenfor. Lurer du på hva en goodiebag kan inneholde, lister vi opp hva som kan dukke opp i listen nedenfor:

– Nye spill
– Merchandise fra spill (nøkkelringer, tskjorter, etc.)
– iPhone-deksler
– Puma og Boss parfymer
– Steam-nøkler
– …og masse mer!


Listen hittil:
25 – Deus Ex: Human Revolution
24 – Demon’s Souls
23 – Battlefield: Bad Company 2
22 – LittleBigPlanet

21 – Heavy Rain
20 – Braid
19 – Super Smash Bros. Brawl
18 – Batman: Arkham Asylum
17 – Forza Motorsport 3
16 – The Walking Dead: Season One
15 – Halo 3
14 – Fallout 3
13 – Uncharted 2: Among Thieves
12 – Call of Duty 4: Modern Warfare

11 – Journey

Delta i konkurransen

About Spill.no

Spill.no ble stiftet i 2009 og har siden oppstarten utviklet seg til å bli Norges største uavhengige spillnettside. På Spill.no kan du lese spillnyheter, anmeldelser og mer om spill til Playstation, Xbox, Nintendo, PC, mobil og andre plattformer.